Gear, gadgets en lifestyle

De kortste dag

Ben jij die korte dagen ook zo zat? Goed nieuws! Na vandaag worden de dagen weer langer!  Vandaag is namelijk de kortste dag van het jaar. De zon gaat vanavond rond 16.30 uur al weer onder. Met een beetje pech (bewolking) is het al veel eerder schemerig…

[heading size=4 style=underline]Ommekeer[/heading]Het mag dan wel de kortste dag van het jaar zijn zijn. Dat betekent dat je nog wel even geduld moet hebben voordat je om 9 uur ’s avonds nog lekker in het licht buiten kunt lopen, maar he, we gaan de goede kant weer op! Dat is maar goed ook, want minder zonlicht betekent ook dat we minder vitamine D aanmaken. Een essentiële vitamine, zeker voor sporters!

[heading size=4 style=underline]Wat doet zonlicht?[/heading]Als de dagen korter worden en we minder daglicht tot onze beschikking hebben, neemt de kans op depressies toe. Niet zo gek als je je bedenkt dat we minder buiten zijn en daarom minder daglicht tot ons krijgen. Niet alleen zijn de dagen korter, we zijn ook minder vaak buiten vanwege de weersomstandigheden. Of wat dacht je van ’s ochtends in het donker naar je school of werk gaan en in het donker weer terugkomen? De hele dag binnen de kantoor- of schoolmuren? De kans bestaat dat door een tekort aan zonlicht er een verstoring in je biologische klok ontstaat, waardoor lichaamsfuncties (ademhaling, hartslag, temperatuurregulatie, hormoonspiegel, etc) niet meer optimaal functioneren. Het gevolg kan een depressie zijn, waarbij alledaagse dingen als slapen, opstaan, eten, sociale contacten een hele opgave zijn, omdat je hormoonhuishouding niet op orde is.
Naast het effect op de hormoonhuishouding zorgt zonlicht er voor dat vitamine D in de huid aangemaakt wordt. Deze vitamine kan namelijk niet voldoende uit alleen voeding gehaald worden. Vitamine D is onmisbaar en heeft een positieve werking op onder meer de calciumstofwisseling, immuunsysteem, hart en vaten, preventie van bepaalde vormen van kanker en… depressies. enige probleem: de stand van de zon en de breedtegraad waar wij ons op bevinden zorgen er voor dat wij in de wintermaanden onvoldoende vitamine D kunnen aanmaken.

[heading size=4 style=underline]D-tips[/heading]Helemaal niet gek als je je in deze tijd wat neerslachtig voelt en geen zin hebt om naar buiten te gaan. Met deze tips kom je de komende maanden wel door:
– Geen zin om naar buiten te gaan? Doe het toch. Ook al regent het. In daglicht zit UV, dat de aanmaak van vitamine D bevordert. – Probeer iedere dag even bij daglicht buiten te zijn. Als je werkt of op school zit, ga dan in de pauze een stukje wandelen.
– Vitamine D zit maar in beperkte mate in voeding: vette vis, visolie, eidooiers en paddenstoelen.
– Eventueel kun je een vitamine D supplement aan je voeding toevoegen.
– Heb je de mogelijkheid? Boek dan je zonvakantie in de winter, of ga op wintersport. In de bergen is de straling van de zon krachtiger dan hier in Nederland.
– Een reis te duur? Duik dan eens een keer onder de zonnebank.
– Maak de avonden extra gezellig: lekker uitgebreid eten, kaarsjes aan, met een dekentje en een kop thee op de bank met een goede film, etc.
– Ben je lusteloos en heb je nergens zin in? Probeer een vast ritme vast te houden, zodat je bioritme zo min mogelijk verder verstoord raakt. Doe leuke dingen, ook al heb je er geen zin in. Ga naar buiten en beweeg. Bewegen maakt endorfine aan. In combinatie met UV-straling dus een gouden combinatie. – Heb je langere tijd last van depressieve gevoelens, bezoek dan de huisarts.

Hoe overleef jij de wintermaanden?

Eén reactie

  • Linda

    goeie tips! Ik slik preventief vitamine D. Ik maak niet genoeg vitamine D aan in mijn “opslag” ik probeer daarom altijd in het weekend wat langer buiten te lopen 🙂 al lukt dat niet altijd 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!