donderdag 25 mei, 2017

Review: ASICS Noosa FF


Een aantal jaar geleden kwam ASICS met de eerste überkleurrijke schoen op de markt. De ASICS Noosa Tri was een schoen met een licht antipronatieblokje en speciaal voor triatleten. Ook al ben ik geen triatleet, ik versleet al drie paren Noosa’s. Nu is er de opvolger: de ASICS Noosa FF.

Noosa

ASICS vernoemde de schoen voor triatleten naar de Australische badplaats Noosa, waar jaarlijks een triatlon georganiseerd wordt. De Noosa’s waren opvallend: felle kleuren en de laatste versies hadden een ‘glow in the dark’ inkt op het buitenwerk. Het meshwerk zorgde voor goede ventilatie, waren makkelijk aan te trekken, zaten prima met blote voeten. het voetbed was wat breder (heel fijn als je voeten al heel wat te verstouwen hebben gehad en daardoor wat uit zijn gezet), ze hadden eenl klein anti-pronatieblokje en de schoen was in die tijd een lichtgewicht. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en de Noosa heeft zich door ontwikkeld.
Asics RunAndreaRun

Don’t run, Fly

De Metarun was een paar jaar geleden het paradepaardje van ASICS. Daarin zaten zoveel nieuwe technologieën verstopt, die nu worden doorvertaald naar andere modellen schoenen van ASICS. Enige tijd terug kwam ASICS met de #FlyteFoam serie. Drie modellen (Dynaflyte, GEL-DS Trainer en Noosa FF) met de FlyteFoam zool, die onwijs licht is en voor de nodige demping zorgt. ‘Don’t run, Fly’ werd geboren. Een serie schoenen die er voor moeten zorgen dat je niet alleen sneller loopt, maar door de reactiviteit van het FlyteFoam het lopen ook ervaart als vliegen en langer door kunt gaan. De Dynaflyte heb ik al eerder kunnen testen, nu is het de beurt aan de Noosa FF.

Type: neutraal/lichte overpronatie
Gewicht: 211 gram (dames maat 40)
Drop: 10 mm
Asics RunAndreaRun

Looks

De Noosa FF lijkt in de verste verte niet meer op zijn Tri voorgangers. Jammer? Qua uiterlijk misschien wel, want de Noosa Tri was een heel opvallende schoen en herkende je uit duizenden. Een beetje nostalgisch misschien, maar het waren mijn Tri 7, die in een veld vol wit/blauwe schoenen de aandacht trokken. Toen heel-veel-kleur nog niet ‘in’ was, zeg maar. Om nog niet te spreken van de ‘glow in the dark’-details, waardoor ik in de showroom van Asics nog een keer met Hans in de kast kwam te zitten.
Samen met de FlyteFoam zool, heeft de Noosa FF een metamorfose ondergaan. Toch zijn er nog veel overeenkomsten. Zo is het upper nog steeds van ademend mesh, de kleuren knallen nog steeds, maar is er gebruik gemaakt van minder verschillende kleuren. De schoen oogt wat meer in balans.
Asics RunAndreaRun

Test

Door de grotere tong, die voorzien is van een anti-sliplaagje, trekt de schoen (ook met natte handen of voeten) makkelijk aan. Altijd handig als je triatleet bent en je in de wisselzones, of tijdens de koppeltraining snel je schoenen aan moet trekken.
Eenmaal aan de voeten voelen ze als pantoffeltjes, maar fit van de Noosa FF is toch even wat anders dan een Tri. Het meest opvallende is het overpronatieblokje, dat in de Tri nog duidelijk aanwezig was. De Noosa FF is in mijn ogen een stuk neutraler en wordt daardoor een andere schoen. Wie met overpronatie altijd goed op de Tri kon lopen, doet er goed aan om de Noosa FF even bij een hardloopspeciaalzaak te testen om te zien of dit nog wel de juiste schoen voor je is.
De NOOSA FF heeft een Impact Guidance System (IGS) dat de natuurlijke beweging en anatomie van je voeten volgt. Dit in combinatie met de demping en reactiviteit van de FlyteFoam zool zorgt ervoor dat deze schoenen uitermate geschikt zijn om zowel tempo’s te lopen of lange afstanden. Een lekkere veelzijdige schoen dus.
De Wet Grip zool zorgt voor een stevige grip, ook op natte ondergronden. Glij ik op nat asfalt met menig schoen alle kanten op als het regent, daar heb je bij de Noosa echt een heel stuk minder last van. Dat komt doordat onder de bal van de voet, de buitenzool voorzien is van wet-grip rubber, speciaal geschikt voor het lopen op natte ondergrond.
Nog een voordeel is het mesh bovenwerk van de schoen, waardoor warmte en vocht snel afgevoerd worden. Daarnaast is het ook nog eens lekker ademend. Fijn dus als het ook warm weer is!
Asics RunAndreaRunDe ASICS Noosa FF is in verschillende kleuren verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 150,-. Laat wel even middels een looptest bij een hardloopspeciaalzaak analyseren of deze schoen bij jou past.

Vette tight? Lees hier de review.

In samenwerking met Keep-track.nl.

Foto’s: Harm Dommisse

Reacties


Related Posts


Sports diary #17 2018
Sports diary #17 2018
Training
Run into Sakura
Run into Sakura
Evenementen
Bring on sakura!
Bring on sakura!
Gear, gadgets en lifestyle

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.