Evenementen

10 laatste tips voor de Dam tot Damloop!

Aanstaande zondag sta ik voor het eerst in het startvak van de grootste loop van Nederland. De Dam tot Damloop. Niet alleen dat is de eerste keer, het is ook de eerste keer dat ik een 10 Engelse Mijl in ‘wedstrijdverband’ loop. Gegarandeerd PR dus! Voel me nu net een beginnende hardloper die voor het eerst een wedstrijdje gaat lopen. Deze tips komen mij goed van pas, misschien jou ook!

[heading size=4 style=underline]Bucket list[/heading]Dit weekend staan er zo’n 65.000 lopers de Dam tot Damloop (by night). De startbewijzen waren weer binnen mum van tijd uitverkocht. De Dam tot Damloop is een wedstrijd die je ooit eens gelopen moet hebben, zeggen ze. Na al zo’n 15 jaar met loopschoenen aan mijn lijf rond te rennen, ga ik er aan geloven. Altijd heb ik gedacht dat dit een te massaal evenement was voor mij. Maar ik verkeer in goed gezelschap, want ik loop mee met het ASICS-businessteam. Zondag sta ik dus met 49.999 andere lopers aan de start van de 32e editie van de Dam tot Damloop om 10 Engelse Mijl af te leggen van Amsterdam naar Zaandam. Speciaal voor alle deelnemers die niet kunnen wachten zette ik de 10 laatste tips om goed voorbereid aan de start te staan.

[heading size=4 style=underline]1. Snel en makkelijk[/heading]Wil je alle info snel bij de hand hebben of heb je weinig tijd om je heel gedegen in te lezen in alle informatie van de Dam tot Damloop. Download dan gratis de Dam tot Damloop app in de App Store of in de Google Play Store. Zo kom je ook helemaal voorbereid aan de start.

[heading size=4 style=underline]2. Race day check list[/heading]Op raceday kan ik nog wel eens behoorlijk zenuwachtig zijn. Dan kan het zo maar zijn dat ik iets vergeet. Een checklist maken en meenemen is dan wel zo handig. Nog handiger: download de app (zie hierboven), want daar staat een complete checklist in.

[heading size=4 style=underline]3. Ik ga lopen en ik neem mee…[/heading]Bij de start kun je je bagage droppen. Deze wordt dan naar Zaandam gebracht, zodat je je spullen weer bij de hand hebt na de finish. Zorg dat je in ieder geval de volgende items tijdens de Dam tot Damloop bij je draagt en níet in je bagagetas stopt:
– startnummer: stop deze nú in je tas (echt waar: je zal niet de eerste zijn die juist dit belangrijke papiertje vergeet…);
– geld;
– speldjes of magneetjes (om je nummer vast te maken);
– voldoende eten en drinken tot aan de start en eventueel voor tijdens de race;
– je ov-chipkaart. hopelijk heb je hem niet nodig, maar mocht je onderweg uit moeten stappen, dan is het wel handig als je richting Zaandam kunt reizen voor je bagage.
– optioneel:  medicatie, telefoon, oortjes, drinkbelt, zonnebril, etc.

