Gear, gadgets en lifestyle

Avocado’s

Woow een blog speciaal gewijd aan de avocado! Ja, inderdaad, want ik ben er gek op! Niet alleen lekker maar ook nog eens powerfood voor sporters. Dat avocado’s gezond zijn weten we wel, maar deze week zijn ze bij de Albert Heijn te verkrijgen met 25% korting. Ik heb meteen een berg ingeslagen… en nu moet ik me nog gaan bedenken wat ik er mee ga doen…

[heading size=4 style=underline]Goede vetten[/heading]In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten, die je lichaam nodig heeft. Ze verhogen net als een goede olijfolie het HDL-cholesterolgehalte. HDL helpt beschermen tegen het schadelijke gevolg van vrije radicalen. Dit type cholesterol helpt diabetes te voorkomen doordat het triglyceridegehalte (een vetzuurgehalte) wordt gereguleerd.

[heading size=4 style=underline]Eiwitten[/heading]Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Het eiwit in avocado’s wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam, omdat avocado’s veel vezels bevatten. Dit in tegenstelling tot het eiwit in biefstuk, dat kunnen de meeste mensen moeilijk verteren. Een avocado is een goede bron van eiwitten als je vegetariër bent of weinig vlees eet en is een goed alternatief als onderdeel van je dagelijkse dieet. En in een salade of op brood zijn ze nog lekker ook.

[heading size=4 style=underline]Carotenoïden[/heading]Carotenoïden zitten in gele tot roodachtige kleurstoffen van groenten en vruchten, maar ook in avocado’s. Ze zijn een uitstekende bron van carotenoïden. Iedere keer dat je voedsel consumeert dat rijk is aan carotenoïden krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen dat goed is voor de gezondheid van je ogen. Carotenoïden stimuleren tevens de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Omdat carotenoïden vetoplossend zijn, beschik je door het eten van avocado’s over de gezonde vetten die er gelijk voor zorgen dat de voedingstoffen goed worden opgenomen.

[heading size=4 style=underline]Ontstekingsremmend[/heading]De combinatie van de voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking. De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren in avocado’s beschermen tegen ontstekingen. Dit betekent dat avocado’s artrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verminderen.

[heading size=4 style=underline]Een gezond hart[/heading]Het vet in avocado’s dat in het verleden als ongezond werd bestempeld, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur (een vetzuur) de gezondheid van het cardiovasculaire systteem verbetert. Veel mensen nemen vandaag de dag supplementen om meer omega-3-vetzuren te binnen te krijgen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Avocado’s zijn van nature rijk aan omega-3. Daarnaast is de vitamine K onmisbaar voor de botstofwisseling, bloedstolling en bescherming van de vaatwanden tegen kalkafzetting.

[heading size=4 style=underline]Vezels[/heading]Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en voorkomen dat je te veel eet. In een halve avocado zit 10 gram aan vezels. Dat is al een kwart (mannen) of ruim een derde (vrouwen) van de hoeveelheid vezels die je dagelijks binnen hoort te krijgen.

[heading size=4 style=underline]Bewaren[/heading]Het vruchtvlees van de avocado verkleurt snel bruin. Is een hele avocado even te veel en wil je hem bewaren? Drup dan wat citroensap op het vruchtvlees, dek het af en bewaar de avocado in de koelkast.

Bronnen: Naturalnews.com en foodisgood

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!