Evenementen

Q-music Santa Run 2009

Na alle gave verhalen van vorig jaar wilde ik dit jaar zeker meedoen aan de Santarun georganiseerd door Q-music. Op 14 oktober (inschrijving opende 15 oktober) schreef ik me net als Snellerijk te vroeg in, maar met het mooie startnummer 102 zou ik aan de start gaan verschijnen.
De blessure aan mijn kuit gooide nog even wat roet in het eten, maar zondag had ik een goed gevoel tijdens een duurloopje in de sneeuw. Woensdag 23 december zou ik aan de start staan bij de Santarun. Even afhankelijk van het inlopen om te funrunnen of om te knallen.

Jarige Snellerijk kwam me ophalen en gezamenlijk reden we naar Rotterdam waar we al snel Falco en pa, John en de voor mij nog onbekende bloggers Raymond en Patricia tegen kwamen.
Na ons Santapak en startnummer opgehaald te hebben, een verkleedpartij verder en de spullen bij de garderobe te hebben afgegeven zetten we koers richting startvak, waar we een mooie plek vlakbij de startlijn konden bemachtigen.

Een hilarisch gezicht, al die 1000-en kerstmannen op een hoop. Inlopen was er niet echt bij en met ijsklompjes als voeten stond ik aan de start. Dat zou eerst even rustig starten worden om op temperatuur te komen! Download MOV00251.MP4

En daar werden we afgeschoten. Wat een bizarre start! Bij menig serieuze wedstrijd ontvang ik minder ellebogen en al meteen was ik John kwijt, waar ik mee op zou lopen, hopende dat we allebei van plopjes verlost zouden blijven. Maar al snel vond ik John weer en liepen we samen verder. Een groter probleem was het op de been blijven! De eerste kilometer bestond uit tig bochten, terwijl de ondergrond besneeuwd en spekglad was! Zei de organisatie gisteren niet dat het parcours goedgekeurd was? Ik vraag me af door wie. Ik begin te vermoeden dat dat het plaatselijke ziekenhuis was, dat op klanten zat te wachten… Of de slager…
De eerste kilometer ging toch nog in een nette 4.34. Niet verkeerd voor de omstandigheden. Het parcours werd alleen steeds slechter. Een bocht naar links de brug op was verraderlijk glad. Ik had ook geen idee waar we heenliepen. Nergens was de route afgezet met hekken, linten, dan wel verkeersregelaars. We liepen dwars over de wegen met verkeer, fietsers, wandelaars. En in eens liepen we tegen de stoet net gestarte kerstmannen in terug naar de start! Het was duidelijk dat er iets totaal mis was gegaan. We liepen aan de verkeerde kant het terrein weer op na 2 kilometer gelopen te hebben!
Achteraf bleek dat de auto die voor de voorste lopers uitliep terug was gereden naar de start. Reden? Geen idee, maar wat een idioterie!!! En als 1 schaap over de dam is, dan volgen er meer, dus binnen mum van tijd was het hele startterrein weer gevuld met kerstmannen die vanaf de verkeerde kant over de finish gingen… Tja… eeh foutje?? Een behoorlijke domper dus. Hier betaal je toch een aardig inschrijfbedrag voor vergeleken bij andere wedstrijden van deze grootte. Dan mag je op zijn minst verwachten dat de route duidelijk is en het parcours veilig! Maar niets was er gedaan om de route aan te geven of de gladheid tegen te gaan. Mijn uitgelaten humeur had ondertussen een beetje plaatsgemaakt voor verbazing, ongeloof en boosheid. Wat een amateuristische zooi! En dat voor een organisatie met naam en 2 eerdere ongelooflijk gave edities van de Santarun op de naam! Ondertussen was de helft van de kerstmannen zich al aan het bezatten.
Vervolgens de mededeling dat we opnieuw zouden starten. De route zou nu 2,5 km zijn, omdat “bepaalde delen te glad zouden zijn”! WTF!!?? Gaan we nu ook nog eens niet bekennen dat de hele organisatie in puin was gelopen en men zich een beetje heeft verkeken op wat er bij de organisatie van een loopevenement komt kijken?

