Gear, gadgets en lifestyle

De keukenprinses #1 Lasagne-maar-dan-anders

Het was erg moeilijk om te kiezen, maar zondag ging ik de keuken in om de lasagne-maar-dan-anders-taart te maken uit het hardloperskookboek. Een vegetarisch heerlijk uit-de-oven gerecht. Dat ik nog wat te leren heb ik de keuken is duidelijk…

RaR_Keukenprinses-2

Zaterdag werden de boodschappen gedaan. Daar leidde 1 van de ingrediënten tot problemen. Volkorenbloem… waar staat de volkorenbloem…? Die was dus nergens te vinden in de supermarkt, dus dan maar tarwebloem. De rest van de ingrediënten was gelukkig wel snel te vinden. Verder benodigd zijn een taartvorm of ovenschaal en een deegroller, of als je die niet hebt, een fles. Het recept wijst voor zich. De aanwijzingen zijn duidelijk, maar ergens ging iets mis…

RaR_Keukenprinses-9

RaR_Keukenprinses-12

De courgetjes grillen lukte zelfs mij, het deeg werd door vriendlief (gediplomeerd kok en patissier) onder handen genomen. Ik was er van overtuigd dat alles goed zou komen met zijn hulp! De tomaten voor de saus hebben we eerst ontveld en de hoeveelheid saus was naar ons idee een beetje karig, dus hebben we nog een blikje tomatenpuree open getrokken en er door gemengd. We hebben netjes, wel stiekem 3, laagjes gemaakt omdat we zoveel courgette hadden en de schaal ging de oven in. Daar ging het mis… Ik heb een combimagnetron en die kan niet heter dan 200 graden. Dus als in een recept 180 graden staat, zet ik hem altijd 200 graden, omdat dingen anders niet garen. Ik dacht dat het zo wel goed zou gaan, maar na 40 minuten was het deeg nog een bleek baksel. Zelfs na een uur zag ik nog niet het bruine randje zoals in het kookboek…

Nou ja, proberen maar en analyseren waar het fout ging. De vulling was immers gaar. Als wetenschappers zaten we boven een dampend bord. Naast dat mijn oven waarschijnlijk niet geschikt is voor dit gerecht, heeft het vocht uit het vulsel er voor gezorgd dat het deeg van de bodem niet kon garen. Dat was echt nog zacht, terwijl de zijkanten wel meer gaar/harder waren. De smaak van de vulling was prima, wel aan de heel zachte kant ondanks de rode peper! Dus de spicy eters doen er goed aan er nog wat extra kruiden aan toe te voegen.

Conclusie: het is geen gerecht dat je even snel op tafel zet. Al met al kosten de voorbereidingen toch wel 1,5 uur en dan waren we nog met z’n tweetjes! Helemaal niet erg, maar als je omvalt van de honger, kun je beter een ander gerecht kiezen. De smaak is op zich goed, een beetje aan de flauwe kant, ondanks de rode peper die er in zit (en dat was geen kleintje). We gaan dit gerecht zeker nog een keer maken, maar dan wel met een andere oven. Het zal en moet me gewoon lukken!

[heading size=4 style=underline]Nog een paar tips:[/heading]

1. Verwarm de oven pas voor als je de laagjes op het deeg gaat leggen, anders staat de oven zo lang te draaien.
2. Na het kneden van deeg het deeg als een bol in plastic folie koelen in de koelkast en daarna pas rollen. Vervolgens niet meer in de koelkast terugzetten.
3. Geen deegroller? Gebruik een fles om het deeg te rollen.
4. Ontvel de tomaten eerst door ze in kokend water te leggen tot het velletje los komt.
5. Te weinig saus? Voeg een blikje tomatenpuree toe. Vergeet deze niet te ontzuren.
6. Neem de tijd voor dit gerecht, ongeveer 1,5 uur, exclusief de baktijd in de oven.
7. Let op bij een combi oven-magnetron, temperatuur op 200 graden, maar mogelijk gaart het deeg niet goed.
8. Voeg gerust wat meer kruiden toe voor meer smaak.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!