Event of the month

Event of the Month: Ultimate Crossrun

De zomermaanden zijn altijd een beetje karig als het gaat om obstacleruns binnen de landgrenzen. Maar deze maand kun je volledig uit je dak gaan in Den Helder. Tijdens de Ultimate Crossrun op 30 augustus kun je de gemiste modder, schoenen vol zand, zware omstandigheden en kilometers met obstakels weer ruimschoots in halen.

[heading size=4 style=underline]Oude garde[/heading]De Ultimate Crossrun is al een van de ‘oudste’ obstacleruns in Nederland. Alhoewel obstaclerunning een nog erg jonge sport is, was de UCR er in 2012 al bij. Den Helder is de vaste locatie van deze run en biedt naast een veelzijdig parcours een paar extra uitdagingen: altijd zijn zee, strand en wind vaste elementen van de UCR. Daar verwijst ‘Ultimate’ dan ook naar en tel daar bij op de onverwachte obstakels èn opdrachten die je onderweg tegen komt.

[heading size=4 style=underline]Blijven vernieuwen[/heading]Ik sprak met Dikla, dè drijvende kracht achter de UCR (en Uber Crossbitch, volgens haar directe collega’s). “Wij proberen elk jaar een nieuwe categorie toe te voegen. Het eerste jaar hadden wij naast de 5,5 en 11 km Crossrun de categorie: slipperrun. Deze is vanwege de vele “slippertjes” ook weer afgevallen. Het tweede jaar hadden wij de langste obstaclerun van Nederland. Echter werd onze 22,2 km al snel “ingehaald” door de vele langere afstanden, marathons en ultra’s. Het derde jaar voegde wij een Cross(tri)athlon toe. Dus wildwater zwemmen, mountainbiken en dan nog een hele Crossrun. Deze categorie is te tof om tussendoor te doen dus gaan we deze in 2016 los organiseren van de Ultimate Crossrun. Dit jaar voegen wij toe de Buddyrun. Lekker samen met je beste vriend, met of zonder beperking, op 4 voeten of op 2, hand in hand 6 km overwinnen.”
Uniek aan de UCR is de categorie Team Cross. Met vijf personen, waarvan minimaal één van het andere geslacht, 12 km trotseren met hilarische maar zeer geheime opdrachten. Het team die het meest creatief is die wint. Het is altijd weer een groot feest met deze teams, want zij maken de run tot wat het is.
Ultimate Crossrun
[heading size=4 style=underline]De kerk in[/heading]
Dit jaar heeft natuurlijk ook weer iets nieuws in petto. De startlocatie bevindt zich namelijk bij een kerk. Niet zo maar een kerk, want sinds kort is hier Crossfit Den Helder gevestigd. Zowel start/finish, ophalen startnummers, omkleden, bagage depot, dixies, alle andere noodzakelijke faciliteiten èn afterparty vind je op dit terrein. Op hindernisgebied kun je ook mooie uitdagingen verwachten, zoals gethematiseerde clusters van hindernissen. En een nieuwe partner geeft je de mogelijkheid eens voet te zetten op het anders afgesloten terrein van Fort Erfprins.

