Gear, gadgets en lifestyle

Een 5D inkijkje

Het zal je vast niet ontgaan zijn op social media. Momenteel worden meer lopers door 5D-lab getest. Op 1 maart opent dit centrum namelijk officieel de deuren en ik was uitgenodigd om een bewegingsanalyse te ondergaan.

Gebruik de code RUNANDREARUN25 voor 25% korting op de prijs van € 79,95 (geldig t/m 31 maart 2020).

Inzicht in je loopstijl

Dat is wat het 5D-lab namelijk doet: bewegingsanalyses maken van lopers middels een loopband, twee infrarood camera’s en de benodigde software. De test: 30 seconden rennen op de loopband in een voor jou ontspannen tempo. Het resultaat: een uitgebreide analyse van jouw looptechniek waarbij gekeken wordt naar performance, blessuregevoeligheid, je loopstijl en techniek. Ik werd getest op twee verschillende loopsnelheden: mijn duurlooptempo en een hoger tempo waar ik me niet geheel comfortabel in voel.

De techs

Eerst een beetje techniek. Voor de test wordt gebruik gemaakt van software van MotionMetrix, twee infraroodcamera’s en de hardware: een speciale loopband van Sprintex.
De combinatie van soft- en hardware maakt het mogelijk om binnen een minuut gedetailleerde informatie te generen. De camera’s plaatsen digitaal markers op je gewrichten (je krijgt dus geen plakkers op je lijf geplakt) en na een synchronisatie wordt de loopband ingesteld op de juiste loopsnelheid. Na een paar minuten op dat tempo gelopen te hebben om even te wennen kan de meting van start gaan door een simpele druk op de knop door, in mijn geval, Lara van 5D-Lab.
Deze unieke combinatie van loopband, software en camera’s maakt dat er op een nauwkeurige, snelle en betrouwbare wijze data verzameld wordt van jouw looptechniek. Nog mooier: de software maakt het mogelijk om bij regelmatig testen de verschillen inzichtelijk te maken. Zo ook bij mij, omdat ik op twee snelheden getest ben.

De test

Lara is bij mij de bewegingswetenschapper die de test af gaat nemen. Die duurt in totaal, met uitleg, inlopen, de test zelf en de uitleg zo’n 45 minuten. Ik zal op twee snelheden getest worden: op mijn duurlooptempo van 11 km/u en een wat oncomfortabeler tempo van 13 km/u.
Na een paar minuten ingelopen te hebben wordt de loopband ingesteld op mijn eerste testsnelheid. Even wennen aan dit tempo en vooral de balans, waar ik toch wat last van heb op een loopband, en dan met een druk op de knop wordt de test gestart. Hetzelfde doen we ook op 13 km/u.

Aap uit de mouw

Het meeste tijd kost eigenlijk het doorspreken van de testresultaten. Die zijn dan ook erg uitgebreid en interessant. Eerst wordt gekeken naar je loopefficiëntie: landing, opwaartse kracht, pasfrequentie,  grondcontacttijd, etc. waarmee bepaald kan worden hoeveel energie het lopen je kost. Op basis daarvan wordt je ingeschaald op een de schaal van een energielabel. Zo blijk ik een ecosprinter/A+ loper te zijn. Omdat ik wat balansproblemen lijk te hebben met het lopen op een loopband corrigeer ik mezelf constant, waardoor mijn zijwaartse krachtverlies hoog is. Dit beïnvloedt de uitkomst negatief, maar kan eigenlijk genegeerd worden. Alleen zie je dit dus wel terug in het overall plaatje.
Daarnaast wordt ook gekeken naar de belasting van je gewrichten en dan met name de heupen en knieën. Hieruit blijkt dat ik niet helemaal symmetrisch loop: mijn rechterkant is sterker dan links. Verder kan ik mijn belasting verbeteren door iets meer naar voren te leunen, mijn pasfrequentie te verlagen en mijn paslengte te vergroten. Dit zal mijn gevoeligheid voor blessures verlagen.
De test bij 13 km/u laat eigenlijk zien dat mijn zwakke punten bij een hoger tempo nog zwakker worden. En daar komt meteen een aap uit de mouw: ik loop geen intervalts… Hoogste tijd om die weer op te pakken. Word ik even met de neus op de feiten gedrukt! Deze test laat geen ruimte voor het verbloemen van een eenzijdige looptraining!

In samenwerking met 5D-lab.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!