Gear, gadgets en lifestyle

Testing the biet

Het is al weer de 3e dag van mijn bietensapkuur en de resultaten tot nu toe? Tja… ik voel me gewoon prima, heb zin in de wedstrijd aanstaande woensdag en sommige dingen zien nu wat roze… Nu ik mijn system aan het bieten ben, word ik steeds nieuwsgieriger of me dit woensdag echt gaat helpen naar fenomenale prestaties.

[heading size=4 style=underline]De kuur[/heading]Iedere dag een halve liter bietensap naar binnen werken. Dat is wat ik nu 5 dagen achter elkaar aan het doen ben. De gruwelverhalen naast me neerleggend wilde ik zelf ondervinden wat de uitwerking van bietensap is en of het nu echt zo smerig is. Om bij het laatste te beginnen: dat valt echt reuze mee! Het smaakt gewoon naar bietjes. En ik ben gek op bietjes. Alleen bij je ontbijt met een glas bietensap gorgelen is even wennen, maar de smaak is echt niet verkeerd.

Deze bietensapkuur is meteen een mooi moment om verschillende merken bietensap tegen het licht te houden. Want zit er nu nog verschil tussen de verschillende soorten bietensap die zeggen allemaal 100% uit puur onbewerkte bietensap te bestaan?

[heading size=4 style=underline]Testing the biet[/heading]Nu dacht ik dat het best lastig zou zijn om aan bietensap te komen, maar dat valt best mee. Naar verschillende soorten moet je even zoeken. De grotere supermarkten bieden meerdere soorten aan, zoals de Plus. Uiteindelijk gingen de volgende bietensappen de test in:
User comments

Vita Verde
De enige bietensap die ik in een pak vond en niet onder invloed is van daglicht. Geen idee of dat invloed heeft op het nitraatgehalte, maar de kleur wijkt met zijn bruinrood wel af van de andere sappen. Die zijn wat meer robijnrood van kleur. De smaak? Wat dacht je van biet. Niet verkeerd, maar niet mijn favoriet. Vergeleken bij de andere sappen een beetje licht zoutig.

Streeck specialiteiten
Deze bietensap is zacht van smaak, een tikkeltje tegen de zoete kant aan en bestaat uit puur bietensap zonder toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen. De tekst op het etiket geeft als enige van de 4 bietensappen de positieve werking van nitraat aan (invloed op de bloedsomloop) wat de aanwezigheid van nitraat doet vermoeden. Maar of dit ook daadwerkelijk zo is…?

Dutch Cranberry Group
Copy-paste van Streeck specialiteiten… Opvallend: de tekst is precies hetzelfde, alleen het plaatje wijkt af… Mag ik er dan van uit gaan dat ook in deze fles nitraat zit, zoals de beschrijving doet geloven? Overigens is dit sap iets zoeter dan die van Streeck specialiteiten en ik vind deze lekkerder. Uit onderstaand schemaatje komt deze bietensap als beste uit mijn test.

Zonnatura
Een etiket vol met informatie inclusief een voedingswaardenschema. Alleen nu blijkt Zonnatura bekend te staan om het ontbreken van het nitraat in de bietensap… Maar hier kan ik geen bewijs van vinden. Het is het enige product dat aangeeft het ‘sap zo min mogelijk wordt bewerkt’ en daarmee dus de enige is die aangeeft dat de bietensap aan bewerking onderhevig is. Qua smaak het minst lekker.

Verse bietjes
Zelf bietensap maken is ook een optie, maar wel een smerig karweitje. Het hardloperskookboek heeft hier een een paar tips voor: pureren en water toevoegen. Nu dacht ik dat deze versie van bietensap het lekkerst zou zijn, maar iiieuuww, nee dus! Door het toegevoegde water wordt het goedje… waterig… joh! Ook de structuur is niet helemaal fris. Maar… nitraat verzekerd! Om dit sapje wat lekkerder te maken heb ik hem gemixt met ananassap.
User comments

Tegen elkaar afgezet kom ik tot het volgende resultaat:
[one_four] . [/one_four]

[one_four]Smaak[/one_four]

[one_four]Geur[/one_four]

[one_four]Kleur[/one_four]

[one_four]Vita Verde[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]-[/one_four]

[one_four]Streeck[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]++[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]Dutch[/one_four]

[one_four]++[/one_four]

[one_four]++[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]Zonnatura[/one_four]

[one_four]-[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]+[/one_four]

[one_four]Verse bieten[/one_four]

[one_four] -[/one_four]

[one_four]+ [/one_four]

[one_four]++[/one_four]

 

[heading size=4 style=underline]Nitraat[/heading]Onbekend is wat het nitraatgehalte is in de bietensappen en dat is toch waarvoor ik de bietensap nu drink. Het nitraatgehalte is onder andere afhankelijk van het jaargetijde waarin de biet is geoogst. Zomerbieten zetten onder invloed van de zon het nitraat om in eiwitten. Winterbieten zijn dus feitelijk beter voor het nitraatgehalte. Bietensap van hetzelfde merk kan dus het ene moment meer of minder nitraat bevatten. Jammer genoeg staat het nitraatgehalte dus niet op de verpakking en ben ik geen scheikundig bioloog die nitraatjes onder een microscoop kan vinden. Ik heb dus geen idee of deze bietensappen wel de uitwerking hebben die ik verwacht en dat is natuurlijk jammer en een gemiste kans. Deze test is dus puur gebaseerd op mijn subjectieve smaakoordeel. Ik houd me aanbevolen voor testen waarbij nitraat is onderzocht in bietensappen.
Proost!
IMG_20130323_093334

3 reacties

  • Lieke

    leuk artikel.. ..ik drink af en toe zonnatura, eigenlijk omdat ik een glas op zijn tijd best lekker vind! Andere nog nooit geprobeerd, over je vraag over de nitraten:

    Noord-Europese bieten bevatten tussen de 1500 en 2000 mg/kg aan nitraat (= NO3). Spinazie en sla bevatten ook veel nitraat, ongeveer de helft van bieten. In het onderzoek waar je aan refereert (Lansley 2010) drinken de proefpersonen 500 mL bietensap, waarin ~ 6.5 mmol nitraat (=~400mg). Dat is best wel veel, want de maximale aanbevolen dagelijkse inname is 3.7-5 mg/kg gewicht (dus als je 65 weegt, 325 mg).

    Je moet dus ongeveer een kwart kilo bieten eten per dag eten om dezelfde concentratie nitraat te halen. Rauw overigens, want verwarmen zorgt voor verarming aan nitraat.

    En laat nu net verwarmen een goede manier zijn om de houdbaarheid op te schroeven. Dus als ze tijdens het proces de sap verwarmen, kan de nitraat concentratie zo met een factor 10 zijn verlaagd. Een zoetere en dikkere sap kan een indicatie zijn voor verwarmen. Dan zit er alsnog een mega hoge concentratie nitraat in, dus kunnen ze best op het etiket zetten: rijk aan nitraat.

    Op het etiket van zonnatura kom ik alleen tegen: natriumarm en melkzuurfermentatie. Tijdens melkzuurfermentatie wordt nitraat in principe gereduceerd tot nitriet.

    Misschien toch je verse bietensaprecept verbeteren :-), ook lekker: rauwe bietensalade met appel..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!