[heading size=4 style=underline]4. Outfit[/heading]Leg je hele outfit (dus ook items als schoenen, sokken en sportbeha) de avond ervoor klaar. Dit geeft rust. Overweeg ook een petje, drinkbelt of andere items die jou koel houden. Het wordt zondag zo’n 20 graden met een zonnetje, hou daar rekening mee. Kleed je dus in ieder geval niet te warm tijdens het lopen. Als je aan het hardlopen bent, neemt je lichaamstemperatuur namelijk toe. Ben je te warm gekleed, dan kan je lichaam de warmte niet kwijt. Een handige vuistregel: tel 10 graden op bij de buitentemperatuur en kleed je op die temperatuur.
Asics Dynaflyte jumping fitness
[heading size=4 style=underline]5. Schoenen[/heading]Hoe aantrekkelijk het ook is, trek je nieuwe schoenen die je net hebt aangeschaft en nog in de doos zitten niet aan! Vaak moeten schoenen nog naar je voeten gaan staan of ingelopen worden. Ga je meteen 16 kilometer op je nieuwe schoenen rennen, dan kan dat leiden tot pijntjes en/of blaren of drukplekken. Beter pak je je vertrouwde asfaltstampers. Wil je toch écht je nieuwe schoenen aan, haal dan de insoles uit je oude schoenen en wissel deze om. Klein kansje minder op brandende voeten en drukplekken onder de voet. Of draag je schoenen overdag als casual, zo kunnen ze vast naar je voeten gaan staan.
13906899_1141498662578165_4451268316361708975_n
[heading size=4 style=underline]6. Dubbelcheck[/heading]Twintig graden en een zonnetje: perfect hardloopweer. Check zaterdag de weer update nog even. Is er toch regen voorspeld? Stop een regenjas, poncho of vuilniszak in je tas zodat je droog blijft tot aan de start. Zakt de temperatuur, of ben je gewoon een koukleum? Neem (oude) kleding mee om warm te blijven tijdens het wachten. Die kun je uitdoen en achterlaten in het startvak.

[heading size=4 style=underline]7. Tips van dé Damloop man [/heading]Echt een motivatieboost nodig? Marti ten Kate liep in 1991 de snelste tijd door een Nederlander gelopen op de Dam tot Damloop en deze tijd staat nog steeds! Een mooi stukje historie en trainingstip van de man himself kun je lezen in dit artikel.
asics-bloggers-event-11-aug-zout-fotografie-153-van-154
[heading size=4 style=underline]8. Pop-up Damloop Store[/heading]Ben je dit weekend al in (de buurt van) Amsterdam? Ga dan even langs bij Run2Day aan de Overtoom 345, waar een complete Damloop pop-up store is gerealiseerd. Hier kun je onder andere jouw ASICS shirt gratis laten bedrukken met een van de drie toffe prints. Ga voor Dam Fast. Run like it’s 1986 of deel je liefde de stad met ‘Amsterdamse paaltjes’.
Customized-Damloop-shirtsNog leuker: je kunt een fantastisch prijzenpakket met de nieuwe ASICS kledinglijn ter waarde van € 500,- winnen door mee te doen aan de toffe Run2Day win-actie. De antwoorden op de vragen vind je namelijk ín de pop-up store!

[heading size=4 style=underline]9. Dam tot Dam park[/heading]Plan de rest van de zondag verder lekker helemaal niets. Zodat je alle tijd hebt om het Dam tot Dam Park te bezoeken. Dit is the place to be na de finish. Bedrijventeams, deelnemers en supporters komen hier samen om hun sportieve prestaties te vieren. Het is de climax van een gezellig en sportief dagje uit. En met de mooie weersvoorspelling is er niets fijner dan nog even één van de laatste zomerdagen van het jaar mee te pakken.

[heading size=4 style=underline]10. Bloggersfeestje[/heading]Zin om na het lopen eens een berg aan bloggers te ontmoeten? Ik loop namelijk samen met de bloggers van onder andere FitFunRun, Girlslove2Run, Urban Runners, Justkeeprunning, Van rocker naar runner, Runwaygirls, Gabyrunstheworld, Eatrunlove. Dat wordt tijdens het lopen al een feestje! We starten om 11.45, dus zullen na de finish verder feesten in het Dam tot Dampark, dus kom zeker even buurten! Grote kans dat je ons treft bij de ASICS VIP-tent. Even hard gillen, dan horen we je vast! Of stuur een berichtje via de facebook chat! See you!
Asics bloggers event 11 aug Zout Fotografie (151 van 154)

Ben jij er zondag ook? Hoe laat start jij en zie ik je nog?

Foto header: ZOUT fotografie

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!