Event of the month

Event of the month: Strongsister en Strongmanrun

Eén weekend, twee obstacleruns met beide een totaal andere insteek! Op 5 en 6 september kun je je lol op in Hellendoorn tijdens de Strongsister en Strongmanrun. Niet alleen als deelnemer, ook aan de supporter is gedacht. Een leuk dagje of weekendje uit met het hele gezin dus!

[heading size=4 style=underline]Vernieuwend[/heading]Ik sprak Marian Freriks, de drijvende kracht achter deze twee obstacleruns, want ik wil alles weten achter Strongsister en Strongman. Op de vraag hoe en wanneer Strongman is ontstaan en hoe Marian daarbij betrokken is geraakt wordt ik meegetrokken het verhaal in. Marian vertelt: “In 2007 werd de eerste Fisherman’s Friend StrongmanRun (verder Strongmanrun) georganiseerd in Weeze. De StrongmanRun op de Nurburgring in Duitsland is nu de grootste 1-daagse obstaclerun ter wereld. Na een tip van een vriend, maakte ik in Duitsland kennis met de Strongmanrun en met een behulp van een paar man hebben we Strongmanrun naar Nederland gehaald en hadden wij in 2012 de eerste obstaclerun in Nederland. Mijn man Herman en ik hebben samen een feest- en activiteitenlocatie, de Wilgenweard en samen met Rob, die muziekevents organiseert met zijn bedrijf Evhands, vormen wij de basis van de organisatie.”
Na een aantal succesvolle Strongmanedities, is er dit jaar een zusje geboren. “Het concept van de StrongSisterRun hebben we helemaal zelf bedacht. Wat betreft het concept van de StrongmanRun hebben we behoorlijk wat vrijheid en verleggen we grenzen van het oorspronkelijke concept. De keuze voor de naam was makkelijk. StrongmanRun was er al. StrongSister past daarbij, het moest in 1 keer duidelijk zijn dat het een apart event is en alleen voor vrouwen. Bovendien klinkt Sisters als iets vertrouwds, je doet iets samen. Het aantal events alleen voor vrouwen is in opkomst, waarom dan ook niet een obstaclerun alleen voor vrouwen? Wij zijn hiermee de eerste in Europa.”
Fishermans Friend StrongmanRun 2014 pers2
[heading size=4 style=underline]Concessie[/heading]
Strongman en Strongsister zijn unieke obstacleruns. Marian legt uit: “Je krijgt als deelnemer èn als toeschouwer een totaalpakket. We willen onze runners in de watten leggen. Vooraf kunnen de deelnemers zich voorbereiden met trainingsschema’s en gezamenlijke trainingen. Die Extreme Workouts (strongman) en Booty Challenges (strongsister) zijn evenementen op zich. Daar doen honderden runners aan mee. Dat maakt het ook bijzonder.
De runs zelf zijn echt een feestje, onder andere door de aanwezigheid van tienduizenden toeschouwers. Dat geeft een heel bijzondere sfeer. Met de start en afterparty, alle faciliteiten die we bieden en een festivalterrein waarop van alles te doen is, heb je zowel als deelnemer als supporter een compleet verzorgde dag. Bovendien kun je de StrongmanRun maar 1 keer per jaar doen. Net als de marathon van Rotterdam. Eén afstand, geen concessies! Je bent een Strongman/woman of je bent het niet.”

