Event of the month

#Event of the Month: Colours By The Sea

Mei is nog niet voorbij, toch al het Event of the Month voor juni online? Waarom? Omdat dit evenement al half juni plaatsvind en dit evenement het verdient om de aandacht te krijgen die het waard is! Colours By The Sea is dan ook geen doorsnee hardloopevenement! Plus… ik heb een leuke verrassing…

Begin dit jaar kwam Colours By The Sea als 1 van de eerste organisaties met de Nederlandse variant van een colorrun naar buiten. De unieke locatie van de boulevard en het strand van Vlissingen en een feestje na afloop, maakten dat ik me direct inschreef. Dit wil ik gewoon niet missen!  De organisatie is in handen van de Stichting Samen in Beweging, waar Joan Verbeem nauw bij betrokken is. Ik had een interview met haar.

[heading size=4 style=underline]Holi[/heading]In Amerika zijn deze kleurige loopevenementen al een grote hit. Oorspronkelijk komt het kleurpoeder en het gooien daarmee uit India. Tijdens het Holi Fest wordt het begin van de lente gevierd en dat het goede van het kwade heeft gewonnen. Hierbij worden mensen bestrooid met kleurpoeders. Er wordt ook gezegd dat iedereen er met die kleuren er uiteindelijk hetzelfde uitziet. Geen verschil, wij zijn allemaal gelijk! Culturele rijkdom, vreugde, wederzijds respect en tolerantie maken het Holifeest elk jaar onvergetelijk. Deze sfeer is dan ook kenmerkend voor de colorruns.
Holi-Phagwa-by-Cool-Gaucha
Na het zien van verschillende filmpjes werd het idee geboren om een kleurrijk loopevenement in Vlissingen te organiseren: Colours By The Sea. De filmpjes zijn al een hele tijd populair, ook hier in Nederland. Het was een kwestie van tijd eer deze naar Nederland zouden komen en met de diverse colorruns in Nederland kan wel gezegd worden dat dit een nieuwe trend in Nederland is.

[heading size=4 style=underline]Colours By The Sea[/heading]Colours By The Sea is een loop evenement waarbij ruim 5.000 lopers starten in wit t-shirt.  Zij volgen een route van 5 kilometer en na elke kilometer worden de lopers bestrooit met een verschillende kleur poeder. Over de finish zien alle lopers eruit als wandelende regenbogen. En hier blijft het niet bij. De deelnemers kunnen een heel gekleurd feest verwachten, wat al in de middag begint. Naast de loop met de kleurpunten sluiten we af met een leuk feest op het Bellamypark in Vlissingen. Eten, drinken, muziek, ballonnen, springkussens, clowns, alles is aanwezig voor een leuk feest voor zowel jong en oud. Joan doet een beetje geheimzinnig en wil niet alles verklappen, maar de deelnemers staat nog veel meer te wachten!
holifeest
Colours By The Sea is geen wedstrijd: er is geen tijdregistratie, er zijn geen verschillende categorieën, geen aparte startvakken. Het maakt ook niet uit of je de route wandelend of hardlopend aflegt. En wil je 2 keer de route lopen? Prima! De beleving staat centraal en het is de bedoeling dat iedereen na afloop naar huis gaat met het gevoel de meest fantastische middag/avond gehad te hebben.

[heading size=4 style=underline]Behind the scenes[/heading]Colours By The Sea wordt georganiseerd door de Stichting Samen in Beweging. Deze stichting ondersteunt mensen en motiveert mensen tot het aanzetten van bewegen. Een mooi voorbeeld: goede sportschoenen kopen voor mensen die graag goed willen bewegen maar deze zich niet kunnen veroorloven.
Anthony van den Berg is de voorzitter, de organisatie bestaat verder uit Suset Wouters, Jan Jansma, Miranda van Beveren en Joan Verbeem. Zij zijn werkzaam als de vaste vrijwilligers. Op de dag zelf en de dagen ervoor zijn er zo’n 80 vrijwilligers nodig om te helpen bij het evenement. En hier kun je je nog steeds voor aanmelden!
72422_127487414100514_519476775_n
In de voorbereidingen gaat veel werk zitten. Het eerste idee ontstond in januari, toen de organisatie bij elkaar kwam om de jaarlijkse triathlonvoorbereidingen te starten, die een dag later op 15 juni wordt georganiseerd.
Nadat alle informatie was verzameld over het poeder, hoe deze te gebruiken, ingrediënten, kosten, etc., zijn de voorbereidingen gestart. De inschrijfformulieren moesten klaar zijn en de social media (website, facebook, twitter) werd in stelling gebracht. Op 7 maart gingen de persberichten de deur uit: op 14 juni vindt het kleurrijkste evenement plaats. Alles bij elkaar duren de voorbereidingen zeker 6 maanden en richting 14 juni gaan de voorbereidingen meer en meer tijd vragen. In het beginstadium kwamen de organisatie om de twee weken bij elkaar, later elke week en nu meerder keren per week. De meeste zaken zijn nu geregeld: het draaiboek is af, bestellingen zijn gedaan. Details moeten nog uitgewerkt worden, maar hoe het gaat worden staat vast!
Dit kan de organisatie niet helemaal alleen. Veel bedrijven op het Bellamypark ondersteunen het initiatief en organiseren na afloop het feest. Ook sponsoring maakt het mogelijk dit evenement neer te zetten

