Evenementen

Koploop 20 april #EotM

Nog een ruime week en dan zal op 20 april de Koploop in Amerongen plaats vinden! Een parcours geheel onverhard en door de bossen van Amerongen. En wie die omgeving een beetje kent, weet dat daar ook pittige hoogteverschillen  te overwinnen vallen… Je kan kiezen uit een 5 (1 ronde) of een 10 (2 rondes) kilometer.

[heading size=4 style=underline]De laatste loodjes[/heading]Een paar weken terug had ik een interview met Theo Deur, initiatiefnemer en teamcaptain van het Roparun Team Amazing, en medeorganisator van de Koploop voor de rubriek Event of the Month. De opbrengsten van de Koploop komen geheel ten goede aan Team Amazing, die zich ook dit jaar weer inzet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de palliatieve zorg aan mensen met kanker. De Roparun vindt dit jaar plaats van 18 t/m 20 mei. Het team is hard bezig met de noodzakelijke voorbereidingen.

[heading size=4 style=underline]Nachttraining[/heading]De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst.. Afgelopen vrijdag werd er een nachttraining gelopen door Team Amazing. Van Theo Deur ontving ik een verslag, geschreven door Alma Schaafstal, van deze bijzondere training:

Een van de mooie dingen van de Roparun is dat het gaat om de prestatie van het team. Lopers, fietsers, cateraars, masseurs, chauffeurs en navigatoren moeten goed op elkaar ingespeeld zijn om samen de afstand van Parijs naar Rotterdam te kunnen overbruggen. En eh.. het gaat hierbij om een non-stop estafette, dus ook in het donker, ook bij zonsopkomst en ook als de zon hard op je bol schijnt (of de regen naar beneden klettert) moet je het met elkaar zien te rooien. Geen probleem, door alle sponsoractiviteiten hebben we elkaar al aardig leren kennen. Maar toch.. hoe zou het gaan als je de nacht met elkaar doorhaalt? Hoe coördineren fietsers en busjes onderling waar ze zijn op de route? Hoe werken chauffeur en navigator samen? En niet onbelangrijk: hoe houd je je supporters thuis een beetje op de hoogte van je wel en wee? Kortom: de nachtloop stond weer op het programma!
5 april, vrijdagavond: half 9 verzamelen bij Buitenlust. Gekwetter aan alle kanten, kon er met Twitter niet eens meer tegenop. 9 uur precies: vertrek eerste team: Bert, Rob, Ruud, Alma, Judith, Chris, Henk, Ben en Karel op weg naar de pont. Ben valt in voor onze chauffeur Gert Jan, maar is gelukkig een zeer ervaren Roparunchauffeur. Kwart over 9: vertrek tweede team: Theo, Ellen, Joost, Wilfred, Jean Paul, Joanneke, Myra, en Ruud. Op weg voor een nachtje zwerven door de omgeving: Amerongen, Rhenen, onder Wageningen, richting Veenendaal, Renswoude, de Glind, Leusden, Woudenberg, Leersum, Amerongen, ruim 65 km. Over de pont wordt al snel duidelijk dat het goed koud is deze avond (maar dat hadden we ook wel voorzien), en dat we de wind aardig tegen hebben dit stuk. De nacht is prachtig om in te lopen: mooie kleine slootjes, gaandeweg steeds minder huizen met het licht aan, zwanen, eenden, en landelijke geuren. Bijna jammer dat we het niet vaker doen. Voor de fietsers is het hartstikke koud, maar gelukkig zijn onze fietsers bikkels, en houden ze de stemming er onderling goed in.
In de busjes zit de stemming er goed in. Team A loopt een paar kilometer om in de buurt van de Blauwe Kamer, Team Z raakt de weg kwijt in Veenendaal. Prima momenten om van te leren. Zelf leer ik weer dat in het donker je spullen op orde houden ook een kunst is. Ik ben zeker drie keer een handschoen kwijt die ik dankzij mijn hoofdlampje weer op moet zoeken. Ondertussen twitteren we dat het een lieve lust is. Rond middernacht bereiken we onze cateraars en masseurs bij de molen Walderveen waar we worden onthaald op alles wat je maar lekker zou kunnen vinden midden in de nacht: ontbijtkoek, koffie, thee, soep, tucjes, gezellige kaarsjes, massages onder een lekker warm dekbedje, echt top.
Rond twee uur krijgen we bericht van het thuisfront dat men is begonnen met de voorbereidingen van het ontbijt. You never walk alone!! Zelf moeten we dan nog een kleine twee uur overbruggen, die voor zowel fietsers als busjes niet eenvoudig zijn om te coördineren: de route langs het Valleikanaal die alleen toegankelijk is voor fietsers en lopers en waar de busjes een uitdaging hebben om lopers op de goede momenten op te pikken en uit te zetten. Links en rechts stuiven eenden op. Kennelijk worden ze verstoord door de levende kerstbomen, want zo zien we er met onze veiligheidshesjes wel uit. En opnieuw: ohhh wat is de nacht toch mooi om in te lopen. En dat terwijl ik toch echt een ochtendmens ben..
Nog een klein stukje door Leersum en daarna: samen aan het ontbijt, met dank aan Margreet en Anne die hiervoor hun nachtrust hebben opgeofferd. Top dames!
Team Amazing gaat het samen redden in het Pinksterweekend!

