Training

Klompenpad: Zeldertsepad

Het kniehoge gras in de weides wuift in de wind. Ik zoek mijn weg. Beter gezegd: ik zoek een pad, dat me door deze groene zee moet voeren. Mijn voeten blijven steeds haken achter de plukken gras en zo nu en dan zak ik in een oude koeienvlaai weg. Ik loop het Zeldertsepas, een klompenpad tussen Amersfoort en Baarn, dat me dwars door de weilanden voert.

[heading size=4 style=underline]Historische route[/heading]Het Zelderstepad is een klompenpad van 7 kilometer, dat start bij boerderij De Pol aan de Zeldertseweg in Hoogland. Direct ga je het weiland in. Hier is net gemaaid, dus een fijnere ondergrond kan ik me niet wensen. Aan het einde van het weiland duik ik een maisveld in, waar de kamille vecht om een beetje zonlicht. Het ruikt hier heerlijk! Een smal landweggetje slingert vervolgens tussen de boerderijen door. Ik bevind me op de typerende slingerweggetjes. Ik loop op de Grebbelinie, die zich uitstrekt van het Eemmeer tot aan de Nederrijn. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is dit gebied onder water gezet en werden de boerderijen in brand gestoken om het schootsveld vrij te maken. Na de oorlog kregen de boerderijen die weer werden opgebouwd een gevelsteen met een leeuw die door de vlammen springt. Als je een stukje van de route afwijkt kun je een bezoekje brengen aan het Werk bij Krachtwerk, onderdeel van de Grebbelinie.
Klomp 1 Collage
[heading size=4 style=underline]Van moeras tot polder[/heading]
Via een klinkerweg loop ik weer tussen de weilanden door, die aan de Eem grenzen. Het typische polderland wordt afgewisseld met stukjes moeras. Voordat het land gecultiveerd werd was dit gebied een moeraslandschap. Vanaf de 13e eeuw werd door de Malewetering malen gegraven voor een betere afwatering van het gebied. De meeste maalschappen in Nederland zijn in de 19e eeuw opgeheven, maar de malen van Hoogland bestaan nog steeds en zijn daarmee mogelijk de oudste vereniging van Nederland. Koeien staren me ondertussen na en uit de sloot hoor ik verontwaardigde geluiden, omdat ik de rust van een grutto verstoor. Aan het einde van het pad doemt een apart bankje op. Het is bijna te warm om er te blijven zitten, maar het weidse uitzicht vanaf dit punt is prachtig.
Klomp 2 Collage
[heading size=4 style=underline]Kak…[/heading]
Het laatste stuk van de route voert me weer door een weiland. Het gras staat hier hoog en ik heb moeite om me er doorheen te worstelen. Hardlopend is dit niet te doen, want mijn voeten raken steeds verwikkeld in kluwes stug gras. Ik mag even op adem komen het landweggetje dat me langs een wetering voert. Maar vervolgens doemt een weiland weer op. Hier is dan weer wel gemaaid, maar ook gegierd… De opgedroogde poep kraakt onder mijn schoenen. Deze weilanden brengen me weer bij het beginpunt van de route.
Klomp 3 Collage
[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]
De route is niet makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Ik combineerde dit pad met het Netelburchpad, die wel met de bus bereikbaar is. Tip: download de app klompenpaden voor de routes en wetenswaardigheden.
Rondwandeling: Zeldertsepad (7 km)
Startpunt: Boerderij De Pol, Zeldertseweg 73, Hoogland
Openbaar vervoer: De dichtbijzijnde bushalte is aan de Bunschoterstraat. Je word geadviseerd met de fiets of de auto te komen.
Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd.
Broedseizoen: De route is gesloten tijdens het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juni. In deze periode kun je het Landschapspad lopen. Dit is geen Klompenpad en loopt over verharde weg. De route begint bij Café Vanouds ’t Hoekje.
Een deel van de route is gesloten tussen 15 november en 15 februari vanwege de beschermde kleine zwaan. In deze periode kun je gebruik maken van de alternatieve route (zie kaart).
Bezienswaardigheden: De nummers op de kaart verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route die beschreven worden in de folder.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Routes combineren: Het is mogelijk om sommige Klompenpaden te combineren. De overstappunten en routes zijn aangegeven op de kaart en ter plekke in het veld.
Honden verboden:  Op particuliere delen van het Klompenpad zijn honden verboden om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die je aan het begin van het particuliere terrein vind.
Horeca: Somefood catering. Je kunt hier vooraf een picknickmand bestellen.
Café Vanouds ’t Hoekje, Coelhorsterweg 21, Hoogland
Verkooppunten brochure: Check de VVV.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!