Gear, gadgets en lifestyle

De klompenpaden op…

… en de lanen in! Niets leuker dan nieuwe hardlooproutes te ontdekken. En soms hoef je daar helemaal niet ver voor van huis te zwerven. Zo ontdek ik regelmatig nieuwe paden en routes in mijn trainingsgebied. Meestal train ik in het bos, maar onlangs deed ik een fantastische ontdekking: een klompenpad…

[heading size=4 style=underline]Surprise, surprise![/heading]Na een enorm uitgebreide high tea met een vriendin in het buitengebied van Woudenberg, besloten we even uit te buiken tijdens een wandeling. We zouden een ‘klompenpad’  route gaan wandelen. Een uitgezette route van ongeveer 7 kilometer via allerlei kleine paadjes door het agrarische gebied. Met kleine bordjes op paaltjes staat de route aangegeven. Wij volgden een geel klompje. We waren aangenaam verrast, toen bleek dat we hele leuke plekjes ontdekten. Zo dichtbij huis en we wisten het bestaan er niet eens van. Nog verbaasder waren we toen we halverwege de route in eens bij mijn sportschool stonden! Pretlichtjes in mijn ogen: een nieuwe trainingsroute was gevonden! Want waar je kan wandelen, kun je ook hardlopen!
Klompenpad Collage

[heading size=4 style=underline]Klompenpaden[/heading]De stichtingen Landschap Erfgoed Utrecht en Landschapsbeheer Gelderland hebben in de Gelderse Vallei een netwerk van klompenpaden gerealiseerd in samenwerking met andere organisaties, (particuliere) grondeigenaren en bewoners. De klompenpaden worden met hulp van vrijwilligers en gemeenten in stand gehouden.
Kenmerkend van een klompenpad is dat je rondwandelt (of rent) in agrarisch cultuurlandschap over voornamelijk onverharde kleine paadjes via boerenland en landgoederen. Zo kan het voorkomen dat je een weiland doorkruist of bij de boer over het erf moet. Daarnaast kom je op historische plekjes, waar je de geschiedenis bijna aan kunt raken. Het is de beleving van de natuur, omgeving en cultuurhistorie die de klompenpaden uniek maakt. Opvallend is dat veel van de klompenpaden over historische wegstructuren gaan. Voorheen overwoekerd en niet toegankelijk, maar nu bepalend voor de identiteit van het landschap. Een spoorbaan komt weer tot leven en hoe ziet een loograaf er nu eigenlijk uit? En krijg je onderweg dorst of trek? Langs de klompenpaden zijn tal van lokale initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer.

[heading size=4 style=underline]Klompenpaden[/heading]Het netwerk van klompenpaden breidt zich steeds verder uit in de provincies Utrecht en Gelderland. Op dit moment zijn er 48 klompenpaden. De routes hebben verschillende lengtes en in sommige gebieden zijn verschillende klompenpaden aan elkaar te koppelen tot een langere route. Doordat de klompenpaden veelal door natuurgebied en over particulier terrein gaan, zijn honden verboden. Over het algemeen zijn de paden onverhard en smal. Door de afwisseling in ondergrond (van asfalt en weide tot modder en grindstenen) zijn deze routes zeker niet de makkelijkste rondjes om hard te lopen. Maar juist die uitdaging maakt de klompenpaden zo verrassend. Houd er wel even rekening mee, dat je niet overal vol gas doorheen kunt raggen. Over een boerenerf kies ik er toch voor om even te wandelen. En op de smalle paden, die je best de naam single tracks mee mag geven, kun je ook wandelaars tegen komen. Een beetje rekening met elkaar houden voorkomt ergernissen. Uiteindelijk willen we allemaal genieten van de bijzondere omgeving waar we doorheen kunnen lopen. Al hoef je niet bang te zijn in een file te lopen, je komt bijna geen kip tegen. Dat maakt deze routes nog een stukje mooier!
NaamloosMeer informatie over de verschillende klompenpaden kun je vinden op www.klompenpaden.nl.

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!