Event of the month

#Event of the Month: Leiden Marathon

Afgelopen zaterdag werd onder fantastische omstandigheden de Koploop gelopen. Nu dat Event of the Month achter de rug is, is het tijd voor een nieuwe #EotM! Iets totaal anders, geen modder of zand. Nope… mei staat in teken van de 23e Leiden Marathon! Verschillende afstanden, dus voor ieder wat wils! Een gesprek met Mok Scheffer, manager van het Marathonbureau.

[heading size=4 style=underline]Grapje[/heading]De Leiden Marathon is het product van een uit de hand gelopen grap. Iemand zei tegen Tjeerd Scheffer (nu voorzitter van Leiden Marathon): “als jij regelt dat we in New York kunnen lopen, ga ik nu trainen”. Er is toen een groep van 50 lopers naar New York gegaan. Dit beviel zo goed dat ze eigenlijk ieder jaar wel wilden gaan, maar dat werd veel te duur. Een paar leuke, dwaze mensen (woorden van Mok Scheffer) heeft toen gezegd om dan in Leiden een marathon te gaan organiseren, waarna ze echt voor gek werden verklaard. Nu, 23 jaar later, staat er een dijk van een evenement. Leiden heeft de marathon omarmt en door de jaren is het evenement flink gegroeid. Werd er begonnen met een hele en halve marathon, een 10km en een kidsrun, tegenwoordig kunnen ook 5 kilometerlopers terecht in Leiden, is er een businessrun en dit jaar lopen de marathonlopers voor het eerst 1 hele ronde in plaats van 2 keer het parcours van de halve marathon. De lopers zullen ook de Rijn over moeten steken via een door het leger geplaatste ponton!

Dat de Leiden Marathon aan populariteit toeneemt is ook te zien aan het deelnemersaantal. De voorlopige schatting voor de 23e editie:
– 1000 kinderen
– 1500 5km
– 4000 10km
– 4000 halve marathon
– 1000 hele marathon

[heading size=4 style=underline]Betrokkenheid[/heading]Om een dergelijk evenement neer te kunnen zetten, is een professionele organisatie onontbeerlijk. Die is in handen van Tjeerd en Mok Scheffer, samen met 1250 vrijwilligers. Het kloppende hart van de organisatie is het Marathonbureau, waar gedurende het hele jaar de voorbereidingen voor de Leiden Marathon plaats vinden. Naast alles wat er komt kijken bij het organiseren van de Leiden Marathon (zoals sponsorwerving, invitatie topatleten, coördinatie vrijwilligers, etc.), heeft het Marathonbureau ook een adviesrol naar andere organisaties en organiseert ze een hardloopclinic, waar 6000 kinderen aan meedoen. Daarnaast heeft Leiden Marathon heeft de Hartstichting als goed doel aan het evenement verbonden.

De organisatie zorgt er voor dat tijdens de Leiden Marathon de lopers centraal staan en kunnen genieten van een prachtig parcours, een gezellig en goed georganiseerd evenement en een fantastische sfeer. Die sfeer wordt mede veroorzaakt door de Leidenaren en bewoners van de omliggende dorpen zelf, die door de organisatie sterk betrokken worden bij de Leiden Marathon.

[heading size=4 style=underline]Social media[/heading]Vergeleken met de beginjaren speelt de automatisering bij de Leiden Marathon een belangrijke rol en opvallend voor dit jaar is ook het gebruik van social media. Zo zijn er diverse acties via facebook, twitter en de website en regelmatig worden onder de inschrijvers boeken, shirts of waardebonnen verloot. De vroege inschrijvers voor de marathon werden helemaal verwend met een loting voor een reisje naar de marathon van Marrakech! Vorig weekend was er een parcoursverkenning van de marathon met Koen Raymaekers een een geselecteerde groep marathonlopers, omgedoopt tot het Leiden Marathon Eliteteam. Loopmaatje RunningRonald was 1 van de lucky ones en maakte er een leuk verslag inclusief filmpjes van.

[heading size=4 style=underline]Het parcours[/heading]Met het centrum van Leiden als start/finish locatie en routes langs de historische hoogtepunten van de stad en door het buitengebied, maakt van de Leiden Marathon een tijdreis. De kidsrun en de 5 kilometer slingeren zich door de historische binnenstad. De routes voor de 10 kilometer, halve en hele marathon zijn dit jaar gewijzigd. De marathon is voor het eerst een hele ronde en voert vanuit Leiden door de 9 omliggende dorpen met elk hun eigen charme. De bewoners laten in dit filmpje zien wat je staat te wachten.

De halve marathon voert tot halverwege over dezelfde wegen als de klassieke afstand en gaat via Leiderdorp terug naar Leiden. De 10 kilometer daarentegen krijgt een geheel nieuw tracé door Leiden, maar loopt wel dezelfde slotkilometers als de lange afstanden.

[heading size=4 style=underline]Niet missen![/heading]Dit alles bij elkaar maakt dat ik op 26 mei zeker aan de start sta (al ben ik er nog niet uit welke afstand het zal gaan worden)! Wil je ook deelnemen? Inschrijven kan via de website van Leiden Marathon.

Datum: zondag 26 mei 2013
Afstanden: marathon, halve marathon, 10km, 5km, kidsrun, businessrun
Starttijden: vanaf 10.30, het volledig programma staat hier
Faciliteiten: kleedruimte, douches (beperkt), bewaakte tassengarderobe, massage, kinderopvang
Inschrijven kan hier!

 

Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!