Event of the month

#EotM: Berlijn Marathon

Ik kon het echt niet laten. De marathon van Berlijn MOET gewoon Event of the Month van september zijn. Maar met een iets andere insteek dan anders. Want waarom heb ik juist voor deze marathon gekozen? Waarom krijg ik juist bij deze marathon de vlinders in mijn buik? Omdat het de, naar het schijnt, best georganiseerde marathon is? De stad zelf? Het snelle parcours? Het bier na afloop?

[heading size=4 style=underline]Ich bin ein…[/heading]Berlijn zit in mijn hart. Alhoewel ik helemaal geen stadsmens ben en echt niet in een stad zou kunnen (willen) wonen, kan ik in Berlijn met gemak mijn draai vinden. Er is niet één groot stadscentrum; iedere wijk heeft zijn eigen hotspots en charmes. Als je uitgebreid wilt shoppen ga je naar de Kurfürstendamm en het nabijgelegen Bikini. Eten doe je in de vele restaurantjes, of in de Markthalle. En wil je rust, dan plof je in een park neer langs de Spree, in één van de parken of zoek je de weidsheid op van Tempelhof. Daarnaast is de sfeer er heel relaxed en door de veelheid aan parken en groen voelt het bijna dorps aan. Het gemotoriseerd verkeer houdt ongelooflijk veel rekening met andere weggebruikers en door de brede trottoirs en stoepen beweeg je je ongehinderd door de drukte. Opmerkelijk is dat mensen een stuk socialer zijn, ook in het verkeer.
Ieder jaar vind je mij minimaal één keer in Berlijn. Dan huren we een appartement via Airbnb en dompelen we ons onder tussen de locals, de toeristische bezienswaardigheden en staan we steevast iedere keer een keertje in de rij bij Mustafa’s, Burgemeister of Curry 36. Maar bovenal: hardlopen kun je overal. De parken (zelfs heuveltraining is mogelijk) zijn een oase van rust of een sporters walhalla, Tempelhof biedt ongelooflijk veel ruimte en op de 2 kilometer lange startbanen kun je heerlijk jezelf uitdagen tegen de altijd waaiende wind. Daarnaast vind je door de hele stad atletiekbanen, waarvan er veel openbaar toegankelijk zijn. Berlijn biedt alles waarmee ik uit de voeten kan. Berlijn bruist.
20K_Berlijn (3 of 16)
[heading size=4 style=underline]Sightseeing[/heading]
De route van de marathon voert je door de straten van Berlijn. Het is bijna niet voor te stellen dat de marathon je meeneemt op een historische reis. Van de Siegessäule, de Reichstag, de Fernsehturm, dwars door het voormalige Oost-Duitsland. Ongemerkt gaat de route verder in West-Duitsland. Waar je uiteindelijk via de Kurfürstendamm en de KaDeWe weer de verdwenen Berlijnse Muur passeert. De laatste bochten, over Unter der Linden met het zicht op de Brandenburgertor. In de verte doemt de Siegessäule weer op, die speciaal op deze dag een andere betekenis krijgt. Er is volgens mij geen marathon die je door één groot museum voert. Ik ga het nog moeilijk krijgen om mijn tempo vast te houden met al die bezienswaardigheden.
20K_Berlijn (10 of 16)
[heading size=4 style=underline]Speed it up[/heading]
Want ik heb een doel voor ogen. Een pr lopen. Ik weet dondersgoed dat het bij een marathon niet alleen draait om de getraindheid. Alle puzzelstukjes moeten op hun plek vallen. Het is niet alleen de factor ‘de benen van Andrea’. Er is ook nog zoiets als de weersomstandigheden, mijn eigen fysieke gesteldheid en een portie geluk. Daarom ben ik ook wel zo realistisch om te denken dat als een pr er niet in zit, ik mijn humeur niet ga laten verpesten, maar gewoon ga genieten van deze tocht. Want dwars door Berlijn lopen is gewoon een mooie reis om te maken!
Maar één van de redenen waarom ik in Berlijn mijn pr wil verbeteren is omdat dit een snel parcours is. Niet voor niets worden hier regelmatig wereldrecords op de marathon gelopen. Vorig jaar scherpte Wilson Kipsang het wereldrecord aan tot 2.03.23. Was het nog maar in de jaren ’70. Dan had ik met mijn beoogde eindtijd van 3.15 nog kans gehad op een overwinning ook!

[heading size=4 style=underline]Facts[/heading]De leukste wetenswaardigheidjes van de Berlijn Marathon op een rijtje.

Datum: zondag 28 september 2014
Aantal deelnemers marathon: ruim 41.000 (2013)
Verdeling finishers: 77% heren-23% dames (2013)
Record heren: 2.03.23 (WR) Wilson Kipsang (2013)
Record dames: 2.19.12 Mizuki Noguchi (2005)
Aantal wereldrecords: 3 keer bij de dames, 6 keer bij de heren, totaal 9 keer
1e editie: 1974 met 268 deelnemers

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!