[heading size=4 style=underline]Sportfestival[/heading]Net als bij de voorgaande edities wordt ook dit jaar alles uit de kast getrokken om een zo uitdagend mogelijk parcours met vernieuwende obstakels aan te bieden. Marian is enthousiast: “Veel obstakels zijn vernieuwd, uitgebreider of vervangen door unieke exemplaren. Door een obstakelrunwedstrijd uit te schrijven kregen we een uniek obstakel, heel bijzonder. Daarnaast zorgen we er voor dat de route zelf ook vernieuwend is. Helemaal nieuw is natuurlijk de Strongsister. Beide dagen is er een start- en afterparty met onder andere een live band. Dat is anders dan bij andere obstacleruns. Daarnaast zijn er in de dorpen Helledoorn en Nijverdal tal van activiteiten en preparties, vind je nergens anders zoveel supporters langs het parcours, gonst het van de energie en vind je langs het parcours diverse DJ boots. Verwacht dus een vette sportfestival waar je nog lang over napraat! Beide events zijn in ieder geval in de voorverkoop al uitverkocht geraakt en we verwachten zo’n 7000 Strongmanrunners en 3400 Strongsisters.”
Fishermans Friend StrongmanRun 2014 pers
[heading size=4 style=underline]De juiste instelling[/heading]
Obstaclerunning is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ook steeds meer vrouwen beginnen de lol en uitdaging te ontdekken van obstaclerunning. Marian ziet dat ook: “Mensen zijn continu op zoek naar wat nieuws. Nieuwe vormen van beweging met meer beleving. Van daaruit is het buiten sporten een paar jaar terug opnieuw ontdekt met bijvoorbeeld bootcamp en trailrunning. Obstaclerunning past hier dus perfect in. Er is nog genoeg te ontwikkelen binnen het obstaclerunning. Ik denk dat het zich als trend voortzet mits de runs continu blijven vernieuwen.” De rol van social media is hierin ook belangrijke inspirator. Mensen zien anderen het doen en willen in deze ervaring delen. Op mijn vraag waarom iemand die nooit eerder een ocr heeft gedaan zich vooral niet moeten laten afschrikken is Marian duidelijk: “De angst om geblesseerd te raken door de obstakel. Maar uiteindelijk bepaalt je instelling de kans op blessures, net als bij andere sporten. Bij een obstaclerun heb je met een goede instelling niet meer kans op blessures dan bij andere sporten.”

[heading size=4 style=underline]OCR WC qualifier[/heading]Nog een vernieuwing dit jaar is speciaal voor de wedstrijdlopers. Strongman is namelijk officieel een kwalificatiewedstrijd voor het OCR WC en de eerste in Nederland met een strenge controle en regels voor de deelnemers. Maar welke speciale voorbereidingen zijn hier nu voor getroffen? De regels waren nog niet helder”, vertelt Marian. “Daarover hebben we een aantal keren intern overleg gehad. Hoe kun je de regels controleren, wat doe je met runners die vals spelen, etc. Je kunt wel van alles bedenken maar het moet wel uitgevoerd worden. Met de OCRA hebben we regelmatig overleg hierover gehad. Er komen officials die net opgeleid zijn en meekijken bij ons bij de obstakels om te controleren of deze goed genomen worden. Vrijwilligers van ons moeten gebriefd worden over deze bijzondere categorie. We hebben voor het eerst precies omschreven hoe de obstakels genomen moeten worden. Dat geldt dan met name voor de eerste runners en de qualifiers. Voor hen wordt het een stukje officiëler. De qualifiers krijgen tevens een speciaal wedstrijdshirt aan met het startnummer er op. We hebben hiervoor gekozen omdat dat beter zichtbaar is dan bandjes om de pols. Nummer noteren bij niet halen, klaar!”
persfoto mud staanD FFStrongmanRun 2014
[heading size=4 style=underline]Achter de schermen[/heading]
De organisatie van deze twee grote events heeft nogal wat voeten in de aarde. Helemaal nu er gedurende twee dagen gesport gaat worden. “Ik ben samen met twee mannen eigenaar van de events. We werken intensief samen met professionele andere partijen als een reclame/marketingbureau, eventorganisers, bouwers, technisch tekenaars, vrijwilligerscoördinator, secretariële ondersteuning door een duizendpoot. Naast deze pro’s hebben we 330 vrijwilligers voor de StrongmanRun en 165 voor de StrongSisterRun. Veel vrijwilligers verdienen door hun werkzaamheden voor ons geld voor de sportvereniging. Win-win dus! Gedurende het hele jaar is het kernteam druk met de voorbereidingen. Het hele jaar rond ben ik minimaal de helft van de week ermee bezig. Moeilijk te zeggen om hoeveel uur het gaat, dat houden we niet bij. Maar geloof me, het is geen hobby erbij.
Door de grootte van onze evenementen zijn er wel speciale voorbereidingen nodig. De terreineigenaren moeten ons toestemming geven het gebied te gebruiken, omwonenden moeten geinformeerd worden, veiligheidsinstanties worden betrokken, tot aan overleg op provinciaal niveau aan toe. Doordat de veiligheidsregels bij events behoorlijk zijn aangescherpt kost dat ook meer voorbereidingstijd. Daarnaast maken we voor alle obstakels risico inventarisaties en deze worden door verschillende onafhankelijke partijen gekeurd. Zo nodig worden obstakels hierop aangepast indien dat voor de veiligheid noodzakelijk was.
Voor elke vrijwilliger worden er functie- en taakomschrijvingen gemaakt, etc.

