dinsdag 16 mei, 2017

Lik it!

Lik

Lik. Een beetje een rare naam voor een vloeibaar voedingssuplement. En dan die gekke, schreeuwende reclame? Wat is dit? Party hard or sport hard. Eén ding hebben festivalgangers en sporters gemeen: we verbruiken energie en kunnen dat aanvullen met Lik.

Lik

Liquid food voor langdurige energie. Dat is dus Lik. Na jaren onderzoek werd Lik op Koningsdag gelanceerd op festivals in Amsterdam en Rotterdam. Een pouch van 100ml zit vol met een gebalanceerde combinatie van vitamines, mineralen, koolhydraten en vezels. De makers (twee sportieve broers Pim en Ted) waren van mening dat het tijd was voor verbetering van de functionele liquid food varianten, na een fietstocht van 5000 kilometer. Met focus op smaak én zonder onnodige toevoegingen, makkelijk verteerbaar, die de juiste brandstof biedt aan mensen die intensief bezig zijn. Festivalgangers, maar ook sporters. Dat ging ik dus testen.

Wat is het

Allereerst: wat zit er in? Een pouch bevat 100ml Lik. Zo dun als water met een vlierbloesem- en muntsmaak.
LikDe voedingswaarden van dit product maken me erg nieuwsgierig. Normaliter loop ik lange afstanden puur op gelletjes (koolhydraten), maar juist de aanwezigheid van vitamines en mineralen trekken me aan. Ten opzichte van de ‘traditionele gelletjes’ bevat Lik minder koolhydraten en natrium, maar wel meer eiwitten, magnesium en vitamine C en D.
Met een handig draaidopje kun je doseren: wil je niet alles in één keer opdrinken, dan sluit je hem weer af.

Wat doet het?

Eén pouch biedt zowel snelwerkende als langdurige energie. Magnesium en vitamine C en D dragen bij aan de vermindering van vermoeidheid en zorgen voor de werking van de spieren. De vezels zorgen voor een gebalanceerde energie opname en verzadigende werking. De natuurlijke milde en frisse smaak is mogelijk gemaakt door de combinatie van mint en vlierbloesem.
Lik

Test

Ik testte de Lik pouches tijdens lange duurlopen, in combinatie met de ‘traditionele gelletjes’, vanwege de koolhydraten. Nu geven de paar pouches die ik nam geen sluitend resultaat waar ik conclusies aan kan verbinden. Wél kan ik vertellen wat ik heb ervaren.

Gebruik
Allereerst het gebruik. De pouches bevatten 100ml vloeistof. Daarom zijn de zakjes best groot en misschien niet heel makkelijk op te bergen tijdens het sporten. Aangezien ik altijd een rugzakje bij me draag maakt de grootte/volume me niet uit, maar ik kan me voorstellen dat het formaat voor veel lopers niet ideaal is.
Het draaidopje is daarentegen wel heel makkelijk. Geen geklieder met een half gelletje dat over je handen stroomt als je met je tanden probeert de verpakking kapot te scheuren. Door de draaidop laat Lik zich makkelijk doseren. Alleen is doseren in mijn geval niet nodig. Binnen een paar teugen is de 100ml verdwenen in mijn slokdarm. Ik zou er bijna meer van willen! Niet alleen drinkt het als water, zo vloeibaar, maar de smaak is ook niet verkeerd. Een frisse smaak van vlierbloesem en mint (ok, moet je natuurlijk wel van houden), ik hou daar wel van. De smaak is niet overheersend, blijft ook niet lang in je mond hangen en geeft geen nare nasmaak of slijmlaag.

Afwisselen
Ik wisselde de innames van Lik af met gelletjes (Powerbar), waarbij ik begon met de pouches. Om te ontdekken of dit daadwerkelijk invloed heeft op je energiehuishouding ben ik pas ‘laat’ in de duurloop begonnen met het innemen. Bij ongeveer 15 kilometer (1,5 uur onderweg) nam ik de eerste, terwijl ik dat anders op 7-8 kilometer zou doen bij een lange duurloop. Daarnaast heb ik uitsluitend water gedronken gedurende het lopen. Ik merkte dat Lik me direct weer energie geeft, maar omdat er ‘maar’ 23 gram koolhydraten in zit, was ik ook zo weer door die energie heen. Daarom wisselde ik de inname van de pouches vervolgens af met gelletjes. Tijdens mijn niet geheel geplande duurloop van 30 kilometer merkte ik dat ik uiteindelijk te weinig heb aan pouches en echt wel gelletjes er naast nodig heb. Maar dat wil niet zeggen dat ik Lik daarom geen goed sportproduct vind. Ik vind juíst de smaak en gebruiksgemak erg fijn en omdat ze juist net wat minder koolhydraten bevatten is het ook een zacht product voor de maag. Zou ik puur en alleen op Lik een duurloop van 25+ kilometer willen doen, dan zou ik zo’n 3 pouches per uur moeten nemen en dan zou ik wel een flinke voorraad mee moeten nemen. Daarom vind ik zelf de afwisseling met gelletjes erg fijn, maar daar moet ik nog even de ideale verdeling in zien te vinden. Daarnaast heb ik nu ook alleen met water gelopen en niet met een isotone sportdrank.

Herstel
Nu ben ik mijn lange duurlopen net weer aan het opbouwen en is een 25-30 kilometer duurloop nog best een aanslag op het lichaam. Toch heb ik het idee, dat doordat ik onderweg mineralen en vitaminen heb binnen gekregen, toch aardig vlot herstel van de inspanning en er minder ‘trainingsschade’ is ontstaan dan als ik alleen op gelletjes zou lopen. Dit is echter wel een aanname op basis van mijn eigen gevoel!

Conclusie

Toch ben ik overall positief over Lik. Het is een fijne en lekkere afwisseling met de vaak mierzoete en kleverige gelletjes. Al is dat een kwestie van smaak, want alhoewel de smaak heel zacht is, is de mint/vlierbloesem wel uitgesproken.
Qua hoeveelheid koolhydraten is het eigenlijk net te weinig om hier voldoende energie uit te halen, tenzij je een flinke voorraad voor onderweg meeneemt. En dat is het enige nadeel: het formaat. Ze zijn vrij groot en daardoor wat lastiger mee te nemen dan de traditionle gelletjes, die ook nog eens meer koolhydraten bevatten. Wellicht is de combinatie isotone sportdrank en Lik voor mij ideaal. Dus ik moet even een nieuwe voorraad bestellen.

Nieuwsgierig? Try it! En laat je niet afschrikken door de rare promo-filmpjes… Lik is verkrijgbaar via de webshop. Voor € 15,- heb je een pakket van zes stuks.

Reacties


There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *