Training

Klompenpad: Veen- en Veldendijkpad

Een bezoekje aan Spakenburg aan Jantiene van Altijdsporten.nl is niet compleet zonder een rondje klompenpad. Het Veen- en Veldendijkpad is een ronde van 2 lussen, eentje van 8 en eentje van 5 kilometer. Ik koos de 8 kilometer lange oostlus, die in het centrum van Spakenburg begint.

[heading size=4 style=underline]Spoorzoeken[/heading]Een groepje oude mannen keek me raar aan, toen ik al zoekend in het centrum van Spakenburg bij de haven naar paaltjes aan het zoeken was. “Wat ga je doen meisje?” vroegen ze. “Een klompenpad lopen” antwoordde ik. Toen barstten ze in hard lachen uit. Ik zocht naar de paaltjes en vroeg bij de VVV na waar de route begon. Tussen de kioskjes op het plein dus. En daar hing het startbord. Maar welke kant nu op? Dat is het enige nadeel van de klompenpaden. Die bordjes zijn zo klein, dat je ze makkelijk over het hoofd ziet. Ha, daar is het bordje. Via de haven begin ik aan mijn route via de oostlus.
1374068_10202162201283657_1011911789_n

[heading size=4 style=underline]Het veen- en veldendijkpad[/heading]De naam van het klompenpad is afgeleid van het Heemraadschap van de Bunschoter Veen en Veldendijk. Dit overheidsorgaan was eeuwenlang een begrip in de gemeente. Het is opgericht in 1603 en opgeheven in 1942. Het Heemraadschap was belast met het beheer en onderhoud van zowel Veendijk (oostdijk) als de Veldendijk (westdijk) en met het toezicht van de waterschappen achter de dijken.
1377468_10202162216164029_451613594_n
De Veendijk is in 1409 aangelegd na een stormvoed. Waarschijnlijk was het een dijk die extra bescherming bood omdat de noorderlijker gelegen zeewering niet sterk genoeg was. De Veldendijk is vermoedelijk in de loop van de 14e eeuw ontstaan uit een aaneenschakeling van particuliere dijkjes. De Veldendijk was oorspronkelijk een zomerkade, alleen bedoeld om het land ’s zomers droog te houden, zodat er gehooid kon worden. Het is pas in 1604 veranderd in een echte dijk.

[heading size=4 style=underline]Op pad[/heading]Het eerste deel van de route gaat over de Veendijk, langs het Nijkerkernauw. Een wijds overzicht over het water geeft een gevoel van vrijheid. Toch is het oppassen waar ik loop, want het fietspad is in renovatie en eigenlijk afgesloten. Een offroad parcours vol met stenen en kuilen is waar ik me nu op bevind. Door de werkzaamheden is ook een paaltje verdwenen en moet ik even zoeken welke kant ik op moet bij een splitsing. Niet erg, want ik sta hier op het mooiste punt van de route.
Klomp Collage
Eenmaal het paaltje gevonden loop ik via een fietspad tussen de weilanden door. De boer haalt net de koeien naar binnen. Ik kies er voor om vandaag op de verharde paden te blijven, die je moet volgen in het broedseizoen. Buiten het broedseizoen om, kun je ook door de weilanden lopen. De eerste helft van de route is heel fijn om te lopen, maar daarna draai ik de landweggetjes op. Van de keuze om op de verharde paden te blijven heb ik een beetje spijt: het verkeer raast als een malle om me heen. Ik ben blij dat ik in een knalgeel shirt loop en daarom wel opval. Zodra ik Spakenburg weer in loop, ben ik meteen weer het spoor bijster. Waar zijn toch in godsnaam de bordjes? Na wat heen en weer gedrentel vind ik de route weer. Het laatste stukje van de route gaat door het historische deel van Spakenburg. Weer een totaal ander rondje dan de vorige klompenpaden die ik gelopen heb. Het grootste verschil is dat deze route volledig via verharde paden/wegen te lopen is (mits het fietspad weer is aangelegd).
Zo heeft ieder klompenpad zijn charme. Benieuwd wat het volgende pad is wat ik ga ontdekken…

Meer klompenpaden ontdekken? Kijk dan op www.klompenpaden.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!