[heading size=4 style=underline]Poedertje hier…[/heading]Veel mensen vragen zich af of de poeders die gebruikt worden wel veilig zijn. Het poeder komt van een leverancier in Europa. Zij fabriceren  ook het poeder, welke is gemaakt van talkpoeder. Het wordt volgens Europese normen gefabriceerd en is milieuvriendelijke en geeft geen schade aan mens en dier.
Na de kleurenregen zit je van top tot teen onder de poeder. Geadviseerd wordt om kleding te dragen die vies mag worden. De poeder is uitwasbaar, maar schoenen in de wasmachine stoppen is geen goed idee. Wil je je witte deelnemers t-shirt zo gekleurd mogelijk houden, besprenkel die dan met azijn en strijk hem alvorens te wassen.
Je auto houd je zo schoon mogelijk door de kleuren uit je kleding en haar te kloppen. Een vuilniszak en handdoek zijn wel handig om bij de hand te hebben.
ColorRun-8475

[heading size=4 style=underline]Nog een maand…[/heading]En dan is het zover!! Het grootste succes op dit moment is het aantal inschrijvingen. Na nog een extra inschrijvingsdag is de teller gestopt op 5.544 deelnemers! Dat is heel wat meer dan de 2.000 inschrijvingen waar vooraf van uit werd gegaan! Maar ècht trots is Joan pas als alle deelnemers op 14 juni hun meest kleurrijke en unieke ervaring beleven en met een grote glimlach op het gezicht naar huis gaan.
Terugkijkend naar de voorbereidingen zijn er al vele memorabele momenten te bedenken. Heel bijzonder, maar vooral koud, was het testen van de kleuren. Voordat dit evenement op de kaart gezet kon worden, moesten de kleuren getest worden. Dit werd gedaan in februari op het strand bij een gevoelstemperatuur van -10 graden!
484182_127488317433757_2056472680_n
Stiekem wordt er ook al vooruit gekeken. Een editie in 2014 wordt zeker niet uitgesloten!

[heading size=4 style=underline]KIKA[/heading]Onderscheidend voor Colours By The Sea is de inzet voor het goede doel. De organisatie heeft geen winstoogmerk en krijgt zelf niets betaald. Na overleg is besloten om een goed doel aan het evenement te verbinden. ‘Kleurrijk’ en ‘kinderen’ leidden naar Kika: een beetje kleur geven aan het leven van kinderen met kanker! Een deel van de opbrengst zal dan ook ten goede komen aan KIKA. Tijdens het evenement zullen ook KIKA-beren verkocht worden, welke er heel leuk uit zien als je deze met kleur bestrooid!
58000_141250992724156_1025097884_n

[heading size=4 style=underline]Surprise![/heading]De inschrijving is per 9 mei gesloten. Wil je dit evenement toch niet missen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Wie weet gooi jij me straks onder met kleurtjes! En nu ik het toch over kleurtjes heb… de verrassing… Ik mag van Joan 2 kleurpoedersetjes weggeven! Een setje bestaat uit 4 poeders (paars, groen, fuchsia en geel). Dus je kunt thuis aan de slag met het kleuren van je eigen t-shirt, petjes, schilderij, muren, knuffels of huisdier. Wil jij kans maken op 1 van deze kleurpoedersetjes? Laat dan in een reactie onder dit blog achter waarom jij wat extra kleur in je leven wilt!
947270_507280982666606_2107783725_n

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!