Gear, gadgets en lifestyle

DIY medaillehanger

Heel leuk al die medailles, maar hoe kun je ze een beetje leuk ophangen? Bij mij hangen ze aan een ijzeren rail. Het is maar goed dat door alle linten je die rail niet ziet, want het is oerlelijk! Online zijn legio aan mogelijkheden te vinden voor medaillehangers, maar wil je een eigen idee via een dergelijke leverancier uitwerken, dan wordt het schreeuwend duur. Dat moet ook anders kunnen, dacht ik. En dat kan! Ik maakte gewoon mijn eigen medaillebord!

[heading size=4 style=underline]Freubelen![/heading]En als je zelf gaat freubelen, krijg je steeds meer wilde ideeën. Zo maakte ik nu een medaillebord voor mijn OCR medailles en hoofdbandjes, maar je kunt natuurlijk ook een medaillebord maken voor je (halve) marathons, trailruns, gewonnen prijzen, etc. De mogelijkheden zijn onbegrensd als je je eigen creativiteit het werk laat doen. Je hebt natuurlijk wel wat materialen nodig en tijd, maar uiteindelijk heb je een origineel eigen ontwerp aan je muur hangen.

[heading size=4 style=underline]Do it with this[/heading]Benodigde materialen:
– houten plank
– schuurpapiertje
– grondverf
– schoolbordverf
– roerstokjes
– kwasten en roller
– verfbakje
– kwastenpot
– thinner/terpentine
– keukenpapier
– schroefhaakjes 3 mm
– rond ijzeren staafje 4 mm
– dopmoeren 5 mm
– lijm
– ophangsysteem
– of alles wat je maar wilt gebruiken om je medaillebord mee te versieren

Verder heb je nodig:
– boormachine (smet boortje 4 mm en 2,5 mm)
– ijzerzaagje
– centimeter
– potlood
– schroevendraaier (voor het openen van de verfpotten)
– hamer

[heading size=4 style=underline]Do it like this[/heading]Hoe ga je aan de slag? Want welke stappen moet je allemaal nemen voordat je je medaillebord daadwerkelijk aan de muur kan hangen?
1. Teken eerst een globaal ontwerp en inventariseer welke materialen je hiervoor nodig hebt. Heb je geen inspiratie of wil je wat ideeën opdoen van wat er allemaal kan? Google dan eens op ‘medal hanger’, of neem de mijne als voorbeeld.
2. Doe je inkopen bij een bouwmarkt. Zo haalde ik daar een plank multiplex van 18 mm dikte en liet hem daar in de juiste maat zagen (70 x 30 cm). Aangezien die plank zo groot was, heb ik nu niet één plankje waar ik een bord van kan maken, maar drie! Kom maar op met mijn creativiteit!
3. Richt thuis een werkplekje in, waar je kunstwerk-to-be ongestoord kan staan, ook als je die net geschilderd hebt. Houd er rekening mee dat de meeste verfsoorten onder een bepaalde temperatuur beter niet verwerkt kunnen worden, dus zorg er dat je je werkplek hebt waar de temperatuur in ieder geval 10 graden is. Zet alles vast klaar voor het schilderwerk. Krantje op de grond of tafel, roerstokjes in de buurt, evenals al je verfmaterialen.
DSC00787
4. Eerst ga je uitmeten waar je je medailles wilt hangen. Ik trok een lijn op 8 cm vanaf de onderkant van de plank en de gaatjes kwamen 5 cm uit elkaar. Ik heb voor haakjes van 3 mm met schroefdraad gekozen, wat betekent dat je het gaatje moet boren met een 2,5 mm boortje (anders prik je ze er zo in, zonder dat ze grip hebben en er een medaille aan kan hangen).
5. Bovenop de plank komen twee ijzeren pinnen van 4 mm voor mijn hoofdbandjes. Deze zijn wel met een 4 mm boor geboord (namelijk geen schroefdraad). De ijzeren pinnen zijn op maat gezaagd met een ijzerzaagje (twee stukken van 25 cm).
6. Zorg dat je met een schuurpapiertje alle splintertjes van je plank verwijderd, zowel van de zijkanten als van de boorgaatjes. Als je dit niet doet, zie je die straks door de verf heen piepen. Een beetje oneffenheden op de plank zelf hoeven niet erg te zijn: dit geeft ook wat diepte en sfeer aan je medaillebord.
7. Neem de gehele plank af met terpentine/thinner op een stuk keukenrol om het vetvrij te maken. Even laten opdrogen.
8. De plank zul je eerst in de grondverf moeten zetten. Vergeet hierbij niet de zijkanten van de plank mee te nemen en als je het nodig vind kun je ook de achterkant meenemen. Laat je plank drogen volgens de voorschriften op de pot grondverf en smeer er daarna zo nodig nog een laag op. Ja… het laten drogen duurt langer dan die paar seconden verven zelf…
10730879_10205250874018545_2594002875799418931_n
9. Is de grondverf goed droog? Nu kun je los! Ik gebruikte schoolbordverf, maar je kunt natuurlijk iedere verf gebruiken die je wilt. Met een rollertje krijg je het mooiste, dekkende effect. De zijkanten deed ik met een kwast. Uiteindelijk heb ik drie lagen gesmeerd voor een mooi strak oppervlak. Dat betekent dat je plank tussentijds een flink aantal uren moet drogen voordat je verder kunt. Geduld is een schone zaak…
DSC00790

10. En dan het leukste: het aankleden van je medaillebord. Hengst de ijzeren pinnen met een hamer in de plank (eventueel kun je een druppeltje lijm in het gaatje druppen, zodat je pinnen niet meer los komen) en lijm daar de dopmoertjes op, zodat het niet twee scherpe uitsteeksels meer zijn. En draai de haakjes in de plank.
DSC00792Monteer je hangsysteem aan de achter- of bovenzijde van de plank (als je voor je begint al weet hoe je het op wilt hangen kun je deze gaatjes meteen mee boren). Het is aan jou hoe je je plank verder ‘versierd’. Via profotonet.nl liet ik een foto op 3 mm dibond (aluminium) drukken. Kost wel wat, maar dan heb je een fantastische kwaliteit foto. Je kunt ook een lichtgewicht fotolijstje gebruiken en daar een foto inschuiven. Mijn bord heeft verder niet veel aankleding nodig: doordat ik schoolbordverf heb gebruikt kan ik kliederen met krijtjes!
DSC00794
11. Hang hem op en hang hem vol!! Niet alleen handig voor medailles, maar ook als je een chronisch tekort hebt aan kastruimte voor de finishershirts.
DSC00796
Dit is niet alleen een leuk projectje voor je eigen medailleverzameling, maar ook een leuk cadeau-idee. Hou er wel rekening mee dat je een berg materialen aan moet schaffen, waardoor het maken van een enkel medaillebord best prijzig kan zijn. Ik was voor alle basismaterialen (exclusief foto) zo’n € 100,- kwijt, maar dan kan ik er wel 3 maken. En afhankelijk van de te gebruiken materialen kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

En… ga jij nu ook aan de knutsel?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!