Gear, gadgets en lifestyle

Beet the distance!

That’s what I’m going to do next Sunday! Laat die marathon maar komen, ik ben er klaar voor (denk ik…). Mijn benen jeuken, ze willen lopen. dat wiebelgevoel neemt met de dag alleen maar meer toe. Komt dat door mijn bietensap kuurtje? Want ja, ik zit aan de Beet it shots. Lekker is anders, maar alles om mijn doel te halen!

[heading size=4 style=underline]Pro beets contra[/heading]De afgelopen tijd zijn er veel berichten verschenen over de voors en tegens van het gebruik van bietensap. Wegen de voordelen tegen de nadelen op en zijn de nadelen nu wel echt zo levensbedreigend als gesuggereerd wordt door het Voedingscentrum?

Door toeval is ontdekt dat de bloeddruk lager wordt na het drinken van bietensap. Dit is nader onderzocht en gebleken is dat het drinken van 500ml bietensap op 5 opeenvolgende dagen leidt tot een prestatieverbetering van 15%, waarbij tot 19% minder zuurstof verbruikt wordt. De nitraat in bietjes (en onder andere ook sla, spinazie, rucola selderij, kervel, andijvie, boerenkool en radijs) wordt door bacteriën in de mond omgezet in nitriet en vervolgens in nitrietoxide. De nitrietoxide heeft meerdere positieve werkingen op het lichaam, zoals de spiercontractie, bloedstroom, glucose- en calciumbalans en de ademhaling. Om een lang en biotechnisch verhaal kort te maken: het bevordert je uithoudingsvermogen en prestaties. Sinds wetenschappelijk is bewezen dat bietensap een positieve werking heeft op het uithoudingsvermogen, grijpen daarom steeds meer sporters naar de fles bietensap.
Maar, er zijn ook tegengeluiden. Het Voedingscentrum waarschuwt sporters nu dat de concentraties nitraat in bietensap veel hoger zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Zo zou nitraat, door de omzetting in nitriet en vervolgens in nitrosamine, het risico van darmkanker verhogen. Beweringen die al ontkracht worden, omdat ze gebaseerd zijn op oude onderzoeken (bron: Runnersweb.nl). Het Voedingscentrum is er nog niet uit. Ik wel. Ik drink mijn shotjes Beet it.

[heading size=4 style=underline]Nitraat[/heading]Vorig jaar deed ik al een bietensapsmaaktest. Groot nadeel: geen enkele fles bietensap vermeldde het nitraatgehalte in de sap. En dat is nou juist waarom je bietensap drinkt. Dat nitraatvraagstuk is op een simpele manier op te lossen: ik neem nu de shotjes van Beet it, waarop het nitraatgehalte wel is vermeld. Zo weet ik dat er in één shot van 70 ml 400mg nitraat zit. Geen liters meer die ik weg drink, maar twee shotjes per dag. Al moet ik eerlijk bekennen dat voor de smaak ik eerder naar de fles zou grijpen. De Beet it shotjes smaken me toch een partij zout! Zeker in de ochtend niet echt lekker… (understatement). Maar alles voor een pr!

10167953_668075966587106_7942632038425769495_n

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!