Weekly Queeste

Weekly Queeste #10 Rennen in je slaap

Pfjoooeeee, ik ben niet de enige! Het heeft me al koppijn, spierverrekkingen en een hartslag van hier tot Tokyo opgeleverd. Een fenomeen waar ik vooral ‘last’ van heb na een wedstrijd of lange looptraining. Maar ik krijg hier ook een mooie vraag over binnen. Voor mijn Weekly Queest ging ik op zoek naar het antwoord op een slaperige vraag.

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]Ken je dat? Nèt voordat je in slaap valt schiet er een schok door je lijf. Je been schiet dwars door je bed of je hebt het gevoel te vallen en klapt met je lichaam bijna dubbel. Myrthe heeft hier, net zoals ik, wel eens last van. Ze stelde me de volgende vraag:

Hoe kan het dat als ik ’s avonds in bed lig na een zware looptraining of -wedstrijd ik begin te rennen in mijn slaap? Ik schrik er wakker van! Het is alsof het gevoel van hardlopen in mijn benen blijft, totdat ik droom over een stoeprandje te struikelen en dan schrik ik wakker. Kan dit kwaad?

In mijn Weekly Queeste van deze week ga ik op onderzoek naar dit fenomeen.

[heading size=4 style=underline]Slaapstuipjes[/heading]Om op de laatste vraag als eerste antwoord te geven: nee, het kan geen kwaad. Mits je niet met je hoofd ergens tegen aan botst. Een muur ofzo. Zoals ik een keer deed met een bult op mijn voorhoofd tot gevolg… Ik was meteen wakker. Het is ook niet iets zeldzaams. Zo’n 75% van de mensen zou wel eens last hebben van een dergelijke slaapstuip, of hypnagoge. Er zijn weinig wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, maar de theorieën die er zijn lijken plausibel.

Ontspanning
Slapen kenmerkt zich door het ontspannen van de spieren. Het in slaap vallen en dus het ontspannen van het lichaam gebeurt in fases. Ook je hersenen vallen in fases in slaap. Eén van die slaapfases is de REM-slaap, de fase van de slaap waarin je droomt. Omdat de hersenen in fases in slaap vallen kan het gebeuren dat het hersengebied, die voor de waarneming zorgt, nog wakker is  en het gebied dat voor aansturing van de spieren zorgt al slaapt. Je waarnemingsgebied denkt dat je valt en geeft een signaal af, waardoor je spieren in een reflex aanspannen: het slaapstuipje, waardoor je wakker schiet. Deze situatie doet zich voor als de overgangsperiode van wakker naar slaap langer duurt en er nog hersendelen in waakstand verkeren.

Stress
Het kan voorkomen dat je meer last hebt van slaapstuipjes als je te maken hebt met stress, slecht slapen, angst, of heel erg moe bent. Dat zou een plausibele verklaring zijn, waarom je na een marathon of een zware training sneller last hebt van slaapstuipjes en door je bed heen rent.
Ook niet comfortabel liggen kan slaapstuipjes veroorzaken. Ik kan bijvoorbeeld echt niet zittend in slaap vallen. Slapen in een vliegtuig is voor mij bijvoorbeeld onmogelijk, omdat ik, zodra mijn hoofd scheef zakt, al weer wakker schrikt.

Verwerking
Het rennen in de slaap kan ook een verwerking zijn van wat je die dag hebt meegemaakt. Vooral een fysieke activiteit die niet dagelijks op jouw to do list staat, zoals een marathon, vraagt fysiek en mentaal een hoop van je. Of dit dan ook te maken heeft met de aanmaak van endorfine en andere hormonen, daar heb ik geen idee van. Misschien een leuk onderwerp voor wetenschappers om eens te onderzoeken. Mensen zijn in ieder geval niet de enige die er ‘last’ van hebben.

Andere theorieën
Er zijn nog een paar theorieën te vinden, die wat verder van mijn bed staan. De slaapstuip zou een natuurlijk onderdeel van de slaap zijn en ontstaan op het moment dat de ademhaling langzamer gaat en de lichaamstemperatuur daalt. Of deze, daarvoor moeten we even terug naar onze oorsprong, toen we, volgens deze theorie, nog in bomen sliepen. De slaapstuip zou een waarschuwingssignaal zijn om onze voorouders te behoeden uit de boom te vallen tijdens hun slaap… jaja…

[heading size=4 style=underline]Rusteloze benen[/heading]Er zijn ook mensen die vaak te maken hebben met rusteloze benen of armen in de slaap. Er kan dan meer aan de hand zijn dan een simpel stuipje.

Periodic limb movement disorder (PLMD)
Deze bewegingsstoornis doet zich voor als je lichaam volledig slaapt. Benen en armen maken ongecontroleerde schokkende bewegingen. Je schrikt er dus niet wakker van, maar kunt er de volgende dag wel heel moe van zijn. Je lichaam krijgt namelijk onvoldoende de kans om uit te rusten, omdat je steeds uit de diepe slaap gehouden wordt.

Restless leg syndrom (RLS)
Nauw met PLMD samen hangt het restless leg syndrom, waarbij je een brandend, jeukend of irritendend gevoel aan de armen of benen en voeten hebt. Bewegen, zoals een stukje fietsen op de hometrainer, of wandelen door huis, kunnen de klachten verminderen. PLMD en RLS komen vaak samen voor en worden vaker gezien bij mensen met Parkinson, sommige vormen van ADHD, de ziekte van Huntington en slaapapneu.

[heading size=4 style=underline]Betekenis[/heading]Veel mensen geloven dat dromen een betekenis hebben. Als je droomt van hardlopen kan dat volgens de droomtechneuten verschillende betekenissen hebben:
– Wegrennen van iets of iemand: je probeert een situatie te vermijden, neemt geen verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Bij het wegrennen van een aanvaller durf je je eigen angsten niet onder ogen te komen.
– Wegrennen, maar niet van je plaats komen: je hebt weinig vertrouwen in jezelf. Het kan ook een fysieke oorzaak hebben, namelijk het moment van REM slaap, waarin je tijdelijk even verlamd bent.
– Rennen in je eentje: deze kan tweeledig zijn. Of je maakt een persoonlijke groei door en passeert je naasten in welvaart. Of je rent weg voor een situatie of verleiding.
– Samen rennen: de leukste betekenis, al zeg ik het zelf. Dit duidt namelijk op voorspoedige en leuke tijden.

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

2 reacties

  • Margot

    stuiptrekje heb ik ook… Kan soms zo vervelend zijn! En die restless leg syndrom heb ik ook. Dat is bij mij wel erger als ik een lange duurloop heb gedaan in de avond, dan zitten er precies allemaal beestjes in mijn benen. Hoeft niet per se op het moment te zijn dat ik naar bed ga. Ook overdag kan ik er soms niet door stilzitten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!