Gear, gadgets en lifestyle

De sporttrends voor 2017

Wat kunnen we in 2017 gaan verwachten? Wat worden de sporttrends dit jaar? Ik ging op onderzoek uit en kwam tot leuke, verrassende en interessante ontdekkingen!

[heading size=4 style=underline]Hardlopen en technologie[/heading]Technologie wordt steeds meer gewoongoed onder hardlopers en sporters in het algemeen. We willen tegenwoordig niet alleen maar zien waar we onze kilometers hebben gemaakt, hoe hard dat ging en hoeveel dat er waren. De sporthorloges van nu bieden veel meer mogelijkheden dan alleen dat. Polshartslagmeting wordt de standaard, er komen steeds meer meetbare functies beschikbaar en hoe sneller je het kunt delen met het www, hoe beter natuurlijk. Naast sporthorloges komen er ook steeds meer mogelijkheden om de looptechniek te meten. Was dat eerst alleen voor topsporters en trainers beschikbaar, nu kan iedereen een analyse van de looptechniek uitvoeren. Mijn grootste verwachtingen heb ik wat dat betreft Arion. Een ontwikkeling die ik op de voet heb gevolgd. O wacht, dat ís mijn voet!
ArionNaast devices en allerlei gear is ook de biotechnologie hot. Niet alleen is cryotherapie enorm in opkomst, ook op andere vlakken zal biotechnologie een steeds belangrijkere rol gaan spelen voor zowel de top- als recreatieve sporter om doelen te bereiken. Het jaar 2017 zal ook in teken staan van de poging van Kipchoge om de marathon onder de 2 uur te lopen! In samenwerking met Nike wordt in het programma Break2 gewerkt om de ideale mogelijkheden hiervoor te situeren.

[heading size=4 style=underline]Virtual reality[/heading]Je zou het kunnen vatten onder het vorige kopje. Het gebruik van virtual reality heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen en de vraag is of het zich verder zal ontwikkelen, of dat de markt volledig in gaat storten. VR is in de gamewereld al lange tijd ondenkbaar en ook de gezondheidszorg ziet de voordelen van de inzet van virtual reality. Maar VR en sport? Ja ook dat kan. Met de Icaros Flight werk je vooral aan je corestability, omdat je constant moet corrigeren, terwijl je in een plank positie door het beeld vliegt. Dit is één van de vele voorbeelden. Wat volgt?

[heading size=4 style=underline]Byebye fitgirl[/heading]Nederland is #fitgirl moe. Langzaamaan beginnen de meeste mensen zich te realiseren dat het nastreven van een superstrak lijf en hongerdiëten á la Killerbody met 1200 calorieën per dag om harde benen te krijgen de grootste kolder zijn. In ieder geval kolder om gelukkig te worden! Meer en meer komt de aandacht te liggen op een gezond, verantwoord en voedzaam voedingspatroon, waarbij de herkomst van ons voedsel ook steeds belangrijker wordt. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt! Want zeg nou zelf: jij bent toch ook niet te genieten als je hangry bent? Hangry en gelukkig zijn gaan in mijn ogen niet samen. Byebye #fitgirl, hello #happygirl!

[heading size=4 style=underline]Zelfontwikkeling[/heading]Dit wordt mijn eigen trend voor 2017. Mezelf ontwikkelen. Terug naar ik, mezelf hervinden en het beste uit mezelf halen door letterlijk naar mijn hart te luisteren. Samen met een coach werk ik aan de methode Inner Brain Control, wat volgens mij rete-effectief is voor iedereen die te druk is in zijn hoofd. En wie is dat tegenwoordig niet? Maar er zijn zoveel methodes om rust te vinden, jezelf beter te begrijpen en te leren luisteren naar je lichaam. Mindfullness, yoga, retraites, 2017 staat er bol van. Waar vooral commerciële aanbieders een graantje van meepikken. Zoek wat bij jou past.

[heading size=4 style=underline]Sporten is sociaal[/heading]Sporten is meer en meer een sociaal tijdsverdrijf aan het worden. Ontmoeten, gezelligheid, lekker aan de gezondheid werken, de week bespreken, even ontsnappen aan de sleur van de dag en ontladen. Inspannen is ontspannen en dat wordt in 2017 steeds belangrijker. Traditionele sportverenigingen kunnen dit gaan merken in hun ledental of de intentie van de leden om te sporten. Er wordt meer gehopt tussen verschillende sporten en daardoor zullen mensen zich minder snel vastleggen aan een lidmaatschap van een enkele vereniging of sportinstelling of aan een vast trainingsuur. Daardoor zal het sporten vanuit huis toe kunnen gaan nemen. Met apps, internetprogramma’s en online trainingsmethodes kan iedereen vanuit huis trainen zonder iets nodig te hebben dan enkel het eigen lichaam. Ben je meteen ook vrij om te bepalen wanneer jij wilt sporten in plaats van dat je je aan het rooster van een sportschool aan moet passen. Vluchtige sportbeoefening en het uitproberen van nieuwe dingen, uit de comfortzone, zijn in 2017 hot. Daarbij nemen de eendaagse sportevents een vlucht.
_DSC9403

[heading size=4 style=underline]Sporten is ontdekken[/heading]En dat het liefst in het buitenland. Want die loopevenementen in Nederland zijn leuk, maar daarmee ben je niet meer uniek. Is het onze schreeuw om aandacht op social media, onze wil ons te onderscheiden van de meute of vooral onze nieuwsgierigheid die ons wil laten ontdekken? De wereld heeft zo veel te bieden en door de globalisering is het voor de meesten van ons vrij makkelijk om avonturen te beleven in het buitenland. Van marathons op de Noordpool of Jamaica, tot ultra’s door onherbergzame Alpen en beyond. Not been there, not done that? Dan is het de hoogste tijd!

[heading size=4 style=underline]Back to basic[/heading]Functioneel en comfort staat komend jaar in de sportkleding centraal. Een aantal merken zie ik van schreeuwerige kleuren langzaam aan terug gaan richting aardse tinten en meer sobere kleuren. Design en hoogwaardige kwaliteitsmaterialen gaan hand in hand. De consument, van wie de kledingkast al vol hangt met kledingsets die matchen met de schoenen, gaat op zoek naar de basics die iedere hardloper niet genoeg kan hebben. En daarbij is kwaliteit voor het bovenste segment van het aanbod leidend.

[heading size=4 style=underline]Je eten verdienen![/heading]Op Covent Garden draaide tot 13 januari het pop up café ‘Run for your bun’, waar je je lunch betaald door te sporten, een 10 minuten HITT training bijvoorbeeld. Een geweldig idee om tijdens je lunch even van je luie stoel af te komen en idee van de keten David Loydd. Wordt dit een trend in 2017? Leuk is het in ieder geval wel. Rendabel is een andere vraag.

De genoemde trends zijn gebaseerd op mijn eigen waarnemingen, expertise en mening.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!