Gear, gadgets en lifestyle

Getest: Asics Fuji Trainer 2

Sinds enkele weken in mijn bezit: de Asics Fuji Trainer 2! Een lichte trailschoen… Met het oog op de Trail des Fantomes deze zomer in de Ardennen leek het me verstandig om naast mijn Asics Gel Trabuco GTX een lichtere trailschoen aan te schaffen. Ik mag namelijk toch wel hopen dat het in augustus echt zomer is en dan is goretex in de schoenen toch ietsje te warm.

Korte tijd geleden had Runnersworld een kortingsactie op Asics schoen vanwege hun 25 jarig bestaan. Nu was ik niet van plan om iets te kopen toen ik die dag in Runnersworld Utrecht kwam. We zouden namelijk een deel van de voorjaarscollectie shooten. Maar de Asics Fuji Trainers stonden me de hele tijd aan te kijken… En dat resulteerde er in dat ik aan het einde van de dag met die schoenen naar huis ging! Ondertussen heb ik er al wat mooie kilometers op gelopen en ik moet zeggen dat dit een heel lekker schoentje is!
RaR_asics (1 van 8)

[heading size=4 style=underline]De schoen[/heading]Naast de Fuji Racer en Fuji Attack, is de Trainer de 3e schoen in de Fuji-lijn van Asics. De Fuji-lijn kenmerkt zich door minimalisme, wat leidt tot een lichte trailschoen. Van de Fuji’s is de Racer de lichtste variant en de Attack de zwaarste en meest geschikte voor ruig terrein.
Asics heeft een korte en bondige omschrijving van de Fuji Trainer 2:
“De tweede editie van de Gel Fuji Trainer is lichter en heeft een iets lagere tussenzool voor een groter reactievermogen. Het is een betaalbare off-roadschoen die perfect is voor snelle trainingssessies en wedstrijden. De minimalistische uitvoering en lage zool van de Gel Fuji Trainer zorgen samen voor een grote flexibiliteit met een indrukwekkende stabiliteit en comfort, voor een stabiele loopervaring op zelfs de meest uitdagende trails. De iets hardere SpEVA-tussenzool voegt veerkracht toe en geeft het directe bodemgevoel waar traillopers zo van houden. Het bovendeel is gemaakt van waterafstotende materialen die voorkomen dat de schoen zwaar wordt in natte omstandigheden. De Trail Specific-buitenzool zorgt voor tractie bergop en bergaf op alle soorten zwaar terrein.”
RaR_asics (2 van 8)

[heading size=4 style=underline]Testing, testing…[/heading]De tekst sprak me aan, maar hoe houdt de schoen zich tijdens het lopen? Klopt de omschrijving en doet de schoen wat Asics zegt wat ie doet?
Aangezien ik iets overproneer heb ik een stabilizer zooltje van Mysole er in gedaan, waardoor ik deze schoenen nu ook perfect op langere afstanden kan gebruiken. De Fuji Trainer s namelijk een neutrale schoen. Op het asfalt loopt de schoen wat minder prettig vanwege de Trail Specific-buitenzool. Met een voorvoetlanding heb je het idee wat heen en weer te wiebelen door het profiel dat zijn weg zoekt op de ondergrond. Op onverharde paden biedt de zool daarentegen een opmerkelijk goede grip bij zowel een voorvoet- of hiellanding. Ook bij klimmen of dalen merk je de werking van de buitenzool. Het valt op dat het gevoel met de ondergrond erg duidelijk aanwezig is. De Fuji Trainer neigt richting een minimalistische schoen met een drop van slechts 6 mm.

Niet onbelangrijk: het uiterlijk van de schoen. De kleuren vallen al meteen op (voor mij een groot pluspunt), maar ik kan me voorstellen dat er genoeg lopers zijn die niet op de schreeuwerige kleuren zitten te wachten. Voor een trailschoen oogt de schoen absoluut niet grof, eerder rank. De verschijning van deze trailschoen is hoe dan ook opvallend.

Enige nadeel dat ik ondervind bij deze schoenen is de druk van het veter door het bovenwerk heen. Het vraagt even aandacht om de schoenen goed aan te trekken, het bovenwerk goed op de wreef te plaatsen en te veters zo te strikken dat ze geen druk op de wreef geven. Door de dunne, scherpe veters en de lusjes in plaats van oogjes waar de veters doorheen gaan is de opening van de schoen vrij groot en zit het drukpunt van de veters boven op de wreef. Dit leidt er ook toe dat er redelijk veel ruimte rondom de enkel en wreef is, waardoor je mogelijk wat meer in de schoenen ‘schuift”.  Ik heb daar zelf vooralsnog geen hinder van ondervonden, maar dat komt ook doordat ik de Mysoles in de schoen heb.
RaR_asics (4 van 8)

[heading size=4 style=underline]Bescherming[/heading]Belangrijk bij trailrunning is dat de schoen bescherming biedt. Tegen het stoten van de tenen biedt de omkrullende zool bescherming. Het fijne gaaswerk over de schoen zorgt er voor dat steentjes geen kans krijgen je schoenen binnen te dringen. Een hoesje zorgt er voor dat je de lussen van de veters veilig op kunt bergen.
Doordat het bovenwerk vrij minimalistisch is uitgevoerd, zijn de enkel en de voet van boven vrij gevoelig voor impact van buitenaf. Daarentegen levert dit een lichtgewicht trainings-/wedstrijdschoen op, die ook nog eens waterafstotend is.

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Na meerdere trainingen, zowel duurlopen als tempotrainingen, kan ik niets anders zeggen dan dat deze schoen de prijs meer dan waard is! Asics levert met de Fuji-lijn een drietal trailschoenen af die iedere trailloper kan bedienen. Voor zwaar of lichter terrein, wedstrijden, trainingen of ultra-afstanden: er is voor ieder wat wils. De prijs-kwaliteit verhouding maken deze trailschoenen tot een belangrijke speler op de markt. Wees er wel zeker van dat de veters geen druk op de wreef veroorzaken. Andere veters kunnen al een deel van de oplossing bieden.

De Asics Fuji Trainer 2 zijn onder meer verkrijgbaar bij Runnersworld Utrecht voor een prijs van € 94,95. Meer informatie over de kleding op de foto’s staat hier en is ook verkrijgbaar bij Runnersworld Utrecht.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!