[heading size=4 style=underline]Kritiekje?[/heading]De afgelopen jaren werd er behoorlijk geklaagd over de grootte van het startvak en de wachtrijen die daardoor ontstonden bij de obstakels. Hoe verwacht Marian dat het dit jaar gaat? “We hebben obstakels aangepast, vernieuwd, vergroot. Maar vooral de start is sterk aangepast. Door een smalle startpoort ga je eerst over de 10 meter hoge Skyfall, voordat je over de startstreep gaat. Dit hebben we uit laten rekenen en een aantal keren live getest. We weten de doorstroomsnelheid. We kiezen niet voor waves. Waves betekent een heel ander soort wedstrijd met een andere sfeer. Er is nu in korte tijd veel te zien en te doen voor het publiek. Een wedstrijd van een hele dag met waves heeft een andere dynamiek en sfeer.
Je treft mensen die een paar uur later starten bijvoorbeeld helemaal niet. Binnen het massale en gezamenlijke waar we aan hechten proberen we een optimale doorstroming te creëren. Hier hebben we heel veel aandacht aan besteedt. Na de veiligheid was dit het belangrijkste aandachtspunt. We gaan er vanuit dat we de oplossing hiermee hebben gevonden.

[heading size=4 style=underline]Supporteren![/heading]Nog een laatste afsluitende vraag: heb je nog een leuke anekdote? Marian moet even nadenken: “Er zijn altijd mensen met een bijzonder verhaal. Deze vind ik mooi: Gerben kan door het verloop van zijn ziekte (kanker) dit jaar weer niet mee doen met de StrongmanRun. Hij zou samen met zijn vrouw lopen. Nu loopt zijn vrouw wel en Gerben loopt de laatste paar meter samen met haar over de finish. Daar staat de commissaris van de koning van de provincie Drenthe (de werkgever van Gerben) te wachten om hen in te halen. Voor elke meter die Gerben zelf loopt krijgt hij een bedrag voor het KWF.” Dat is mooi! Staan jullie zondag 6 september ook langs de lijn om Gerben en zijn vrouw naar de finish te supporteren?

[heading size=4 style=underline]Nog even op een rijtje[/heading]Enthousiast geworden? Nog even alle info op een rijtje dan.

Datum: zaterdag 5 (Strongsister) en zondag 6 (Strongman) september 2015
Afstanden: Strongsister 7 km en Strongmanrun is 21 km
Starttijden: Strongsister om 15.00 uur en Strongman om 12.30 Het volledige programma vind je hier
Parcours: onverhard
Faciliteiten: kledinginname, douche- en omkleedgelegenheid, catering, aferparty, etc
Inschrijven: helaas, beide events zijn uitverkocht! Maar supporten kan altijd!
Bereikbaarheid: parkeren kan in de nabije omgeving
App: alle belangrijke info vind je via de app, gratis te downloaden in de appstore

Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

Foto’s: Strongmanrun

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!