Event of the month

#EotM: Breakfastrun

Ieder jaar denk ik: bekijk het maar. Maar toch doe ik het ieder jaar opnieuw: meedoen aan de Breakfastrun in Hendrik-Ido-Ambacht op Koninginnedag. Dit jaar voor het eerst op Koningsdag. Waarom met een dosis tegenzin? Die wekker staat zo ongelooflijk vroeg! Om half vier ’s ochtends je bed uit om een wedstrijd te lopen is niet grappig…

Maar àls je het doet krijg je er wat voor terug. De Breakfastrun doet zijn naam eer aan. Voor dag en dauw sta je aan de start. Het zonnetje piept net boven de horizon. De lucht is vol zuurstof en fris. En als je klaar bent wacht je een groot ontbijt met alles er op en er aan en heb je nog een hele dag voor je. Een bijzondere wedstrijd en daarom deze maand Event of the Month!

[heading size=4 style=underline]Breakfastrun[/heading]Ik sprak met Ewout van Bronswijk van de lokale Oranjevereniging over de Breakfastrun, die best wel uniek genoemd mag worden. “De BreakfastRun is voor het eerst georganiseerd in 2006. Dit op initiatief van de voorzitter van de Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana en geïnspireerd op de Marathon van New York. We begonnen met een 5 kilometer wandeltocht, een nordic walk wedstrijd en een 10 kilometer prestatieloop. Bij de 5e editie, ons lustrum, werd het 10 kilometer parcours voor het eerst geijkt. Daarmee nam het aantal prestatielopers in de loop der jaren verder toe. We zijn vervolgens ook begonnen met het aanbieden van een 5 kilometer wedstrijd, zodat ook jongere en startende lopers mee kunnen doen. De Breakfastrun heeft in de jaren dus wat wijzigingen ondergaan. Sinds 2013 is het nordic walken vervallen. De onderdelen die in 2014 worden aangeboden zijn de 5 en 10 kilometer, waarvan de 10 kilometer is geijkt door de AU en een wandeltocht.”
Breakfast 5
[heading size=4 style=underline]Pr-garantie[/heading]
Sinds 2009 loop ik ieder jaar weer mee met de Breakfastrun. Doordat de start zo vroeg is en we, op één editie na, perfecte weersomstandigheden hadden, liep ik daar iedere keer (op dat ene jaar met regen na) een pr op de 10 kilometer. Een beetje bijgelovig ben ik hierdoor wel geworden: als ik een pr wil lopen op de 10 kilometer MOET ik naar Hendrik-Ido-Ambacht. Alle keren dat ik een pr liep was het windstil, lekker fris met veel zuurstof in de lucht. Niet alleen is het parcours geijkt. Door de lange rechte en brede wegen is het parcours ideaal om je pr te verbeteren. Dus dit jaar staat die wekker weer onmenselijk vroeg. Alleen weet ik nog niet of ik de 5 of de 10 kilometer ga lopen. Dat is even afhankelijk van hoe ik uit de Rotterdam Marathon ga komen.

[heading size=4 style=underline]Ontbijtje[/heading]En dan ben je klaar met je wedstrijd en dan is het zo rond de klok van 7 uur in de morgen. Terwijl half Nederland nog ligt te snurken, schuif je als deelnemer van de Breakfastrun aan bij het ontbijt. Deze wordt in het theater Cascade geserveerd, waar je ook de mogelijkheid hebt je op te frissen. Met zo’n 400 deelnemers op alle afstanden gaan er kilo’s broodjes, beleg en eieren doorheen en  worden er liters koffie, jus d’orange en melk geschonken.
Vervolgens kun je gaan genieten van de vele activiteiten die er op Koningsdag worden aangeboden. Niet alleen in Hendrik-Ido-Ambacht, maar door het hele land.

[heading size=4 style=underline]Organisatie[/heading]Ewout gaat verder: “Aan dit alles gaat een hele organisatie aan vooraf. Die is in handen van de Oranjevereniging Wilhelmina Juliana. Naast de Breakfastrun worden nog zo’n 45 activiteiten georganiseerd, maar de wedstrijd is één van de speerpunten en trekt zo’n 400 deelnemers vanuit het hele land. Iedereen die bij de organisatie betrokken is, en dat zijn er heel wat, doet dit op vrijwillige basis. Op de dag zelf zijn vanaf 4.00 uur zo’n 60 mensen in touw om van de Breakfastrun weer een succes te maken. Niet alleen leden van de Oranjevereniging, maar ook politie, gemeente, EHBO, brandweer en verkeersregelaars staan nòg vroeger op dan ik moet doen.” Petje af! Doordat er al jaren met een vast draaiboek gewerkt wordt, is de organisatie als een geoliede machine, die in oktober wakker wordt en naarmate de dag dichterbij komt steeds harder gaat draaien. Nog een paar weken te gaan en dan staan we weer gapend aan de start. Concentratie, zou Ireen Wüst zeggen. Maar ik betwijfel dat.
BFR 1 Collage

[heading size=4 style=underline]Vroege vogel?[/heading]Wil je deelnemen aan de Breakfastrun? Hou er dan rekening mee dat er alleen voor ingeschreven kan worden. Na-inschrijving op de dag zelf is niet meer mogelijk.

Datum: zaterdag 26 april 2014
Afstanden: 5 km, 10 km (geijkt) en 5 kilometer wandelen
Starttijden: vanaf 6.00 uur, het volledig programma staat hier
Parcours: verhard
Faciliteiten: verzorging tijdens en na de loop, kledinginname, douche- en omkleedgelegenheid, ontbijt
Inschrijven: alleen voorinschrijving, na-inschrijving op de dag zelf is niet mogelijk
Bereikbaarheid: parkeren kan in de directe omgeving

Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

Foto’s: Cees van Meerten

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!