Event of the month

#EotM: Florijnwinterloop

Ietsje eerder dan normaal, maar dat komt omdat dit Event of the Month al aanstaande zaterdag is! Waar voor mij het hardlopen 15 jaar geleden begon: de Florijnwinterloop in Woudenberg. My home village. Toen liep ik er de 5 kilometer en sinds het jaar daarna steevast de 10 kilometer.

[heading size=4 style=underline]Sponsorloop[/heading]In die 15 jaar heb ik één keer niet mee kunnen lopen vanwege een knieblessure en een versgezette cortisonenprik en aanstaande zaterdag loop ik helaas ook niet mee. Wat niet wegneemt dat ik er niet ben, want ik ben de hele dag aanwezig. De Florijnwinterloop staat namelijk synoniem aan de Nieuwjaarsreceptie voor hardlopers: keigezellig dus! En omdat ik niet mee kan lopen aan jullie de oproep massaal aanwezig te zijn om voor mij te lopen!
Ik sprak met Sylvia van Waveren, voorzitter van de commissie van de voetbalvereniging Woudenberg, die de Florijnwinterloop jaarlijks organiseert. “De Florijnwinterloop begon 28 jaar geleden als sponsorloop tijdens de winterstop voor de voetbalvereniging Woudenberg en sindsdien uitgegroeid tot een landelijk bekend evenement. Wij onderscheiden ons doordat we een unieke loop hebben in een seizoen waar anderen het niet aandurven om dit te organiseren. De loop gaat altijd door.”
Lokaal is de Florijnwinterloop een van de hoogtepunten van het jaar. Ieder jaar wordt er een groep nieuwe lopers middels een clinic vanuit Loopgroep Aart Stigter klaar gestoomd voor hun (eerste) 5 of 10 kilometer. De afgelopen weken begeleidde ik samen met de andere trainers een groep van zo’n 40 personen!
5345.800
[heading size=4 style=underline]Family fun[/heading]
Wat begon als een lokale sponsorloop is in de loop der jaren verder uitgebreid met wandelafstanden, een kidsrun en diverse loopafstanden. Een dagje uit voor het hele gezin. Vorig jaar deden zo’n 3.000 lopers mee op de verschillende afstanden van de Florijnwinterloop. Zo kun je kiezen uit de 5 km, 10 km en 10 EM. Voor de kinderen is er een 1 of 3 km en wie wil wandelen loopt een prachtige route over Landgoed Den Treek. De kidsruns en 10 EM zijn volledig verhard en sinds vorig jaar is het parcours van de 5 kilometer gewijzigd. Door de toegenomen belangstelling start deze apart van de 10 km maar nu wel vanaf het sportpark (geen bussen meer naar het startpunt dus!). De 5 kilometer is het eerste deel verhard en daarna onverhard en voert je naar het prachtige Treekermeertje. De 10 kilometer is geheel onverhard en daarmee al jaren een heerlijke pittige boscross en mooie voorbereiding voor veel lopers op de Halve van Egmond (11 januari 2015). Geen zorgen dat de Florijnwinterloop vanwege weersomstandigheden niet doorgaat. Dat is namelijk nog nooit gebeurd! Een groot team aan vrijwilligers is met behulp van Florijn Groenvoorziening al de hele week in de weer om de parcoursen gereed te maken. Er wordt geëgaliseerd, afwateringsgeulen gegraven, gestrooid, geveegd, etc. Herinner je je de winter van een paar jaar geleden nog? Het vroor zo’n 20 graden en overal werden wedstrijden afgelast. Maar niet in Woudenberg. Het parcours had er zelfs nog nooit zo strak en rechtgetrokken bijgelegen!
10882123_1564269950453352_8210616126409860132_n
[heading size=4 style=underline]Record?[/heading]
De organisatie is in handen van een commissie, samengesteld uit leden van de voetbalvereniging Woudenberg. Om een KNAU-licentie te krijgen voor de diverse afstanden is een samenwerking met AV Altis. Opvallend is de lokale betrokkenheid bij de Florijnwinterloop. Zo’n 200 vrijwilligers (grotendeels vanuit de voetbalvereniging) en 50 sponsoren dragen jaarlijks bij aan weer een perfecte editie van de Florijnwinterloop. Het aantal deelnemers is ieder jaar onderwerp van gesprek. Dit groeit nog steeds! Met ruim 3.000 deelnemers vorig jaar, werd deze grens eerder bereikt dan de verwachte 30e editie. Het weer is hiervoor bepalend met maar de vooruitzichten voor komend weekend lijkt er geen vuiltje aan de lucht om dit record weer te verbreken. Daaraan is ook mede de locatie verantwoordelijk. Naast een prachtige omgeving beschikt Sportpark De Grift over een nieuwe accommodatie, die door de voetbal- en korfbalvereniging beschikbaar is gesteld en waar de lopers gebruik kunnen maken van de kleedkamers, douches, bagagedepot en kantine. Nog op zoek naar een laatste aanvulling op je outfit? Runnersworld Amersfoort en Herzog Medical zijn aanwezig met een stand. Als je me zoekt: kom dan even langs bij Herzog! Zie ik je zaterdag?
3255.800

Datum: zaterdag 3 januari 2015
Locatie: Sportpark De Grift, Woudenberg
Programma en kosten na-inschrijving:
08:30 – 09:30 uur: Wandelen 9 km/13 km/17 km € 6,50
10:00 uur : Florijn Jeugdloop 1 km € 5,-
10:15 uur : Florijn Jeugdloop 3 km € 5,-
11:00 uur : 10 Engelse mijlen € 11,50
13:00 uur : 5 km € 10,-
14:00 uur : 10 km € 9,-
Parcours: 10 EM verhard, 10 km onverhard, 5 km deels onverhard, kidsrun verhard
Faciliteiten: verzorging tijdens en na de loop, douche- en omkleedgelegenheid, übergezellige kantine
Inschrijven: de na-inschrijving kan op de dag zelf op de locatie
Bereikbaarheid: parkeren kan in de directe omgeving (gratis)

Met dank aan Sylvia van Waveren, voorzitter commissie Florijnwinterloop.
3254.800

Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

Foto’s: Florijnwinterloop

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!