Gear, gadgets en lifestyle

Review: Saucony Xodus 6.0

Trailschoenen zijn er tegenwoordig in zoveel verschillende soorten, maar er zijn er enkele die met kop en schouders boven de rest uitsteken. De Saucony Xodus 6.0 mag zich tot die selecte groep rekenen. Een trailschoen voor het ruige terrein voor poezelige voetjes.

[heading size=4 style=underline]Saucony Xodus 6.0[/heading]
Ik testte de Saucony Xodus 6.0. Niet zomaar een trailrunningschoen. De Saucony Xodus 6.0 won al meerdere prijzen, zoals de Runner’s World Editor’s Choice 2015 en Competitor’s ‘Best Traction’ 2015. En dat is niet voor niets. Ook de voorgaande modellen waren geliefd bij trailrunners en met nog meer comfort is de nieuwe versie weer een verbetering ten opzichte van de voorgangers. Kenmerkend voor Saucony Xodus 6.0 is de stijfheid in de zool en de Vibram slijtzool. Dit maakt de schoen uitermate geschikt voor de ruige terreinen, waarbij de tractie van de zool echt subliem is. De zachtere Vibram noppen aan de buitenzijde van de zool zorgen voor grip op oneffenheden, terwijl de hardere noppen in het midden zich vastbijten in de trail. De rockplate onder de voorvoet zorgt er voor dat je voet beschermt is tegen de impact van stenen. Dit maakt de schoen weinig flexibel.
Daar tegenover staat het comfort van de schoen. Onder de gehele voet is demping aanwezig en het bovenwerk omsluit je voet als een sok. Zelfs de tong is gevoerd! Het bovenwerk is stevig en beschermt tegen invloeden van buitenaf, zonder dat dit ten koste gaat van ventilatie. Kort samengevat is de Saucony Xodus 6.0 een soort van ‘hard van buiten, zacht van binnen’.
Deze combinatie zorgt ervoor dat de Saucony Xodus 6.0 geen lichte schoen is. Voor mijn maat 40 weegt hij 311 gram.
Saucony Xodus 6 webType: neutraal
Gewicht: 311 gram (dames maat 40)
Drop: 4mm

[heading size=4 style=underline]De test[/heading]
Allereerst de pasvorm. Ze zitten als gegoten en het zachte binnenwerk doet niet vermoeden dat je voeten zo meteen keihard over de trails te keer zullen gaan. Mijn voet wordt goed omsloten en door de stugheid van de zool en de stevige hielkap is de schoen enorm stabiel. Ze voelen wel wat zwaar aan, maar dat komt ook doordat ik gewend ben om op vrij lichte schoenen te lopen.
SAucony Xodus 6 2 webToch is dat gewicht niet van invloed tijdens het trailrunnen. Helaas heb ik niet de beschikking over een rotsachtige en ruige achtertuin, dus moest ik het doen met de Hollandse bodemgesteldheid van de Utrechtse Heuvelrug. Gelukkig bestaat die uit heel divers terrein en kreeg ik een aardig beeld van de Saucony Xodus 6.0 en zijn sterke en zwakkere punten. Deze schoenen zijn echt gemaakt voor het off road lopen. Vermijd dus verharde ondergronden, zoals asfalt, klinkers, etc. Niet alleen zullen de noppen mogelijk wat sneller slijten, maar vooral de stijfheid van de schoen zorgt er voor dat het lopen op asfalt en dergelijke niet zo fijn is. De harde noppen onder het middengedeelte van de schoen en de stijve plaat in de zool zorgen ervoor dat je je voet niet fijn af kunt rollen (zeker niet met een voorvoetlanding).
Hoe ruiger de ondergrond, hoe meer plezier de Saucony Xodus 6.0 lijken te hebben. Ik vind de zool zelf te stug voor een rondje door het bos, als ik me alleen op de hardere zandpaden begeef en de verharde paden en wegen vermijd ik ook. Het voelt alsof de schoen zich enorm verveelt en niet het beste van zichzelf kan laten zien. De uitdaging moet gezocht worden in meer uitdagende ondergrond. Afdalingen via uitgesleten zand- en grindpaden, waarbij je van links naar rechts springt om de geulen te ontwijken. De zool grijpt zich vast in de ondergrond. Een vaartspel op zachte single tracks, waarbij scherpe bochten en boomstronken de schoenen de kans geven zich te bewijzen. Stiekem over een stapel boomstammetjes trippelen, waarbij het natte schors vráágt om een uitglijder. Die blijft uit. Nog stiekemer van de gebaande paden af door onontgonnen terrein, waar takken, dennenappels, bladeren, stenen, verborgen modderpoelen de schoenen wakker schudden. De oneffenheden in de ondergrond vormen geen probleem voor deze schoenen.
Saucony Xodus 6 3 webDe stugge en dikke zool (zo’n 2 centimeter) zorgt er voor dat je weinig voelt van de ondergrond. De ene loper vind dat fijn, een ander vind dit een minpunt. Met een voorvoetlanding kom ik in deze schoenen niet weg. Door de stugheid wordt je al richting een middenvoet- haklanding gedwongen. Niet zo gek ook, want tijdens trailrunning dien je voornamelijk je hele voet te gebruiken. Toch geef ik er zelf de voorkeur aan wat meer gevoel met de ondergrond te houden. Nu heb ik deze schoenen alleen op Nederlandse bodem getest. Dat maakt me dus  echt nieuwsgierig naar hoe ze zich houden op het echte ruige terrein. Waarschijnlijk kijk ik tegen de stugheid dan wel anders aan. Want een schoen als de Saucony Xodus 6.0 krijgt de awards niet zomaar! Maar daarvoor moeten ze zich wel in hun natuurlijke habitat kunnen bewijzen. Mooie reden om een vakantie te boeken en deze schoenen mee te nemen en te onderwerpen aan meer kilometers.
Enig nadeel, wat ik eigenlijk geen nadeel kan noemen, maar wat ik toch gezegd wil hebben. De Vibram noppen lopen een beetje uit naar buiten. Dit zorgt voor extra grip. Maar als je je voet net scheef neerzet,  kun je met je andere voet naar tegen je enkel aankomen met de noppen.

De Saucony Xodus 6.0 is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 140,-. De Goretex versie kost € 150,-.

Met dank aan Saucony.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!