[heading size=4 style=underline]Afzien[/heading]Op de vraag waarom je dit evenement echt niet mag missen antwoordt Dikla: “Afzien, puffen en kreunen, bloed, zweet en tranen (meestal van het lachen overigens), veel zand in alle kieren en gaten, wenkbrauwen met zombielook en drie dagen geur-napret als je te snel beweegt… Kortom een super leuke sportieve beleving van jewelste met stoere verhalen voor op het werk maandag… en een beetje spierpijn.” Nog een reden waarom je deze run niet mag missen: de route is uniek. Zee, strand, duinen, forten, Schotse Hooglanders en soms een zeehond. Eigenlijk zou je dit gebied ook even in alle rust moeten bezoeken. Aangezien de organisatie zelf regelmatig deelneemt aan obstacleruns in binnen- en buitenland zorgen zij er voor dat jou uitdagende, vernieuwende en niet de standaard obstakels te wachten staan. Als je je nog niet hebt ingeschreven en je wilt dit echt niet missen, zorg dan dat je je snel inschrijft. Er is namelijk plek voor maximaal 1000 deelnemers.
Dikla is al jaren gek van obstaclerunning en ziet duidelijk een trend in  obstaclerunnen. “Het is gewoon fijn om in ons über veilige  en over geregelde landje in het weekend weer iets “overleefd” te hebben. Ik hoop zeker dat de trend zich voorzet want het is superleuk om te doen. En met zoveel diverse runs en afstanden die Nederland ondertussen rijk is, is er vast wel een run die bij je past.”
Ultimate Crossrun
[heading size=4 style=underline]Fun![/heading]
Hou je van veel lol, dan heb je 30 augustus een date in je agenda. Maar welke afstand dan? De keuze is reuze. Vanaf 4 jaar kunnen de allerkleinsten al meedoen aan de Ienie mienie Cross van 1,1 kilometer. Lukt een obstakel niet, dan geeft dat niet, maar je mag elkaar natuurlijk helpen. Leuke manier om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken, want uiteindelijk draait het bij obstaclerunning niet om de eindbestemming en hoe snel je daar bent maar om de reis op zich, zoals Dikla zo mooi zegt.
De meeste deelnemers zullen zich inschrijven voor de Team Cross, waarbij teams van vijf personen een parcours van 12 kilometer, vele hindernissen en geheime opdrachten voor de kiezen krijgen.
Dit jaar geen prijzen voor de snelste deelnemers, maar wel een startnummerbingo met superprijzen, zoals onder andere sportschoenen, sandbags, jaarabonnement CrossFit Den Helder, of een velbegeerde hooibaal! Dikla: “Voor ons is de laatste finisher net zo’n held als de eerste die over de streep gaat, of eigenlijk nog wel groter. Bovendien hebben wij gemerkt dat in de voorste gelederen vaak hindernissen werden overgeslagen voor een snelle tijd en vrijwilligers in het fanatisme werden uitgescholden of er werden stukken afzetlint weg gehaald om de runners daar achter te saboteren. Kortom de sportiviteit van de meest ‘snelle’ deelnemers was ver te zoeken de laatste twee jaar. Nu er zoveel runs zijn inclusief heuse kwalificaties voor een wereldkampioenschap hoeven wij deze categorie niet meer te bedienen en doen wij alleen nog maar aan FUN! Uiteraard mag je er zo snel over doen als je kan.” Duidelijke taal!
Ultimate Crossrun
[heading size=4 style=underline]Samenwerking[/heading]
Zo’n event staat niet zo maar in een dag. Daar gaat veel voorbereiding aan vooraf. Dikla hoeft het niet allemaal zelf te doen. Zo zijn er de 5 “sexy”-managers. Buiten dat ze heel sexy zijn bedienen zij ook een sectie, van Noord tot Zuid tot Crossdorp. Dan hebben zijn er de partners in Cross crime, onder andere de Marine, CrossFit Den Helder, LIJFSTIJL Coaches, Fort Kijkduin, Storm aan Zee, Klimvallei, Pannenkoekenvallei, Scoutingclub, RugbyClub Den Helder en natuurlijk de gemeente Den Helder. Hiermee wordt nauw samengewerkt om de run mogelijk te maken. Dan is er nog een heel team van vrijwilligers en vrienden (circa 60) die de boel op de dag op rolletjes laten lopen.
De gehele organisatie wordt naast de dagelijkse werkzaamheden, geheel belangeloos in de vrije tijd uitgevoerd. Alle vergunningen en randzaken regelen kost veel tijd in aanloop naar de run. De hindernissen staan redelijk klaar dus dat is alleen maar leuk om te doen. “Omdat mensen tegenwoordig laat inschrijven ben je vaak last-minute nog startnummers en de rest van de benodigdheden aan het samenvoegen, bestellen en wegzetten. Elke editie is het weer een beetje anders.” Dikla zelf is er gemiddeld per maand zo’n 10 uur mee bezig behalve in de zomervakantie… dan zo’n 40 per week en de laatste week minimaal 25 uur per dag. Ongeveer.

[heading size=4 style=underline]No Hawaii yet[/heading]Er moet nog elk jaar geld bij en de al jaren geplande teamvergadering op Hawaii wordt volgens Dikla helaas maar weer uitgesteld. Het belangrijkste is de grootste pret die het team elk jaar met de voorbereidingen heeft en als kers op de slagroom de dag zelf. Het team is dan ook goed op elkaar ingespeeld. Dikla: “Je wilt een zo veilig mogelijke run organiseren zonder dat de uitdaging eruit gaat. Het is fijn dat obstakelrunnen wat bekender is hiertoe. Dat scheelt weer een discussie over dat bijvoorbeeld gras gemaaid moet worden want anders zwikken de deelnemers hun enkels terwijl ze net uit een bandenstapel in mul zand strompelen. Het enige wat we niet in de hand hebben is het weer. We hopen dat dat een beetje meewerkt.”

[heading size=4 style=underline]Nog even op een rijtje[/heading]Enthousiast geworden? Nog even alle info op een rijtje dan.

Datum: zondag 30 augustus 2015
Afstanden: 1,1 km, 6 km, 12 km
Starttijden: vanaf 12.00 uur, het volledig programma staat hier
Parcours: onverhard
Faciliteiten: kledinginname, douche- en omkleedgelegenheid, catering, aferparty, etc
Inschrijven: doe je hier
Bereikbaarheid: parkeren kan in de nabije omgeving (gratis)

Uw evenement als #EotM in the picture? Neem contact met mij op!

Foto’s: Ultimate Crossrun

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!