Gear, gadgets en lifestyle

Bring the gym home: TRX

Thuis trainen is niet mijn grootste hobby. Het liefst ga ik naar buiten om hard te lopen of naar de sportschool, waar ik met zoveel mogelijk gewicht loop te zeulen. Maar na de Tacx verwelkom ik nu ook de TRX in mijn huiskamer. En mooier nog: ik kan hem ook mee nemen naar buiten en op elke willekeurige locatie aan de gang gaan!

Een beetje terughoudend was ik in het begin wel. De TRX maakt namelijk geen gebruik van gewichten. En ik  ben juist zo gek op zoveel mogelijk kilo’s op een halterstang schuiven, totdat ik met klapperende knieën en trillende handjes na het squaten, licht in mijn hoofd toch even moet gaan zitten. Is dit dat wel iets voor mij?

[heading size=4 style=underline]Het verhaal achter TRX[/heading]
De filosofie van TRX is dat geen enkel deel van het lichaam op zich staat, alle spieren werken samen. Voor iedere beweging die we maken is het hele lichaam nodig. Met de TRX Training train je middels de uitdagende oefeningen je hele lichaam in iedere facet van haar beweging. Met deze zogenaamde suspision training gebruik je de weerstand van je eigen lichaamsgewicht om de oefeningen uit te voeren. Suspision training is al in de 19e eeuw ontstaan, maar vanaf de jaren ’90 is TRX een van de bekendste aanbieders van suspision trainers. TRX richt zich zowel op de fitnessmarkt als op het leger (Force-lijn).

[heading size=4 style=underline]Wat is de TRX[/heading]
Bij een TRX training maak je gebruik van de TRX, een systeem van verstelbare kabels die je op allerlei manieren aan deurkozijnen, bomen, hekwerken, etc. kan bevestigen.  Van deze suspision training word je er niet alleen sterker, maar ook je balans, flexibiliteit en core stability worden getraind. Kijk, en daar houd ik wel van! Niets meer isoleren van spiergroepen tijdens je krachttraining, je traint alles tegelijk! De mogelijkheden zijn onuitputtelijk! Het is ongelooflijk hoeveel verschillende oefeningen je met de TRX kunt doen.
De TRX Force, die ik heb, wordt geleverd met complete TRX, een verlengstuk voor hogere ankerpunten, een deuranker en -plakaat, draagzakje en (digitaal) trainingsschema.

RaR_TRX_Force_T3_01

[heading size=4 style=underline]Hoe train je met de TRX[/heading]
Zelf heb ik de TRX Force. Naast de TRX zit hier een heel trainingsschema bij, waarbij je in 3 verschillende fases toewerkt naar resultaat. Je begint eerst met een test om te kijken waar je staat. Vervolgens beslaat het trainingsschema een periode van 3 (fases) x 4 weken. Je training bestaat uit 3 onderdelen:
Mobility: dit is je warming up en deze oefeningen kun je dagelijks doen
Strength: in 3 rondes doe je 3-5 oefeningen. Afhankelijk van de training van de dag doe je de serie 1 of 2 keer
Variable (agility & condition, challenge, test): de training sluit je af met een intensieve sprints, of met een challenge (tussentest) of test.
Kort samengevat: da’s pittig! Vooral de toename van omvang en duur van je oefeningen maken dat ik vaker in de verzuring schiet dan tijdens een reguliere krachttraining in de sportschool!

Trainen met de TRX mag niet te licht opgevat worden. De kans op blessures is aanzienlijk bij het niet juist uitvoeren van de oefeningen. Denk aan overbelasting, spierscheuringen en blauwe plekken (als je je balans kwijt raakt terwijl je in de TRX hangt). Je moet toch een redelijke basisconditie en -kracht hebben om de oefeningen uit te kunnen voeren.

[heading size=4 style=underline]De 10 TRX geboden[/heading]

1. Make your body your machine: vergeet de fitness-apparaten waarbij je geïsoleerde spiergroepen traint, maak je eigen lichaam tot de ideale trainingsmachine.
2. Think outside the gym: met de TRX kun je overal trainen, van park tot huiskamer.
3. Stand up to train: we zitten al genoeg, train staand om het beste resultaat te behalen
4. Train in 3-D: om te kunnen springen, hardlopen, duiken, etc. is een sterk en gezond lichaam noodzakelijk. Train in 3-D om een functioneel lichaam te krijgen.
5. Mix ingredients thoroughy: varieer in omvang, frequentie, duur en intensiteit van de training en neem voldoende rust.
6. Know when to walk away: train hard, maar ken je grenzen!
7. Tune into your workouts: focus op je training, niet op je omgeving, train bewust.
8. Form is function: voer de oefeningen op de juiste manier uit en bouw niet te snel op.
9. Something is better than nothing: geen tijd bestaat niet, ook al is het maar een paar minuten, iedere oefening maakt je sterker.
10. Recover like you train: hoe goed je ook traint en eet, neem tijd voor je herstel.

Meer zien en lezen over de TRX? Kijk dan op hun; Youtube kanaalFacebook of Twitter.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!