Event of the month

#EotM: Asics Xtrails series

Deze maand ga ik over de grens! Het Event of the Month van juli speelt zich af in de Ardennen, in Houffalize om precies te zijn. Dit event duur niet één dag, maar een heel weekend! Een weekend vol met “mooie paadjes, prachtige natuur, veel Chouffe en lekker veel spierpijn”, zoals Wim mij verteld. Ik krijg er alleen maar meer zin in!

[heading size=4 style=underline]Keuzes, keuzes…[/heading]De Asics Xtrails series vindt plaats van 10 tot en met 13 juli en bestaat uit een vijftal trails van verschillende afstand, die ook allemaal een verschillende route kennen en je de mooiste plekjes van de omgeving laten zien. Dus niet zo maar een trail, maar een fantastisch weekendje weg! Je kunt kiezen of je deelneemt aan de meerdaagse trailwedstrijd en alle trails loopt, waarbij je kan kiezen uit 74 of 107 kilometer, of mee wilt doen aan één of meerdere trails. Zo is er voor ieder wat wils. De diehard trailrunner kan ruim 100 kilometer lang lekker door de bossen dwalen, terwijl een sprintkanon kan kiezen voor de Red Bull Sprinter van 4 kilometer.

[heading size=4 style=underline]How it started[/heading]Sport-events is de organisator van dit event. Ik sprak met Wim over deze eerste Asics Xtrails series, waarbij hij als organisator nauw betrokken is. Sports-events organiseert sinds 2010 trails en triathlons. De eerste trail was Trail des Fantomes, met toen 170 deelnemers aan de start (tegenwoordig met 1000 trailliefhebbers). Kort daarna verhuisde de organisatie van Antwerpen naar La Roche en Ardenne, wat een perfecte uitvalsbasis is voor het organiseren van trailwedstrijden in de omgeving.
Vorig jaar werd een meerdaagse startup in Aywaille georganiseerd in aanloop naar de Xtrails. De Asics Trails series is de eerste van wat een terugkerende meerdaagse trailwedstrijd, in samenwerking met Asics, moet worden. Komende winter staat ook een wintereditie in de planning met moeilijkere omstandigheden tijdens de trails. “De paden in de winter zijn slijkerig, glad en zeer moeilijk begaanbaar. In de zomer is dit helemaal anders.” Nog een verschil met de wintereditie is het duo-klassement en voor de stelletjes onder de trailers is er zelfs een lovers category tijdens één van de trails.
Wim: “Ik was geïnspireerd door de transalpine run, waar ik ooit voor ingeschreven was, maar door blessure niet kon aan deelnemen. Ik wou zo een event organiseren maar dan in een Ardennengebied en met veel toegankelijkere afstanden zodat het voor iedereen haalbaar is.” Zo zijn de Xtrails series ontstaan. Waarbij de X staat voor het aantal te lopen trails, niet voor xtreme. Want dat typeert deze trailwedstrijden: doordat je zelf kan kiezen hoeveel trails en hoeveel kilometer je wilt lopen, is dit een laagdrempelig trailevent. Het verschil met een ‘gewone’ trailwedstrijd zit hem in de etappe wedstrijd. “De lopers spenderen een gans weekend of langer met elkaar en lopen meerdere kortere trails. Het is meer een trailvakantie.”
kousen
[heading size=4 style=underline]Popular[/heading]
Zo’n meerdaags evenement vraagt veel voorbereiding. Er moeten onder andere meerdere mooie routes uitgestippeld worden. Voor de eerste editie hoopt Wim op zo’n 500-600 deelnemers. “Momenteel zijn er 90 inschrijvingen van lopers die alle 5 de trails gaan lopen, waaronder 23 duo’s. Hiervan loopt de helft de 107 kilometer en de andere helft de 74 kilometer. Er is ook een pak deelnemers die een aantal trails combineert. Hier is de populairste combinatie de Petzl Nighttrail op vrijdag en de Trail des Lutins op zondag.”
De populariteit van trailrunning is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hierin ligt dan ook een uitdaging voor de organisatie. “Het is de taak van de organisatoren om alles vlot te laten verlopen en slechts een maximum aantal deelnemers te laten inschrijven geschikt voor het parcours. Lange wachttijden aan moeilijke passage zijn uit den boze!” De kleinschaligheid van een dergelijk event heeft zijn charme. “Op een leuke manier worden grenzen verlegd en vriendschappen gesloten met medelopers. Na een Xtrails gonst het van de nieuwe vriendschapsverzoeken op facebook!”
bannertraildeslutins
[heading size=4 style=underline]Out of the comfortzone[/heading]
Want grenzen worden er zeker verlegd. Het zijn de hoogteverschillen en de combinatie van de verschillende afstanden, die de Asics Xtrails series zwaar maken. “Tijdens de laatste etappe in Aywaille vorig jaar was er een loper, Kevin, die steeds als laatste binnen kwam. De laatste en zwaarste etappe kreeg hij als laatste het meeste applaus. Jean-francois Charlier, één van de snelste Trailers van België reed met de mtb achter de laatste om de pijltjes op te halen. De laatste helft heeft Kevin om de mtb gereden en Jean-Français al lopende de pijltjes weggehaald. Zo stuk was Kevin.”

[heading size=4 style=underline]Wie, wat, waar?[/heading]Nog geen plannen voor het weekend van 10 tot en met 13 juli? Overweeg dan een weekendje Houffalize! Je kunt kiezen om deel te nemen aan 1 of meerdere trails, zowel solo als in een duo-team.

Datum: donderdag 10 t/m zondag 13 juli
Programma:
Vrijdag 11 juli
10.00 uur: Endorfine trail – 25 km
22.30 uur: Petzl Nighttrail – 12 km
Zaterdag 12 juli
11.00 uur: Team Trail de Pins – 15 / 30 km
18.15 uur: Red Bull Sprinter – 4 km
Zondag 13 juli
11.00 uur: Trail des Lutins – 9 / 19 / 36 km (met bezoek aan Achouffe)
Prijs: vanaf € 17,-
Parcours: onverhard en hoogteverschil
Faciliteiten: verzorging tijdens en na de loop, douche- en omkleedgelegenheid, zondag finishersbanket
Inschrijven: via de website
Bereikbaarheid: parkeren kan in de directe omgeving (gratis)

Nog niet overtuigd?

Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

Bron: filmpjes en foto’s door Sport-events.be

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!