Gear, gadgets en lifestyle

Compressiekousen?

Ik krijg vaak vragen over de compressiekousen die ik draag: werkt dat nou echt, waarom Herzog, waar moet ik op letten als ik ze als ik ze aanschaf, hoe krijg je die dingen in godsnaam aan? Daarom vandaag de ins en outs van compressiekousen.

[heading size=4 style=underline]Werking[/heading]Zelf loop ik altijd met de PRO compressiekousen van Herzog Medical. Deze zijn ook in tubes te verkrijgen. De PRO compressiekousen en -tubes leveren een relatief hoge druk en hebben een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dat voelt wel strak om de benen, maar dit zorg er voor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. Kortom, door het dragen van de kousen herstel je sneller van je inspanning. Indirect vergroot je hiermee je prestatievermogen. Nog een groot voordeel van de kousen is dat er ook een preventieve werking vanuit gaat en dat ze het genezingsproces van een blessure stimuleren. Denk aan kuitklachten, shin splints, achillespees problemen, spierverrekkingen en verkrampingen. De kousen verminderen de schokbelasting waardoor (verdere) schade wordt voorkomen.
Andrea_Herzog_Oranje_04
Het verschil tussen de PRO compressiekousen en de -tubes is het missen van de ‘voet’ bij de tubes. Dit is meteen een belangrijk verschil. De tubes kunnen alleen tijdens de training gedragen worden vanwege mogelijke vochtophoping in de voet en moeten na de cooling down uit worden getrokken. Aangezien ik een paar keer in de week heen en weer naar de training rijd, zijn kousen voor mij functioneler.
Puur voor het herstellen zijn er ook nog de Active compressiekousen. Die hebben een iets minder sterke compressiewerking en bevorderen de afvoer van de afvalstoffen na inspanning en beperken de spierschade na langdurige inspanning.

[heading size=4 style=underline]Keuze[/heading]Er zijn meerdere merken op de markt te verkrijgen, maar de ene compressiekous is de andere niet. De kwaliteit van de kousen is dan ook erg uiteenlopend. Het ene merk biedt meer compressie dan de ander. Naast de gespecialiseerde aanbieders (Hezog Medical, CEP) hebben veel sportmerken tegenwoordig ook hun eigen compressiekousen. De compressie van de kousen van Herzog bedraagt ter hoogte van de enkel ongeveer 30 mm Hg tot afnemend richting knie ongeveer 23mm Hg. Ter vergelijking: de kousen van CEP hebben een compressie van respectievelijk 23,5 en 18 mm Hg. Over het algemeen bieden de kousen van sportmerken minder compressie dan Herzog en CEP. Je hoeft mij dus niet meer te vragen waarom ik voor Herzog kies.

[heading size=4 style=underline]Aanschaf[/heading]Compressiekousen of -tubes aanschaffen doe je niet zo maar. Het is belangrijk dat je de juiste maat neemt. Een verkeerde maat kan leiden tot afknelling of vochtophopingen (te kleine maat) of een niet optimale werking (te grote maat). De 4 belangrijkste meetpunten zijn de lengtemaat van de voet, lengte van het onderbeen, de omtrek van de enkel en de omtrek van het breedste deel van de kuit. Als je niet zeker bent van je maat, kun je deze laten opmeten bij de betere hardloopspeciaalzaken. Heb je nog niet eerder met kousen van Herzog Medical gelopen, dan is het sowieso verstandig de maten even op te laten meten.
Andrea_Herzog_Oranje_03

[heading size=4 style=underline]Gebruik[/heading]Het is even wennen om de kousen aan te trekken, omdat ze zo strak zijn. Maar er is een handige manier om ze gemakkelijker aan te krijgen.
1. Trek de kous over de arm en keer de kousen binnenstebuiten tot aan de hiel.
Andrea_Herzog_Oranje_01
2. Trek dan het voetgedeelte over de voet met twee handen, tot aan de wreef. Zorg dat het hielstuk goed om de hiel zit en het voetstuk niet gedraaid of geplooid zit.
3. Trek vervolgens het beengedeelte van de kous gelijkmatig naar boven en verdeel de kous zonder plooien over het onderbeen.
Andrea_Herzog_Oranje_02
4. Trek ze niet te hoog op, maar zorg dat er ongeveer 2 cm tussen de bovenrand van de kous en de knieplooi blijft.
En een tip: pas op met lange nagels of ringen.
Bij het uittrekken doe je deze handelingen in omgekeerde volgorde.

[heading size=4 style=underline]Kleuren[/heading]Compressiekousen zijn dan niet het meest charmante onderdeel van de loopoutfit, maar tegenwoordig zijn ze zo algemeen, dat je niet meer raar wordt aangekeken als compressiekousen draagt. Daarnaast maakt dat de toenemende keuze in kleuren compressiekousen steeds vaker onderdeel vormen van je outfit. Match de kousen met je outfit of schoenen en je valt meteen op. De compressiekousen van Herzog zijn in meerdere kleuren beschikbaar. Momenteel in zwart, wit, blauw, roze en oranje. En heel binnenkort komt er een nieuwe kleur uit… Welke? Jaaaa…. daar laat ik me nog niet over uit.

Wil je meer informatie over Herzog Medical, deze producten of de andere compressieproducten? Check dan de site van Herzog Medical.

2 reacties

    • Andrea

      Zeker doen! Voor het trainen kun je het beste de Pro’s gebruiken. Wil je ze na het trainen aan om te herstellen, dan kun je beter kiezen voor de Active’s. Die hebben net iets minder compressie en zitten wat comfortabeler. Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!