Een heel bijzondere ervaring, maar ook zwaar! En dit is nog maar een schijntje van de afstand die Team Amazing straks af moet leggen. Hou dit in je achterhoofd als je straks op het parcours van de Koploop tegen 1 van de steile hellingen aan het opklauteren bent…

[heading size=4 style=underline]De Koploop[/heading]Nadat LGAS jarenlang de Koploop organiseerde is dit is het 2e jaar dat Team Amazing de Koploop haar naam aan het evenement verbindt. Uiteraard nog steeds in samenwerking met LGAS en Hardlopen is leuk. Locatie is sportcentrum Somatic in Amerongen, waar de deelnemers gebruik kunnen maken van de faciliteiten en waar het start/finish gebied is.
route
De lopers kunnen kiezen uit een 5 of een 10 kilometer, maar vergis je niet! Dit is een zwaar en geheel onverhard parcours. In de route van de 5 kilometer moeten 2 flinke klimmen bedwongen worden met een totaal hoogteverschil van zo’n 80 meter! Loop je de 10 kilometer, dan mag je de 5 kilometerroute 2 keer lopen. Reken je hoogtemeters maar uit! Het parcours is erg gevarieerd. Je begint laag en loopt met de akkers aan je linkerhand en het bos aan je rechterhand. Na een kilometer duik je echt het bos in en begin je aan de eerste klim via een zandpad. Zigzaggend door het bos daal je weer af aan de andere kant van de Amerongse Berg. Vanaf daar mag je de hel van Amerongen op. Een lange klim/kuitenbijter omhoog. Vooral het laatste stukje is venijnig… Maar boven aangekomen wacht het mooiste: een lange en redelijk steile afdaling over de Kopselaan (aha, daar komt de naam Koploop dus vandaan!). De 5 kilometerlopers buigen dan af naar de finish en de 10 kilometerlopers gaan daar hun 2e ronde in.
Vooralsnog ziet het er naar uit dat het de komende 1,5 week zo goed als droog blijft. Bereid je voor op veel mul zand en dus een zwaar pacrous! Maar he, dit is maar 5 of 10 kilometer!

De gegevens:

  • Datum: 20 april 2013
  • Locatie: Somatic de Fysioclub (voorheen Sportcentrum Aart Stigter) – Industrieweg Noord 4C – Amerongen
  • Afstanden: jeugdloop 1500 mtr, 5 km, 10 km
  • Start: jeugdloop 13.30 uur / 5 & 10 km 14.00 uur
  • Inschrijfgeld: € 2,50 jeugd / € 5,00 5 km. / € 7,50 10 km
  • Inschrijven: inschrijven amazing koploop of via inschrijven.nl of op de dag zelf
  • Aantal deelnemers: ongeveer 200

Niet in de gelegenheid om deel te nemen aan de Koploop, maar wil je Team Amazing wel steunen? Je kunt een donatie overmaken naar rekening 64.86.37.301 t.n.v. Team Amazing te Leersum.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!