Persoonlijk

Rewire my brain

Het is gestart! Mijn coachingstraject. Dat vind ik best wel spannend, want ik kom nu heel dicht bij mijn eigen ikje. Tot nu toe levert me dat al enorm veel inzichten en begrip op. En dat zonder dat het een wollige, rare therapie is! Ik ben pragmatisch en dat is Inner Brain Control ook.

[heading size=4 style=underline]Toeval?[/heading]Dit traject is me eigenlijk bij toeval op mijn pad gekomen. Johan (cognitieve neuroscientist) leerde ik kennen op een persevent, de opening van Freezlab. Juist… toen ik een te hoge bloeddruk bleek te hebben en ik bijna een ijskoude ervaring misliep. Gelukkig zakte de bloeddruk net genoeg om toch in de cabine van -110 graden te mogen. Terwijl ik daar dus zat proberen te ‘chillen’ (en door mijn  hoofd gierde: die bloeddruk moet naar benee, die bloeddruk moet naar benee!!) kwam Johan op me af en we raakten aan de praat. Hij hoorde mijn verhaal aan en nodigde mij uit om eens samen in gesprek te gaan. Het duurde tot december, voordat we elkaar daadwerkelijk weer zagen. In de tussentijd had Johan niet stil gezeten en ontwikkelde een eigen methode, genaamd Inner Brain Control. Want, zo is zijn visie: met innerlijke kalmte in hart en brein, kun je elke crisis aan. En ik zat in een diepe, diepe crisis…

[heading size=4 style=underline]Mijn burn out[/heading]Even terug in de tijd. Het is augustus 2014 en tijdens een week vakantie merk ik dat ik niet tot rust kom. Ik ben strontchagrijnig, smijt met alles wat los en vast zit en ben één en al onrust. In mijn hoofd kookt het. Als ik, na de week vrij, niet tot rust ben gekomen en er op persoonlijk vlak ook nog eens meerdere dingen gebeuren is het met mij gedaan… Ik ben in een zware burn out terecht gekomen en race zo snel mogelijk naar de huisarts voor psychische hulp, want het gaat helemaal mis. Angstaanvallen, paniekaanvallen, om van een energie- en futloos lijf en hoofd niet te spreken. Constant hoofdpijn, overgevoelig voor prikkels, mijn werk kan ik niet eens meer doen: mijn concentratie, complex denkvermogen en geheugen functioneren niet meer. Sporten is mijn uitlaatklep. Ik ben verslaafd aan de endorfine en dopamine die dan vrijkomen. Maar  tot mezelf komen? Nee. Ik raak steeds verder van mezelf vervreemd lijkt het wel. Ik zit in een negatieve spiraal, waarbij ik steeds verder van me af kom te staan. Hoe los ik dit op?

[heading size=4 style=underline]Out of control[/heading]En daar komt Johan met een onwijs heldere verklaring, waardoor ik in ons eerste gesprek zoveel nieuwe inzichten krijg over de ontwikkeling (dat gaat tot miljoenen jaren terug) en het functioneren van de hersenen, dat ik bijna steil achterover sla. Als ik dít eerder had geweten, was ik dan wel zo diep in de burn out terecht gekomen? Ik ga proberen dit zo concreet mogelijk weer te geven, maar de uren aan gesprekken die ik met Johan heb gehad, zijn onmogelijk in één alinea samen te vatten. De hersenen bestaan als het ware uit drie breinen: het reptielenbrein (regelt alle basale zaken in het lichaam, zoals slapen en waken, lichaamstemperatuur, hartslag), het limbisch brein (je emotiecentrum) en de prefrontale cortex (je denkvermogen). In een ideale situatie zijn het reptielen- en limbisch brein leidend aan je denken en zijn lichaam en hoofd in balans. Onze maatschappij brengt alleen heel veel nadelen met zich mee voor die balans. We moeten blijven presteren, onszelf blijven bewijzen. Een pas op de plaats is er niet bij, omdat we dan in worden gehaald door anderen en niet voldoen aan ons eigen verwachtingspartoon. We leven onder constante invloed van stress en dat is funest voor de balans tussen de verschillende breinen en heeft niet alleen psychische gevolgen, maar ook fysieke. Het lichaam kan niet optimaal functioneren.

