Weekly Queeste

Wat heb ik nodig voor een ocr? Weekly Queeste #15

May we get dirty? Yes please! Deze maand staat geheel in teken van obstacle racing en op dit moment ben ik onderweg naar Stamford (UK) voor de Rat Race Dirty Weekend. Bepakt en bezakt. Maare… wat neem ik nou allemaal mee als ik deel neem aan een obstacle run? Ik zette het in deze Weekly Queeste voor je op een rijtje.

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]Obstacle racing vraagt een iets andere voorbereiding dan een doorsnee hardloopwedstrijd. Dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden: ik sleep me een breuk als naar een obstacle race ga! Als een pakezel kom ik aan, wat mij stelselmatig de vraag oplevert

Wat sleep jij in godsnaam mee naar een obstacelrun?!

Wat ik meeneem naar een obstacle run verschilt een beetje per race. Daarbij let ik op de weersomstandigheden, te verwachten ondergrond, afstand, zwaarte van het parcours, etc.

[heading size=4 style=underline]Kleding[/heading]Als eerste bepaal ik de kleding die ik aan doe. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden en het parcours. Welke obstakels kom ik tegen en zitten daar ook waterhindernissen bij? Onder de 10 graden is het steevast een lange tight en een (thermo) longsleeve, eventueel met nog een shirtje er over. Sommige zweren bij een (regen)jasje, maar ik vind zo’n los jasje maar ballast. Je blijft er zo ergens mee achter haken.
Bij hogere temperaturen ruil ik de lange tight in voor een korte (levert wel wat extra oorlogswonden op, want je mist wat bescherming) en de longsleeve voor een kort shirtje. Eventueel aangevuld met losse mouwtjes. Onder dit alles draag ik steevast een sportbh en sportondergoed.
Omdat ik een slechte doorbloeding in de handen heb, draag ik bij koud weer ook meestal thermo handschoentjes (die ik dan uitdoe bij een obstakel, omdat ze geen grip hebben). Als het warmer weer is heb ik deze niet nodig en heb ik enkel handschoentjes mee voor grip. Steevast draag ik mijn Herzog compressiekousen en nu ook mijn hamstring tube.
Dit is dan alleen nog de waslijst van de race zelf en omdat ik een twijfelkont ben laat ik graag alle opties open tot een uur voor de start. Met als gevolg: ik zeul dus een halve kledingkast mee…
Vergeet ook het moment na je race niet. Een set droge kleding is meestal onmisbaar. Al is het maar omdat je tijdens een ocr menig stinksloot tegen komt. Zo wil je niet je auto in! Bij de meeste ocr’s kun je je wel (met koud water) afspoelen, een enkele wedstrijd kent douches.
11049557_736318026486989_7841926624852169963_n
Paklijst:
– lange of korte tight
– (thermo) longsleeve
– (regen)jasje
– (thermo) shirtje
– losse mouwtjes
– sportbh en sportondergoed
– (thermo) handschoenen of grip handschoentjes
– sokken, (compressie)kousen, hamstring tube
– droge set (warme) kleding (ondergoed, sokken, broek, shirt, trui, jas, schoenen, muts, handschoenen)
– handdoek (of 2), douchespullen (shampoo, crèmespoeling, zeep, borstel, dagcrème, handencreme, bodylotion, deo)
– plastic zak voor je natte spul
– bij koud weer een thermodekentje (zo’n zilveren folieding) of deken

[heading size=4 style=underline]Schoenen[/heading]Meestal neem ik meerdere paar schoenen mee, dan heb ik altijd nog de keuze op het laatste moment. Vooraf kun je globaal wel inschatten wat je op het parcours kunt verwachten. Bij mul zand kies ik voor andere schoenen dan wanneer er ook veel asfalt in het parcours zit. Maar bij een klei of een kleffe modder ondergrond loop ik liever op schoenen met een heel grof profiel, zodat de klei en modder niet te veel aan de schoen blijft hangen, die vervolgens veranderen in spekgladde schoenen. Bergachtig terrein vraagt ook weer om andere schoenen, dan de standaard wegschoenen. Voor na afloop neem ik meestal ook een paar slippers mee. Schiet je lekker makkelijk in en uit.
Uiteindelijk ligt het natuurlijk ook aan welke schoenen je hebt. Wellicht beschik je alleen over wegschoenen. Houdt er dan rekening mee dat je op gladde ondergronden minder grip hebt en je schoenen geheid smerig worden. Schoonmaken doe je door ze schoon te spuiten met koud/lauw water, de zooltjes er uit te halen, kranten er in te proppen en ze in de lucht te laten drogen. Niet in de wasmachine dus en niet in de droger. Dit is funest voor je demping in de schoenen en de lijmlagen.
1012974_787325727995462_5232766714939384061_n
Paklijst:

