Evenementen

Einde FBK Games?

Een beeld wat ik nooit zal vergeten. Op een winderige tribune in een voorjaarszonnetje zagen we hoe de internationale topatleten het stadion binnen kwamen. Het publiek werd gek! Het stadion zat dan ook helemaal vol met atletiekliefhebbers. Die dag stond in het teken van mooie internationale atletiek, prachtige resultaten en dat allemaal vlak onder je neus. De FBK Games zijn een begrip onder atleten en hun fans. Dit internationale atletiektoernooi is het icoon van de internationale topsport die in Nederland wordt georganiseerd. Maar niet voor lang meer als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo ligt.

[heading size=4 style=underline]Stukje historie[/heading]Sinds juli 1981 worden jaarlijks de Fanny Blankers Koen Games georganiseerd. Dit evenement is in het leven geroepen ter ere aan de atlete die in 1948 4 gouden medailles won op de Olympische Spelen. De FBK Games maken sinds 2010 deel uit van de IAAF World Challenge. Met de vele internationale topatleten, die jaarlijks deelneemt aan de FBK Games, is al menig Nederlands en wereldrecord in Hengelo gevestigd. Het wereldrecord 5000m, gelopen door Kenenisa Bekele, staat nog steeds.
Om aan de internationale standaarden te kunnen voldoen is het stadion in 2004-2005 geheel gerenoveerd, waarbij de trainings- en wedstrijdfaciliteiten zijn verbeterd en de tribune voor 15.000 man is gerealiseerd. Niet alleen de wedstrijdatletiek vindt in het FBK stadion een plek. Diverse verenigingen en onderwijsinstellingen maken gebruik van het stadion en de faciliteiten op het sportpark Veldwijk, waar het stadion gevestigd is.
FBK Collage

[heading size=4 style=underline]Onzekerheid[/heading]Met zo’n rijke historie en intensief gebruik mag het toch niet gebeuren dat de FBK Games moet wijken? In 2012 heeft de gemeenteraad van Hengelo een drietal uitgangspunten benoemd:
– bezuinigingstaakstelling
– behoud FBK Games
– behoud breedtesport
Uit onderzoek kwam naar voren dat dit alleen haalbaar is als ook FC Twente van het stadion gebruik zou gaan maken. Een gezamenlijk gebruik van het stadion door de atletiekverenigingen, FC Twente en de FBK-Games bleek financieel, qua planning en organisatie niet mogelijk. Om die reden zijn twee varianten onderzocht door de gemeente. Het stadion blijft exclusief voor de atletiek beschikbaar en het stadion komt exclusief voor voetbal beschikbaar. Uit gesprekken met betrokken partijen (stichting FBK-Games en FC Twente) zijn beide opties verder uitgewerkt. Uiteindelijk bleek de optie van FC Twente de voorkeur te hebben.
Omdat het er niet naar uit zag dat de gemeente Hengelo zelf met alternatieve plannen zou komen om de FBK Games te behouden, heeft de Stichting FBK Games zelf het initiatief genomen. Een bureau heeft de exploitatie en financieringsmogelijkheden voor de Games en het stadion in kaart gebracht en komt tot de conclusie dat door de exploitatie van het stadion buiten de gemeente te plaatsen, dat kan leiden tot de vereiste bezuiniging. Het college heeft een politiek besluit genomen door deze oplossing niet verder uit te werken en te kiezen voor financiele zekerheid, zoals uit de eerder onderzochte varianten met als resultaat dat er geen plek meer is voor de FBK Games.

[heading size=4 style=underline]Besluitvorming[/heading]De toekomst van het FBK stadion en de Games worden woensdag 25 september in de Raadscommissie Sociaal behandeld, welke openbaar is. De lokale atletiekverenigingen hebben diverse acties bedacht in de hoop de gemeenteraad positief te beïnvloeden. Omdat het een openbare vergadering betreft, mogen geïnteresseerden aanwezig zijn. Uiteraard wel binnen de geldende voorwaarden, zoals stilte tijdens de vergadering. Hoe meer aanwezigen, hoe groter het effect. Lees hier meer over de acties.
Hopelijk resulteert dit er in dat de gemeente Hengelo haar plannen herziet en het FBK stadion en de Games een gezonde toekomst tegemoet gaan. Want een atletiekseizoen zonder FBK Games kunnen we ons toch niet voorstellen.

Bronnen:
MPM Hengelo
www.fbk-games.nl

Gemeente Hengelo

Foto’s: www.fbk-games.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!