Gear, gadgets en lifestyle

Boekreview: Het hoofd weegt zwaarder dan de benen – Olivier Verhaege

Sparta spreekt veel mensen tot de verbeelding. Het historische Sparta uit de Griekse oudheid is vooral bekend als militaire staat waar de Spartaanse opvoeding er voor zorgden dat de mannen zich ontwikkelden tot vechtmachines en ook de vrouwen werden getraind tot soldaten om Sparta te verdedigen als de mannen weg waren. Aan de noordkant van Sparta kijkt Leonidas neer op het stadje. De koning die zichzelf opofferde door met 300 keursoldaten het op te nemen tegen de Perzen. Zijn moed staat synoniem voor Spartanen.

[heading size=4 style=underline]Herkenning[/heading]Sparta is voor mij ook een bijzondere plek. Afgelopen jaar nam ik daar deel aan het 2018 Spartan Wereld Kampioenschap. Het parcours voerde ons langs historische overblijfselen, door het trainingsgebied de oevers van de Eurotas en liet ons finishen aan de voeten van Leonidas. Niet voor niets heeft de naam Spartan Race een duidelijke link naar Sparta, zij het meer gericht op de ijzeren discipline, moed en samenwerking van de legendes die de strijd aan gingen. Wij doen dat alleen niet tegen elkaar maar tegen onszelf en de elementen.

[heading size=4 style=underline]Spartathlon[/heading]Maar Sparta is vooral bekend van de jaarlijkse ultraloop van Athene naar Sparta. Finishen aan de voeten van Leonidas na een voettocht van 246 kilometer is niet alleen indrukwekkend en voor de meeste mensen onmogelijk, de Spartathlon is het huzarenstuk van de ultrasport. Maar wat bezielt je om zo’n helletocht (want uiteindelijk is het vooral een gevecht; met de elementen, de omstandigheden en vooral met jezelf) te ondernemen?

[heading size=4 style=underline]Het onmogelijke doen[/heading]Olivier Verhaege, ongetalenteerd hardloper zoals hij zelf zegt, doet graag het onmogelijke. Hij legt zichzelf doelen op die eigenlijk te hoog zijn gegrepen. Dat geeft hem de juiste focus om alles op alles te zetten om dat doel toch te halen. Met vallen en opstaan, heel veel wijze raad en begeleiding van vrienden en specialisten, maar vooral door een constante mentale strijd te voeren. Een ultra loop je niet alleen met de benen, maar vooral met het hoofd. Hij hield daarom een dagboek bij van zijn voorbereidingen en zijn deelname aan de Spartathlon in 2016, wat resulteerde in dit boek. Op de vraag of ik dit boek wilde lezen hoefde ik niet na te denken. Ja zeker!
Het mentale aspect van de loopsport is niet alleen voor de ultraloper van ongekend belang, het is voor mij persoonlijk zó herkenbaar! Ik ben dan wel geen ultraloper en ervaar in de verste verte niet de pijn en ongemakken die zij ervaren, maar als wedstrijdatleet is je mentale gesteldheid onmisbaar om goed in de race te zitten en de focus op het hogere doel vast te houden. Ook al is het einddoel anders, zonder de juiste mindset kun je je plannen net zo goed in de prullenbak gooien. Dat de finish zich voor zowel Olivier als mij aan de voeten van Leonidas bevindt, is een mooie parallel.

[heading size=4 style=underline]The road to…[/heading]Terug naar Olivier, die in 2009 voor het eerst op hardloopgebied met een vriend een ‘zot idee’ kreeg en zich in 2009 aanmeldde voor zijn eerste marathon. Zijn eerste, op het eerste oog,  onmogelijke doel. Maar hij haalde het, met kleerscheuren. En toen was het hek van de dam. Sneller, verder, nog verder en jezelf keer op keer tegenkomen. Het zijn keuzes die ten grondslag liggen aan de weg die je bewandeld. Als Olivier op een dag van Spartathlon hoort hoeft hij niet lang na te denken. Hij gaat er voor! Maar dan wel goed voorbereid. En zo ontstaat er een samenwerking met verschillende partners die helpen zijn droom te verwezenlijken. Na een rechtstreekse kwalificatie mag Olivier in 2016 starten op de heroïsche ultrarace in Griekenland. De trainingen worden nog verder opgeschroefd, lopen is nu niet leuk meer maar een zware mentale opgave. Niet alleen wegen de trainingen zwaar, het is een flinke opoffering die Oliver moet doen om zijn kilometers te kunnen maken. Zowel zakelijk als privé weegt het zwaar. In deze fase wordt het duidelijk dat ultralopen een mental game is. Want zonder deze noodzakelijke voorbereiding is Sparta nog heel ver weg.

Nieuwsgierig geworden en benieuwd hoe de Spartathlon voor Olivier verloopt? Het boek ‘Het hoofd weegt zwaarder dan de benen‘ is sinds deze week verkrijgbaar voor € 22,50 (adviesprijs).

In samenwerking met New Book Collection.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!