Gear, gadgets en lifestyle

Bewegen voor bijen

Vorige week las ik op Stoere vrouwen sporten een grappig maar tegelijkertijd vooral verontrustend bericht: het is slecht gesteld met onze bijtjes. Ik moest meteen aan de film Bee Movie denken. Een hilarische komedie waarin een bijtje bijna de ondergang van de wereld veroorzaakt. Maar eigenlijk komt dat scenario angstvallig in de richting…

[heading size=4 style=underline]De bij[/heading]Bijen zijn onmisbaar als het gaat om de bestuiving van planten en gewassen. Zonder bijen geen groente en fruit en dus geen voedsel voor mens en dier. Elk jaar, in de winter, sterven er bijen. Deze wintersterfte is normaal, het heeft waarschijnlijk te maken met het gebrek aan bloemen, want bijen voeden zich met de nectar van bloemen. De laatste jaren is de sterfte zodanig toegenomen dat het geen natuurlijke wintersterfte meer kan zijn. Er is iets anders aan de hand. De oorzaak van de toenemende sterfte kan liggen aan parasieten, ziektes en pesticiden. Maar ook de achteruitgang van het aanbod van bloeiende planten kan een oorzaak zijn. Oftewel er zijn niet genoeg lekkere bloemen. Daar gaat Rose Mentink van Stoerevrouwensporten.nl wat aan doen. En ik ga haar helpen!
Bee-On-A-Yellow-Flower-1080x1920

[heading size=4 style=underline]Bewegen voor Bijen[/heading]Ik hoor je al denken… Wat heeft dit in godsnaam met hardlopen te maken? Alles! Want simpeler kan het bijna niet: Rose gaat namelijk Bewegen voor Bijen.

Rose: “Ik heb speciale zakjes zaad gekocht met daarin een selectie van zaden van de bloemen waar bijen verzot op zijn. En als ik ga trainen neem ik zo’n zakje mee. Kom ik onderweg langs een stukje berm waar weinig in groeit, dan pak ik de zaadjes en zaai ze daar. Dan loop ik verder en doe hetzelfde tijdens mijn volgende training weer. Steeds een andere plek en steeds een ander rondje. Met zo’n drie trainingen per week heb ik over een maand 12 bloemenbedden aangelegd. Oftewel 12 plekken waar bijen naar hartenlust kunnen eten. Moet je nagaan hoeveel van die plekken we kunnen creëren als we het allemaal een maandje doen. En daarom wil ik je vragen mee te doen met Bewegen voor Bijen. En ook al je hardlopende, fietsende en wandelende vrienden te vragen hetzelfde te doen.

Wat heb je nodig?
– Een rondje om te wandelen, rennen of fietsen
– zakjes met zaad, er zijn speciale bijenzaden te koop bij de biologische supermarkt maar ook online
– stukjes berm waarin de aarde een beetje los ligt anders waaien de zaadjes weg
– en een beetje goodwill

Mijn bestelling met bloemzaadjes speciaal voor bijen is net per post gearriveerd dus ik ga vandaag van start met Bewegen voor Bijen. Mijn enige angst: van de zomer duizenden bijen bij achter me aan… Ik ben als de dood voor steekbeestjes. Ik kan me dus alvast voorbereiden op een paar pittige intervaltrainingen.

Bron: Stoerevrouwensporten.nl

2 reacties

  • Elsa

    Mooi idee! Het is dan wel zo handig om goed te kijken waar je zaait en om alleen inheemse soorten te zaaien denk ik. Het zal in het natuurgebied hier niet zo gewaardeerd worden als er ineens Verbena op de heide groeit… 😉
    Maar wegbermen kunnen vaak wel een opkikker gebruiken. Ik ga eens kijken bij http://www.vreeken.nl, die hebben allerlei (biologische) zaden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!