Gear, gadgets en lifestyle

Keukenprinses #27 Gegrilde pompoen

Jaaaa, daar istie weer! De pompoen! Maar nu in een (vegetarische) ovenschotel. Pompoen is veelzijdig, lekker en gezond. Onmisbaar in de koudere maanden om je weerstand op peil te houden door de bergen vitamines die er in zitten.

[heading size=4 style=underline]Ingrediënten[/heading]Vanwege de grootte van een paar ingrediënten is deze ovenschotel geschikt voor 2-3 personen. Dit recept is geschikt voor vegetariërs, maar eerlijk gezegd vond ik het daardoor een beetje saai worden. Wil je toch vlees bij dit gerecht? Wat dacht je van een gegrild stukje kipfilet?
– pompoen
– zoete aardappel
– ui
– citroen
– 2-3 teentjes knoflook
– takje verse rozemarijn
– olijfolie
– peper en zout
– optioneel: 1 kipfilet per persoon
Verder benodigd:
– ovenschaal
– bakpapier
1454797_10202650009478557_594966481_n

Voor de pitjes:
– pompoenpitten
– peper en zout
– snufje komijn (djinten)
– snufje kaneel
– snufje chilivlokken

[heading size=4 style=underline]Grill it![/heading]Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg in de ovenschaal een vel bakpapier.
Snijd de pompoen in kwartjes en verwijder met een lepel de zaden en draden (de pitten niet weggooien!*). Snijd vervolgens de ongeschilde pompoen in plakken en leg deze op het bakpapier in de ovenschaal.
Verwijder de buitenste schil van de ui en snijd deze in grove stukken en doe deze in een apart schaaltje. De knoflookteentjes hak je in fijne stukjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze in partjes. Voeg alles toe aan de ui in het schaaltje. Giet er een scheut olijfolie overheen en voeg een snuf peper en zout toe. Knip de rozemarijn van het takje af en doe dit er ook bij. Mix dit goed door elkaar en verdeel dit vervolgens over de plakken pompoen. De citroen in partjes snijden en in de ovenschaal verdelen.
De schaal kan de oven in. Gedurende 45 minuten doet de oven het werk voor je. Vergeet niet tussendoor een paar keer het geheel om te scheppen en de citroentjes een beetje te pletten zodat het sap vrij komt. Het zure van de citroen intensiveert de zoete smaak van de pompoen.

Stukje kip erbij? Bak de kipfilet dan even aan op een hoog vuur en laat vervolgens de laatste 20 minuten mee grillen met je groenten.
Pompoen 1 Collage

De pompoenpitjes zijn eetbaar, dus gooi deze niet weg! Er zijn veel verschillende manieren om de pitjes te roosteren, maar ik vond dit receptje op Inmyredkitchen.nl:

Spoel alle pitten goed af in een vergiet onder stromend water om alle oranje vezels te verwijderen.

Meet de schoongemaakte pitten af in een cup of een koffiekopje en doe de pitten in een soeppannetje. Voeg nu voor iedere cup pompoenpitten die je hebt afgemeten 4 cups water en 2 el zout toe. bijv: 1/2 cup pitten is 2 cups water en 1 el zout. En 1,5 cup pitten is 6 cups water en 3 el zout.

Breng het water met de pompoenpitten aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten op een zacht vuurtje doorkoken.

In de tussentijd: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Giet de pompoenpitten af en laat ze goed uitlekken.

Meng 1 el olijfolie met de komijn, kaneel, peper, zout en chili flakes.

Spreid de pompoenpitten uit op een bakplaat, bakpapier is niet nodig en het is niet erg dat de pitten nog een beetje nat zijn. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet al te nat zijn.

Meng het oliemengsel door de pompoenpitten op de bakplaat en meng alles goed door elkaar. Zorg dat de pitten goed uitgespreid zijn.

Schuif de bakplaat op het bovenste rek in de oven en rooster ze tot ze beginnen te bruinen. Dit duurt zo’n 5 tot 15 minuten maar is erg afhankelijk van de grootte van de pitten en de oven die je gebruikt. Houdt ze goed in de gaten, je wilt ze niet té bruin hebben. Het kan plotseling hard gaan dus let goed op.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de pompoenpitten eerst goed afkoelen voordat je ze eet.

Bon apetit!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!