Gear, gadgets en lifestyle

Review: Garmin Forerunner 225

Een paar weken terug was ik aanwezig bij de verkiezing Hardloopblog van het jaar van Runner’s World. Als bloggers kregen we de mogelijkheid om één van de nieuwe Garmins te testen. Ik ging voor de Forerunner 225, sinds enkele maanden op de markt en de eerste sportwatch van Garmin met ingebouwde hartslagmeter in het horloge. Zeg maar dag tegen de hartslagband.

[heading size=4 style=underline]Garmin for runners[/heading]Garmin is een grote aanbieder van sportwatches en richt zich met een grote diversiteit op verschillende doelgroepen. Iedere hardloper heeft zijn eigen drijfveren, doelen, motivators. De grote diversiteit aan Garmin sportwatches, waarbij Garmin blijft innoveren, biedt voor ieder wat wils. Een leuk filmpje dat dat perfect illustreert.

[heading size=4 style=underline]Garmin Forerunner 225[/heading]Maar de Forerunner 225, daar gaat het nu om. Ik kreeg dit topstuk een paar weken om te testen, maar eigenlijk was dat te kort om hem van binnen en buiten te leren kennen en toch genoeg om hem bijna onmisbaar te maken. De Forerunner 225 is vooral gericht op de hardloper (andere sportopties kent de Forerunner 225 namelijk niet) die feedback wil en zich wil ontwikkelen. De data die de Forerunner 225 verzamelt zijn voor de recreatieve hardloper aardig uitgebreid.

[heading size=4 style=underline]What’s new?[/heading]De belangrijkste ontwikkeling is toch wel de ingebouwde hartslagmeter. Met een sensor aan de onderzijde van het horloge wordt de hartslag gemeten. Geen hartslagband meer en dat vind ik toch wel erg fijn (en met mij waarschijnlijk vooral veel vrouwen die vaak te maken hebben met geschuur van de hartslagmeter onder de sportbh-band).
Ook nieuw is de ingebouwde activitytracker, die je stappen telt en je slaapritme registreert. Hieronder ga ik er nader op in.
De USB-oplader is aanzienlijk anders dan bij de andere Forerunners. Een brede clip waarin je het horloge vast zet, waarbij je moet zorgen dat de pinnetjes goed aangesloten zijn op de oplader. Aangesloten aan de computer kun je je data updaten naar Garmin Connect. Via de bluetooth verbinding kun je je data ook via de Garmin Connect App op je telefoon uitlezen.

[heading size=4 style=underline]Het gebruik[/heading]De Forerunner 225 oogt vrij robuust en stoer, maar misstaat niet om mijn smalle pols. Doordat het bandje van begin tot einde gaatjes bevat, past het bandje om iedere pols. Het beeldscherm is erg helder en makkelijk afleesbaar. Dat komt mede door de meerdere kleuren in het beeldscherm. Leuk weetje: je kunt uit 7 verschillende kleurenthema’s kiezen voor je beeldscherm.
De bediening is simpel. Een kind kan de was doen. Zo kan ik ook met de Forerunner 225 overweg. Ook al lijkt de Garmin Forerunner 225 qua uiterlijk op de Forerunner 220 en 620, toch zijn er belangrijke veranderingen, zeker ten opzichte van de Forerunners met touch screen, zoals ik gewend ben. De Forerunner 225 heeft namelijk geen touchscreen, maar gewoon knopjes. Ook al moet ik er even aan wennen (en maar wrijven en tikken op het beeldscherm…), de bediening is supermakkelijk. Eigenlijk makkelijker en accurater dan een touchscreen. Het menu werkt hetzelfde als bij de andere sporthorloges die ik van Garmin heb (gehad). Na het scherm unlocked te hebben zoekt het horloge de GPS verbinding en de hartslag. Vooral de GPS kan als je hem net hebt even duren. Als je hem eenmaal regelmatig gebruikt en verbindt met de Garmin Connect worden de satelliet gegevens geupdate en vindt je Forerunner 225 de GPS doorgaans binnen een paar seconden. Erg handig voor als je ook wel eens op de loopband staat is de ingebouwde versnellingsmeter. Deze legt afstand- en tempogegevens vast tijdens indoortrainingen. Deze functie werkt ook als je bijvoorbeeld tijdens je rondje door een tunnel moet waar je je GPS-signaal verliest.
Met de rode knop start je je registratie. Naast tijd, snelheid en hartslag meet hij ook je cadans (aantal passen per minuut), hoogte, calorieën, etc. Via de instellingen bepaal je zelf welke data je in beeld wilt hebben. Als je je hartslagzones hebt ingevoerd is het ook mogelijk om te zien in welke zone je loopt.
Wil je je een bepaalde training lopen dan kun je deze online in Garmin Connect invoeren en uploaden naar je Forerunner 225. Niet al te complexe interval trainingen kun je ook direct via je je Forerunner aanmaken.
Na je run kun je je dat uitlezen via Garmin Connect. Een ideaal en compleet programma waar je je gegevens kunt analyseren.
De Forerunner 225 moet ik wat strakker om de pols dragen dan ik doorgaans met mijn sporthorloges doe. Dat heeft te maken met de hartslagmeting via de pols, waarbij de Forerunner 225 achter je polsbot bevestigd moet zijn. Doe je dit niet, dan kan dat leiden tot wonderlijke hartslagafwijkingen, zoals een veel hogere maximale hartslag dan die ooit bij mij is gemeten. Draag je hem op de juiste wijze, dan is de hartslagregistratie behoorlijk nauwkeurig. De technologie die voor de hartslagmeting is gebruikt is namelijk uitvoerig getest en wordt ook gebruikt door TomTom en Adidas.

[heading size=4 style=underline]Move![/heading]De Garmin Forerunner 225 is naast je hardloopmaatje, ook nog eens je get-of-your-ass-motivator. Hij meet je activiteit 24/7, dus overdag en tijdens je slaap. Via de knop links onderin kun je door je activity status scrollen (aantal stappen, afstand, doel, calorieën). Ben je te lang inactief (een uur), dan geeft de Forerunner 225 een signaal. Dit uit zich in een oplichtende cirkel op je scherm. Hoe langer je inactief bent, hoe verder de cirkel zich vult. Een paar minuten lopen is genoeg om dit te doorbreken.

Meer specs via Garmin. De Garmin Forerunner 225 is verkrijgbaar voor de consumentenadviesprijs van € 299,-.

Foto: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!