Event of the month

#EotM: Heuvelrugloop

Juni staat bol van de wedstrijden en funruns. Nog even voor de vakantieperiode goed knallen! Deze wedstrijd wil ik graag met jullie delen. Het is voor mij vaste prik om deel te nemen aan de Heuvelrugloop in Maarn. Kleinschalig, ongelooflijk gezellig en lopen in een bosrijke omgeving. Love it! Aan de organisatie legde ik een aantal vragen voor. Evert de Boer, vice-voorzitter en de pr-man, nam uitgebreid de tijd om ze te beantwoorden.

[heading size=4 style=underline]Historie[/heading]De Heuvelrugloop Maarn is in 2005 begonnen door een groepje enthousiaste hardlopers. Begonnen onder de hoede van een Utrechtse hardloopvereniging werd het jaar daarop de Stichting Heuvelrugloop Maarn opgericht. Doordat het een paar bestuursleden te veel tijd ging kosten – zij hadden een eigen bedrijf – stopten zij. Ook de rest van het bestuur besloot er mee te stoppen. Dat was in 2009 . Men had de eerste 5 edities georganiseerd. Omdat het bestuur toch vond dat er een structurele oplossing moest komen, werd contact gelegd met de Lions Club Maarn-Maarsbergen. Samen met SVMM (Sport Vereniging Maarn-Maarsbergen), OSMM (Ondernemers Sociëteit Maarn-Maarsbergen) en het Sportcollege van het ROC Midden-Nederland werd een nieuw bestuur opgericht. Door deze overdracht vond er in 2010 geen loop plaats, dus dit jaar vindt de 9e editie plaats.

[heading size=4 style=underline]De routes[/heading]Vanaf de eerste editie staan de 4,2 km, de 10 km en de halve marathon op het programma. De scholierenloop (t/m 12 jaar) volgde enkele jaren later. Doordat et een uitgewerkt draaiboek ligt zijn er geen wijzigingen in de parcours doorgevoerd. Er is nog wel overwogen de 4,2 km te veranderen in 5,0 km. Dat zal ongetwijfeld meer lopers opleveren, maar aangezien 1000 lopers (exclusief de juniorenloop) het maximum is wat het kleine centrum van Maarn kan verstouwen is dat onveranderd gelaten. De routes gaan voor een groot deel door de Kaapse Bossen rondom Maarn. Dat is een heuvelachtig gebied met een maximale stijging van ongeveer 50 meter. Dat is de charme en gelijk ook de uitdaging van de loop. Na flinke regenval is die uitdaging nog groter. Op de site kun je onder het kopje ‘programma’ filmpjes van het parcours zien. Omdat de start in het centrum van Maarn plaats vindt, zijn de starttijden op zaterdag na winkeltijd. Om 18.00 de junioren en om 19.00 uur achtereenvolgens de andere afstanden. Uit de reactie van vele lopers blijkt dat om de moeilijkheidsgraad en het feit dat de loop op een zomeravond is (vaak wat koeler als overdag) veel lopers terug keren. En ja, dat kan ik alleen maar beamen. Vlak ook het feest na afloop niet uit. Want wat is er nu leuker dan een wedstrijdje afsluiten met een cooling down al dansend op de muziek?
DSC_0107
[heading size=4 style=underline]Goede doelen[/heading]
Omdat de Lions Club deel uit maakt van het bestuur is sinds het nieuwe bestuur aan de slag is gegaan jaarlijks een goed doel verbonden aan de Heuvelrugloop, waar een deel van de opbrengsten naar toe gaat. De afgelopen jaren werden diverse (lokale) goede doelen gesteund, zoals Roparun (via Team Amazing Heuvelrug), Alp’duZes, Sichting Anton Huiskes (gehandicapte kinderen die op de Vechtse Banen in Utrecht schaatsen) en als laatste  het AED-project, waarbij in het dorp op korte termijn 5 AED’s geplaatst zullen worden en waaraan ongeveer 100 vrijwilligers mee doen.

[heading size=4 style=underline]Organisatie[/heading]Voor de organisatie van de Heuvelrugloop is een aparte loopcommissie, bestaande uit 4 leden, die verantwoordelijk is voor het gehele loopgedeelte (parcours,  prijsuitreiking, bewegwijzering parcours, startnummers etc), een inschrijfcommissie en een opbouwcommissie 5-Meiplein (waar de start en finish plaatsvinden). Daarnaast hebben wij samenwerkingen met Aart Stigter Running (technische ondersteuning) en dagblad De Kaap. Tezamen organiseren zij in aanloop naar de Heuvelrugloop een hardloopclinic en iedere week schrijft Aart een column in De Kaap. Zo’n 80 vrijwilligers zorgen dat alles in goede banen wordt geleid, zoals het verkeer regelen op cruciale punten, inschrijvingen, EHBO, etc.
IMGP0004

[heading size=4 style=underline]Funny fact[/heading]De afgelopen  jaren wisten veel buitenlandse lopers de weg naar Maarn te vinden en die stonden ook regelmatig op het podium. Vorig jaar uit Spanje op de 10 km en in 2011 een Zweed op de halve marathon. Die was voor een cursus van 6 weken in Amersfoort en dacht even leuk een loopje mee te pikken. Het parcours van de 10 km en de halve marathon gaan de eerste 8 km gelijk op. Daarna scheiden hun wegen. Hoewel de routes en de splitsing goed staan aangegeven ging de Zweed (die op dat ogenblik op kop ging van de halve marathon) mee met de lopers van de 10 km. De vrijwilligers bij dit punt riepen hem na dat hij verkeerd ging, maar door het taalprobleem reageerde hij niet. Eén van de vrijwilligers ging achter hem aan met de auto, pikte hem na ongeveer 400 meter op en bracht hem terug naar het keerpunt. Hij had intussen een achterstand op nummer 2 van ruim anderhalve minuut. Maar wist uiteindelijk te winnen met een voorsprong van zo’n. 3 minuten. Bleek dat hij een goede marathonloper te zijn die de halve als training deed!

Datum: zaterdag 21 juni 2014
Afstanden: 4,2 km (200 deelnemers), 10 km (500 deelnemers), halve marathon (300 deelnemers) en kidsloop
Prijs: vanaf € 7,50
Starttijden: scholierenloop 18.00, 10 km en halve marathon 19.00 en 4,2 km 19.10 uur
Parcours: grotendeels onverhard en hoogteverschil
Faciliteiten: verzorging tijdens en na de loop, kledinginname, douche- en omkleedgelegenheid, afterparty iop het 5-mei plein met bbq
Inschrijven: via de website
Bereikbaarheid: parkeren kan in de directe omgeving (gratis)

DSC09224Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!