De hersenen hebben het vermogen om nieuwe verbindingen tussen neuronen (hersencellen) aan te maken. Hierdoor kan het brein zich reorganiseren. Iedere dag sterven miljoenen neuronen af, dus de hersenen moeten zich wel constant vernieuwen met nieuwe cellen. Neuroplasticiteit is dus een continu proces in je brein. Externe factoren, zoals hoe je leeft, hebben invloed op de mate en intensiteit van neuroplasticiteit.
– Inner Brain Control –

Tijdens mijn burn out heb ik dus eigenlijk een groot deel van de goede verbindingen niet in stand gehouden, zijn door de gebeurtenissen verbindingen verbroken en heb ik eigenlijk ook nog eens verkeerde bedrading aangelegd! Maar omdat hersenen zich blijven ontwikkelen en aanpassen heb ik dus ook de mogelijkheid om nieuwe verbindingen te gaan leggen. Dat ga ik met Inner Brain Control doen!

[heading size=4 style=underline]Zoek de frequentie[/heading]Met Inner Brain Control ga ik leren om meer in het ‘nu’ te komen en letterlijk te luisteren naar mijn hart. Daarvoor is bovenstaand inzicht voor mij de basis. Daarnaast heb ik een test op de computer gedaan, waarbij ik met een klemmetje aan de oorlel werd verbonden met een software programma (Emwave). Zo krijg je een visueel beeld van je hartritme en hartritmevariatie de intensiteit van de hartslag als het ware), de invloed van een ademhalingsoefening (of afleiding, begeleiding, praten, lachen) hierop  Eén ding werd heel duidelijk: ik laat me door alles om me heen afleiden en de boel is totáál uit balans. Dat is te zien doordat de hartritmevariatie onwijs onregelmatig is.
frequentieEn nu dit inzichtelijk is, lijk ik dat zelf ook te vóelen. Alsof mijn hart inderdaad niet met dezelfde frequentie klopt. In stress-situaties voelt het alsof mijn hart uit mijn borstkas trilt! Ook merk ik dat het doen van ademhalingsoefeningen invloed heeft op de variatie in het ritme. Het grappige is dat onderzocht is dat het 4 tellen in-6 tellen uitademen schijnbaar eenzelfde frequentie afgeeft als een hartritmevariatie die in balans is. Deze manier van ademhalen helpt dus om de balans te herstellen (dat zie je ook in het plaatje, waar een nette golfbeweging te zien is). Niet voor niets is ademhaling ook een veel toegepast instrument in meditatie.

[heading size=4 style=underline]Inner Brain Control[/heading]Inner Brain Control is een programma van 21 dagen met heel duidelijke gebruiksaanwijzing. Ik begin met een zelfscan, waarbij ik mijn persoonlijke doelen formuleer. Daarnaast is er een aantal richtlijnen om je te helpen. Zo moet ik goed letten op voeding (zoveel mogelijk organisch, geen toegevoegde meuk en suiker), genoeg slaap, voldoende beweging, etc. Daarnaast doe ik dagelijks de ademhalingsoefening om mijn hartfrequentie te optimaliseren, slaap ik met lavendelaroma naast mijn bed (lavendel heeft een rustgevende werking), ga ik uit van al het positieve  en zal ik drie keer per week een audio van zo’n 20 minuten luisteren… Ik viel net bijna in slaap! Goede ontspanningsoefening dus. Dit hele programma van 21 dagen doe ik vervolgens twee keer. Dat geeft genoeg tijd om nieuwe verbindingen in mijn bovenkamer tot stand te brengen.

Inhoudelijke vragen? Stel ze gerust aan Johan op zijn facebookpagina.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!