#Event of the month: MUD MASTERS
Iedere maand staat een evenement op RunAndreaRun.nl in de schijnwerpers. De kick off voor de maand maart is Mud Masters en dat vindt plaats op 16 en 17 maart 2013 op het Floriadeterrein in de Haarlemmermeerpolder. Ik had een interview met Alex Kranenburg, 1 van de enthousiaste drijvende krachten achter Mud Masters.
[heading size=4 style=underline]Hoe is Mud Masters ontstaan?[/heading]
Mud Masters is opgericht door Andre Skwortsow. Andre heeft door zijn werk als marinier vele uitdagende hindernisbanen over de hele wereld bedwongen. Veel vrienden wilden ook graag een keer ervaren hoe het is om een echte uitdaging aan te gaan op een stormbaan ‘mariniersstijl’ . Zo werd het idee geboren om een uitdagend off-road hindernisparcours op te zetten met bij de finish een biertent en een hamburgerkraam. ‘Work hard, play hard’.
[heading size=4 style=underline]Waarom de naam Mud Masters?[/heading]
What’s in a name? De naam zegt eigenlijk al genoeg. De deelnemers gaan de strijd aan met zichzelf, pittige hindernissen en een gigantische hoeveelheid modder. Als je dit de baas kunt zijn en je hebt de finish bereikt, dan mag je jezelf met recht Mud Master noemen. En geloof me, modder is er… in alle vormen, diktes, vloeibaarheden en weerstanden. Een parcours van 12 of 6 kilometer voert je langs, over en door verschillende obstakels die genomen moeten worden. Mud Masters is niet voor niets een obstacle run, waar je absoluut niet bang moet zijn om een beetje vies en nat te worden. Aan het eind wacht je een frisse douche onder de hogedrukspuit van de brandweer.
[heading size=4 style=underline]Wie zit achter de organisatie van Mud Masters?[/heading]
Het team is een mix van allerlei mensen. Het is een relatief jong en klein team als kern van de organisatie. Bij het organiseren van een dergelijk evenement heb je expertise op veel verschillende gebieden nodig: logistiek, productie, milieu, parcours, communicatie, inschrijvingen, vergunningen en ga zo maar door. En dit is alleen nog maar in de voorbereiding. Op het evenement zelf is er de beschikking over vrijwilligers voor beide dagen, die ook allemaal zorg dragen voor een vlekkeloos evenement. Deze groep is erg belangrijk voor de organisatie en op hun beurt vinden zij het leuk om onderdeel te zijn van zo’n mega-event.
Daarnaast is er een samenwerking met het Revalidatiefonds. Aan het evenement doet ook een behoorlijk aantal revalidanten mee, bijvoorbeeld militairen die gewond zijn geraakt op een missie. Op het evenement zelf wordt geld ingezameld voor het Revalidatiefonds. Deelnemers kunnen zich ook laten sponsoren, om zo zelf bij te dragen aan dit goede doel.
[heading size=4 style=underline]Wat maakt Mud Masters uniek?[/heading]
In 2012 werden meerdere obstacle runs georganiseerd, de 1 minder succesvol dan de andere. Mud Masters was een groot succes. Maar waar onderscheid Mud Masters zich in ten opzichte van andere evenementen? Alex antwoordt: Er wordt nauw samengewerkt met de Gemeente Haarlemmermeer, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Je hebt te maken met diverse vergunningen en met regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van flora en fauna. De organisatie vindt het belangrijk om de natuur van het terrein niet te beschadigen en gaan hier dan ook zorgvuldig mee om. Qua organisatie valt het niet te vergelijken met een ‘gewone hardloopwedstrijd’, omdat je te maken hebt met een gigantisch terrein dat opgebouwd en afgebouwd moet worden. Mud Masters was de eerste en is nog steeds de enige in Nederland die op deze schaal een hindernisparcours aanbiedt.
Obstacle runs zijn in het buitenland al erg groot. In de VS, Engeland en Duitsland waren dergelijke evenementen al langer succesvol. Het is de ultieme uitdaging voor sportliefhebbers. Of je nu een topfitte militair bent of een redelijke basisconditie hebt: voor iedereen zit er voldoende uitdaging in. Wil je Mud Masters zo snel mogelijk voltooien of sleep je jezelf met je laatste krachten de finish over? Dat maakt niet uit, het is hoe dan ook een overwinning op jezelf. Dat is de kracht van Mud Masters: je eigen grenzen opzoeken en verleggen geeft een ontzettend voldaan gevoel. Daarom zullen obstacle runs en Mud Masters in het bijzonder zeker potentie hebben om nog verder door te groeien.
[heading size=4 style=underline]Mud Masters 2012 was een groot succes, hoe hebben jullie dit ervaren?[/heading]
Dat Mud Masters alive and kicking is! We hebben ontzettend veel positieve geluiden van deelnemers gehad en waren zelf zeker tevreden over hoe de dag is verlopen. Deze eerste Mud Masters toonde aan dat er veel belangstelling is voor obstacle runs zoals Mud Masters. Vanwege deze grote belangstelling hebben we besloten om nu niet één, maar twee dagen te knallen op hetzelfde terrein. De inschrijvingen verlopen prima, je ziet echt dat deze manier van sport beoefenen leeft in Nederland.
[heading size=4 style=underline]Kunnen de deelnemers een totaal ander parcours verwachten dan vorig jaar, of komen bepaalde onderdelen (ik hoorde al over de Sizzler) terug?[/heading]
In aanloop naar deze editie is het parcours weer opnieuw bekeken en de deelnemers worden verzekerd dat op 16 en 17 maart een minstens zo uitdagend parcours ligt te wachten. Daar zitten geheel nieuwe hindernissen bij. Maar ook de – nu al – klassiekers zoals de Sizzler en Trenches zullen weer hun opwachting maken. Het zal de deelnemers in ieder geval niet makkelijk gemaakt worden… Het team beschikt over een aantal professionele mensen, die expert zijn op het gebied van hindernisbanen en parcours. Als je nog nooit hebt meegedaan zul je overdonderd zijn door hoe gaaf het parcours is. Als je de vorige editie ook hebt meegedaan, zul je echter niets tekort komen. Het parcours is behoorlijk aangepast ten opzichte van de vorige keer en het belooft alles behalve een herhaling van zetten te worden.
[heading size=4 style=underline]Wordt Mud Masters een jaarlijks terugkerend evenement?[/heading]
Op dit moment ligt de focus volledig op de komende editie van 16 en 17 maart. Er komt zeker een vervolg van Mud Masters, maar hoe en wanneer? Hou de website en onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie. Zodra er wat bekend wordt, lees je het daar als eerste!
[heading size=4 style=underline]Meedoen?[/heading]
Inschrijven kan nog als je snel bent, want de startseries op zaterdag zijn al helemaal vol. Op zondag is er alleen nog plek in startseries op de 12 km. Vooral het inschrijven als team moedigt de organisatie aan. Haal je vrienden of collega’s over om samen het parcours af te leggen en doet dit in stijl: het meest originele en/of grappige team wordt beloond. Haal de carnavalsdoos dus maar van zolder, want hoe leuker je erbij loopt, hoe beter!
Uw evenement in the picture? Neem contact met mij op!