Gear, gadgets en lifestyle

Sportrusten dag 92

Het einde van het programma 100 dagen Sportrusten is in zicht! Nog een week en dan zit het er op. Althans, het programma. Ik heb uit het Sportrusten zeker praktische punten gehaald die ik ook na deze 100 dagen zal blijven gebruiken. Dat is ook juist de bedoeling. In de 100 dagen maak je jezelf bepaalde oefeningen eigen en worden ze een onderdeel van je dagritme.

[heading size=4 style=underline]Test[/heading]Vanwege mijn eigen wedstrijdplanning liep ik de ’test’ niet op dag 78 maar een ruime week eerder. Ook deze test leverde weer een mooi PR op. Zo mooi, ik kwam op de 5000m onder de 20 minuten uit!
De driewekelijkse test zal ik binnen het sportrusten programma niet meer uitvoeren. Het zomerseizoen staat voor mij in het teken van andere afstanden dan de 5000m en specifieke training hiervoor kan ik niet combineren met de plannen van de komende maand.

[heading size=4 style=underline]Reptielenbrein[/heading]Naast de fysieke voordelen, zou ook ons brein moeten gaan profiteren van de oefeningen. Koen de Jong legt aan de hand van een filmpje uit hoe ons brein werkt.

Externe prikkels kunnen zorgen voor stress-situaties. Hierdoor versnelt je ademhaling en hartslag, die door je ‘reptielenbrein’  worden gereguleerd. Door te sporten en de ademhalingsoefeningen kun je hier een positieve invloed op uitoefenen. Oftewel, je voelt je beter en energieker! Plus je concentratie verbeterd.
Deze voordelen van Sportrusten bereik je niet binnen een week. Maar als ik zo aan het einde van het programma terugkijk, zie ik toch wel degelijk verbetering bij mezelf. Alhoewel mijn score voor mijn concentratie redelijk stabiel is gebleven, met wat ups en downs, herken ik nu wel beter welke situaties invloed hebben op mijn concentratie.

[heading size=4 style=underline]Van comfortzone tot ontdekken[/heading]Nu ik me deze zomer meer richt op langere afstanden, breiden mijn langzame duurlopen zich (in omvang) uit. Het kost me dan ook geen moeite om de opdracht ‘vogel kijken’ met regelmaat uit te voeren tijdens de trainingen. Toch denk ik ook dat dat te maken heeft met mijn eigen interesses. Vóórdat ik dit programma volgde kon ik tijdens een duurloop mezelf bijna verliezen in de omgeving en dat is niet veranderd. Genieten van de natuur, vogelgeluiden om me heen, de geur van het bos. Na zo’n training kom ik helemaal tevreden en mentaal uitgerust thuis.
Maar ook uit die comfortzone stappen is zo nu en dan goed, blijkt uit het Sportrusten. Stiekem doe ik dat niet alleen eens in de zoveel weken, maar meer wanneer het mij uitkomt. Afgelopen week trad ik al bij 2 trainingen uit de comfortzone. Zondag reed ik een toertocht en vrijdags liep ik een lange duurloop van een afstand die ik al lange tijd niet meer gelopen had.

[heading size=4 style=underline]Laatste loodjes[/heading]Normaal gesproken wegen de laatste loodjes het zwaarst, maar in dit geval gaat dat niet op. Nog een week en dan zit het programma er op. Bang om in een ‘zwart gat’ te vallen ben ik niet. De ademhalingsoefeningen hebben bij mij een bewustzijn teweeg gebracht en daar zal ik alert op blijven. Omdat ik al een fanatiek sporter was voordat ik met Sportrusten begon heb ik, denk ik, niet zoveel voordelen kunnen behalen als iemand die door het programma juist is gaan sporten. Voor de niet-sporters is er veel meer veranderd. Het sporten an sich heeft een positieve invloed op je fysieke en mentale gesteldheid. Dat verschil van niet-sporten naar 3 keer in de week sporten heb ik niet meegemaakt. Volgende week lees je mijn laatste bevindingen.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!