– (trail) schoenen
– slippers

[heading size=4 style=underline]Accessoires[/heading]Deze lijst kun je oneindig lang maken en daar ben ik heel erg goed in… Het enige wat bij mij ontbreekt is mijn sporthorloge en hartslagmeterband. Dit zit alleen maar in de weg. De band kan pijnlijk in de weg zitten en een horloge kan zelfs best link zijn als je ergens achter blijft hangen. Het komt de levensduur ook niet heel erg ten goede. Oftewel: ik heb gewoon niet het geschikte sporthorloge voor ocr’s.
Verder neem ik altijd een buff mee, die ik om de hals draag, of als het warmer is om de pols. Fungeert meteen mooi als zweetlap. Vaseline is ook onmisbaar om een paar plekken in te smeren waar je schuring verwacht, of ter bescherming tegen de kou als het koud is. In de Spibelt doe ik gelletjes als ik een race doe van meer dan 10 kilometer. Daar kan ik meteen mijn startnummer aan bevestigen (speldjes mee!). Ik heb nog niet eerder met een drinkrugzak gelopen, maar ik denk dat ik er bij Rat Race niet aan ga ontkomen. Voor zover ik nu in kan schatten zijn er op de route van 32 kilometer te weinig drinkposten voor mij. Dat betekent dat ik zelf drinken mee moet nemen. Altijd belangrijk dus om vooraf even te bekijken hoe de verdeling van de drinkposten is langs een parcours. Check dan ook meteen even het adres van de locatie. Als je met de auto komt of met het OV is het wel handig als je weet waar je precies moet zijn.
Vergeet vooral je startbewijs of identiteitsbewijs niet! Anders zeul je je voor niets een breuk… Niet overal kun je pinnen. Zorg dus voor voldoende contant geld voor de huur van een kluisje, parkeerkosten, of om iets te eten of te drinken te halen. Of goodies.
Weet het thuisfront trouwens waar je uithangt? Laat de gegevens even achter bij hen en zorg dat je een telefoon in je bagage hebt zitten (ik zou het niet aan raden deze mee te nemen het parcours op). Kun je meteen nog een mooie voor en na foto maken als overtuigend bewijs dat jij het toch maar effe geflikt hebt.
RunAndreaRun Xtrails trailrunning
Paklijst:

– sporthorloge
– buff
– spibelt
– startnummer band
– speltjes
– vaseline
– eventueel drinkrugzak
– adres evenement
– geld/pinpas
– startbewijs en/of ID
– telefoon (noodnummers)
– fototoestel, camera, etc.

[heading size=4 style=underline]Food en stuff[/heading]Last but not least. Drinken en voedsel. Je kan niet zonder. Ik zorg altijd dat ik een dag aan voeding mee heb, zodat ik als ik een dag van huis, voldoende te eten heb. Voor de race eet ik meestal nog een paar boterhammen met appelstroop of een banaan. Na de race neem ik altijd mijn eiwitjes en zorg ik dat ik iets van brood, fruit of iets anders (zak worteltjes) mee heb.
Tijdens de race maak ik gebruik van gelletjes, maar het is persoonlijk wat je tijdens een race nodig hebt en lekker vindt. Niet altijd is vooraf duidelijk hoe de verzorgingsposten zijn ingericht en hoeveel je er onderweg tegen komt. En niet overal staan de schalen met winegums, chips en silo’s sportdrank voor je klaar. Zeker bij langere afstanden moet je er rekening mee houden dat je op jezelf bent aangewezen.
Vergeet ook vooral niet voldoende drinken voor de dag mee te nemen. Ik neem meestal zo’n 2-3 liter mee (zeker als ik niet weet of er ter plekke stromend schoon drinkwater is) en nog een pakje kokoswater (ideale hersteldrank!).
10443308_10204300090329547_4707715320466443852_n
Paklijst:

– gelletjes
– BCAA, glutamine en whey proteïne (met melk in shakebeker)
– proteïne reep
– voor de race: boterhammetjes met zoet beleg, banaan
– na de race: boterhammetjes met hartig beleg, fruit, etc.
– water
– kokoswater

Heb ik nog iets gemist wat ik absoluut mee moet nemen? Shout it out!

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!