Na ja… start nummer 2. Ondertussen waren we met een deel van de groep weer bijeen en konden we weer redelijk vooraan komen. Alleen stond nu de helft van de kerstmannen voor het startvak! Startschot en even later liepen we over de startlijn… komen we stil te staan!! Geen idee waar we heen moesten (alweer niet?). Aha, nu dus de andere kant op. En die andere kant leidde ons via veel ijs recht richting het centrum van Rotterdam!
Dwars door het winkelend publiek, dat zich dood schrok van de berg kerstmannen die zowel links als rechts van de dranghekken (hier stonden ze wel maar behoorlijk nutteloos) luid joelend langs hen heen kwam stieren, dan wel wandelen.
Want gewandeld werd er veel. Dit zou op voorhand al mijn traagste 2,5 kilometer ooit worden. Ach ja… dan maar echt funrunnen met John en dat is zeker gelukt. Camera er bij en de meest idiote creaties en acties geprobeerd in beeld te brengen: een kerstman met opblaaseland onder zijn gat, een groep kerstmannen met kerstboom.

 

John die even ging shoppen bij een financiële instelling (Download MOV00260.MP4), wachten op een rood voetgangerslicht (Download MOV00258.MP4), joelende en zingende kerstmannen dwars door het centrum van Rotterdam, door de koopgoot en met z’n allen de roltrap weer omhoog om weer uit te komen op wat de route zou moeten zijn!

Uiteindelijk kwam de finish in zicht… (Download MOV00264.MP4)
en toen hebben we ruim 6 minuten moeten wachten totdat we over de finish konden, omdat vlak daar achter de kerstbalherinneringen werden uitgedeeld! Hallooooooo kan dat niet wat verder na de finish!!?? Schijnbaar was ook daar niet aan gedacht… Al met al een eindtijd van ruim 26 minuten op 2.15 kilometer!
Om het positief te bekijken: ik heb mijn kuit niet overbelast en al helemaal geen plopgevoel gehad! En ook John zijn kuit hield het goed. Nou, dat was dus mooi meegenomen!

Uiteindelijk kwamen we bij de garderobe waar de rest van de groep reeds was gearriveerd en de ervaringen werden gedeeld. Iedereen was het er over eens: wat een QUT organisatie! De Q-music Santarun 2009 is bij deze omgedoopt tot het Qut-music Santaglijfestijn 2009.
En waar we het ook over eens waren was dat Q-music aan ons geen cent meer zou verdienen vanavond. We gingen linea recta richting de auto’s. (Jammer, want ik hoefde niet te rijden…) De radio stond op de terugweg ook niet op Q-music.

Conclusie:
Aan de deelnemers heeft het niet gelegen. Ondanks de gevaarlijke situaties, de glijpartijen en het onduidelijke parcours, de 2 starten en alles meer, was het een hilarische en gezellige bedoeling. Ik heb ook nog nooit zo gelachen tijdens een loop.
Maar voor de organisatie heb ik geen goed woord over. Het is duidelijk dat het economische belang hier duidelijk zwaarder woog dan de veiligheid van de lopers en omstanders. Het parcours was veel te gevaarlijk om met 3000 man in volle vaart overheen te denderen. Dat er zich geen grote ongelukken hebben voorgedaan zegt meer over de deelnemers die enorm voorzichtig zijn geweest, dan over de alertheid van de organisatie. Want die was ver te zoeken. Maar ja, ga je een dag van te voren alles afzeggen (huur terrein, artiesten, apparatuur, faciliteiten, etc., om de inkomsten van de horeca niet te vergeten), of kies je voor de veiligheid van de deelnemers? Het eerste was duidelijk het geval, want vanuit de organisatie zijn de deelnemers op geen enkele wijze geïnformeerd over de staat van het parcours, dan wel zijn er pogingen gedaan om het parcours te verbeteren door te strooien, sneeuwschuiven of een lading zand of stro neer te kwakken (te dure maatregelen?). En dat is ronduit schandalig!
Ook mag je bij een georganiseerde loop verwachten dat de route duidelijk staat aangegeven of dat anders de verkeersregelaars op zijn minst de goede weg kunnen wijzen. Maar die stonden schaapachtig te kijken naar de alle kanten op voorbijstierende kerstmannen. Ja enkele dames en heren verkeersregelaars die aanwezig waren: jullie staan vandaag 3000 kerstmannen niet de weg te wijzen! En dan krijg je chaos. Een briefing vooraf was geen verkeerd idee geweest…

Als ik dit zo teruglees is het wellicht erg negatief (tja zo hebben ik en vele anderen het ervaren), maar dit was toch werkelijk waar de slechts georganiseerde loop waar ik ooit aan mee heb gedaan!
Bij deze is Q-music door mij geboycot… Het pak heeft een mooi plekje gekregen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!