Gear, gadgets en lifestyle

Citytrailing?

Salomon is vooral bekend van de trailschoenen en -kledinglijn. Maar dit jaar heeft Salomon ook een nieuwe doelgroep aangeboord: de citytrailers. Voor Salomon mocht ik twee populaire nieuwe type CityTrail schoenen analyseren en reviewen. Maare… wat is citytrailen eigenlijk?

[heading size=4 style=underline]Citytrailing?[/heading]Waarom richt Salomon zich op citytrailen en wat is het eigenlijk? Het is toch niets meer of minder dan door de stad hardlopen? En doen we dat niet al jaaaren op onze hardloopschoenen? Waarom moeten we dan nu overstappen op trailschoenen voor de stad? Een berg aan vragen die ik in mijn achterhoofd had tijdens het testen van de Salomon X-Scream en de X-Wind Pro.

[heading size=4 style=underline]Use the city[/heading]Er is niets mis met je routinerondje door je woonplaats, maar soms wil je wel eens wat avontuurlijkers en mis je de natuur om je heen. De natuur geeft namelijk ongekende mogelijkheden om je training to the next level te brengen. Denk aan heuvels opsprinten, smalle single tracks die door de bossen slingeren, boomstronken die je moet ontwijken of bomen waar je overheen moet klauteren, glibberige afdalingen in het grind. Waarom zou je niet het beste van die twee werelden, natuur en urban, combineren? Dat is de gedachte die Salomon had bij het ontwikkelen van het concept CityTrail. Oftewel, zoek het avontuur in de stad! Want de stad heeft zoveel te bieden. Maak gebruik van de elementen die je op je route tegen komt: bruggen fungeren als heuvels, een klimrek als boom die je pad blokkeert, betonbielzen die je probeert te ontwijken of als stenen in een denkbeeldige rivier liggen, een lange trap die je richting de top leidt met een wijds uitzicht over jouw stad, of slinger tussen de fietsen en mensen door alsof je op een single track loopt. Je zult merken dat je in eens heel wat anders vraagt van jouw schoenen. Niet zo gek dat deze schoenen ook uitermate geschikt zijn voor je outdoor bootcamp training!
RunAndreaRun Salomon citytrail 2
[heading size=4 style=underline]2D vs. 3D[/heading]De schoenen die Salomon in de lijn van CityTrail heeft uitgebracht worden gekenmerkt door de 3 dimensionale werking. Allereerst zorgt de zool voor veel grip, bijvoorbeeld bij het ‘hangen; in scherpe bochten. Of wat dacht je van die gladde trap die je zo snel mogelijk af wilt dalen? Om nog maar niet te spreken van natte (en winterse) omstandigheden die de stoepen alleen maar gladder maakt. Daarnaast is ook de demping en stabiliteit in de schoenen iets anders dan bij de reguliere wegschoen. Ter vergelijking: als je ‘normaal’ op de weg loopt, maak je voornamelijk een voorwaartse beweging, zeg maar 2 dimensionaal. Omdat je bij citytrailing, net als bij trailrunning, ook te maken hebt met zijwaartse bewegingen en veel beweging in de enkel (denk maar aan heuvels afdalen, oneffen ondergronden, of een pad vol keien die je net niet laten zwikken) vraagt een schoen voor citytrailen een andere soort demping en stabiliteit. Hier zijn de schoenen van Salomon op aangepast. De 3 dimensionale werking zorgt er voor dat de schoen zich aanpast aan de ondergrond, wat kenmerkend is voor de schoenen in Salomon CityTrail-lijn.
RunAndreaRun Salomon citytrail 1
[heading size=4 style=underline]Reviews to come![/heading]
Ik heb de Salomon X-Scream en de X-Wind Pro al een tijdje in mijn bezit, zodat ik ze uitvoerig heb kunnen testen bij verschillende soorten trainingen. Die uitvoerige tests waren ook wel nodig omdat deze ‘nieuwe tak van sport’ met een nieuwe lijn schoenen waar ik nog niet bekend mee was, de nodige aandacht vraagt. De schoenen zijn namelijk aanzienlijk anders dan de ‘doorsnee’  hardloopschoen, waarmee we ons doorgaans over straat bewegen. Nieuwsgierig geworden? Morgen lees je de eerste review!

Foto’s: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!