Gear, gadgets en lifestyle

Bieting the system

Het moet er een keer van komen… een bietensaptest… Voor dit experiment fungeer ik zelf als proefkonijn. Geen idee of ik hier over een week nog blij mee ben. Maar he, het is voor een goed doel! Volgende week loop ik het NK veldloop gemeenten en ik wil er alles aan doen om dat podium te halen. En als het even kan de hoogste trede…

[heading size=4 style=underline]Hype of…?[/heading]
Bietensap wordt uitgebreid behandeld in het hardloperskookboek van Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof. Deze maand wijdt ook Runner’s World een artikel aan de bietjes. Sinds wetenschappelijk is bewezen dat bietensap een positieve werking heeft op het uithoudingsvermogen, grijpen steeds meer sporters naar de fles. De fles bietensap bedoel ik dan he. Want zeg nou zelf: met het drinken van een sapje je prestaties verbeteren, wie wil dat nou niet? In dat kader kan ik dus natuurlijk niet achter blijven en staat de komende week in teken van bieting the system.

[heading size=4 style=underline]Werking[/heading]
Door toeval is ontdekt dat de bloeddruk lager wordt na het drinken van bietensap. Dit is nader onderzocht en gebleken is dat het drinken van 500ml bietensap op 5 opeenvolgende dagen leidt tot een prestatieverbetering van 15%, waarbij tot 19% minder zuurstof verbruikt wordt.
De nitraat in bietjes (en onder andere ook sla, spinazie, rucola, selderij, kervel, andijvie, boerenkool en radijs) wordt door bacteriën in de mond omgezet in nitriet en vervolgens in nitrietoxide. De nitrietoxide heeft meerdere positieve werkingen op het lichaam, zoals de spiercontractie, bloedstroom, glucose- en calciumbalans en de ademhaling. Om een lang en biotechnisch verhaal kort te maken: het bevordert je uithoudingsvermogen en prestaties.

[heading size=4 style=underline]Bieting the system[/heading]
Hoe kun je nu de voordelen uit de bietensap gebruiken om je eigen prestaties naar een max te boosten?
– drink gedurende 3-5 dagen voor de wedstrijd 500ml bietensap per dag
– drink de bietensap verdeeld over de dag in kleine porties
– drink je laatste portie ongeveer 2-3 uur voor je wedstrijd
– de smaak is gruwelijk, maar neus dicht en naar binnen gieten werkt niet… rondspoelen in de mond wel!
– uitspugen werkt ook niet, de omzetting naar nitrietoxide vindt plaats in de maag
– gebruik geen mondwater of antibacteriële kauwgom
– gebruik bij geen voorkeur geen nitrietsupplementen in plaats van de bietensap, dit kan een gevaarlijk vaatverwijdend effect hebben!
– in het hardloperskookboek staan verschillende receptjes om de bietensap drinkbaarder te maken…

Ik kijk er al naar uit… Iedereen die ik hoor over bietensap geeft aan dat het niet te drinken is. Maar om effect te hebben zal ik toch dagelijks een halve liter van dat rode goedje op moeten drinken. Te beginnen met morgen… Ook nog een handige wetenswaardigheid. Na het eten van bietjes weet je wat je op het toilet te wachten staat… Houd dus rekening met een flinke verkleuring. En… doordat bietjes vezelrijk zijn kan dit een laxerend effect hebben… Wish me luck!

4 reacties

 • Lieke

  ik vind bietensap best lekker.. ..maar een halve liter!! Dat is best wel veel.

  Ga je dan ook je bloeddruk meten over de aankomende week? Anders weet je nog niet of het een placebo-effect geeft. Dan loop ik liever harder door het placebo-effect op een ‘lekkerder’ drankje 🙂

  Succes met de veldloop!

  • Andrea

   Ik denk dat een halve liter per dag ook echt mijn neus uit gaat komen… :S Eigenlijk zou ik wel mijn bloeddruk moeten meten, alleen heb ik geen thuismeter dus dat gaat voor deze keer lastig worden. Al denk ik dat ik wel een vals beeld heb, want ik heb op het moment flink wat stress, dus helemaal een helder beeld zal het niet geven. Als het goed is zou ik het tijdens de wedstrijd wel moeten merken. Daar ben ik heel erg benieuwd naar.

 • Elsa

  Ik had hier al eerder van gehoord en ben erg benieuwd naar je ervaringen. Het lijkt mij een vrij makkelijk manier om je prestatie te verbeteren, als het werkt tenminste.
  Waar koop je trouwens zo’n fles bietensap? Gewoon in de supermarkt?

  • Andrea

   Ik ben ook heel benieuwd of het werkt… Bij de supermarkt verkopen ze bietensap (Zonnatura) en de grotere vestigingen hebben meerdere soorten. Overigens vind ik de smaak erg meevallen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!