Gear, gadgets en lifestyle

GAS en REM in de sport #leesvoer

Het mentale aspect in de sport. Vaak een ondergeschoven kindje, want presteren doe je door te trainen. Toch? Maar termen als focus, koppie erbij en wedstrijdstress zijn ons alle bekend. Hoe kun je er voor zorgen dat je als sporter écht het beste uit jezelf haalt?

[heading size=4 style=underline]Herkenbaar?[/heading]Trainen van het mentale aspect in de sport. We staan er eigenlijk maar weinig bij stil. Willen we ons pr aanscherpen, dan weten we dat we daar voor moeten trainen. Fysieke training wel te verstaan. Intervals, lange langzame duurlopen, rust, voeding. Allemaal aspecten waar serieus mee bezig kunnen zijn. Maar vaak vergeten we iets heel belangrijks. En dat ‘iets’ is wel alles bepalend van hoe jij je prestatie beleefd. Het koppie vraagt nu eenmaal ook aandacht. Gedachten als ‘ik kan het niet’, ‘maar hij is veel sneller’, ‘waar ben ik aan begonnen’ en andere (negatieve) gedachten zorgen er voor dat je niet optimaal kunt presteren. Ik heb hier zelf ook mee te maken, zeker zo aan het begin van het OCR-seizoen, als niets nog lekker loopt en ik me zo stijf als een plank over een muur probeer te gooien. Wáárom doe ik dit! Omdat ik het leuk vind! Uiteindelijk. Een beetje zelfcoaching kan geen kwaad en dit boek is voor mij dan ook een uitkomst!

[heading size=4 style=underline]Gassen en remmen[/heading]‘GAS en REM in de sport’ is een (zelf)coachingsboek vol met praktische voorbeelden én een hele berg aan oefeningen. Eigenlijk is het boek geschreven voor trainers en toepasbaar op iedere sport. Maar ook als prestatiesporter kan ik de oefeningen en kennis uit het boek op mezelf toepassen (met name delen 1 en 2). Je verkrijgt inzicht in hoe de balans tussen denken en emotie voor jou het beste werkt en welke tricks je kunt gebruiken om het beste te kunnen presteren en je op jouw taak te richten, zoals visualiseren, ademhaling en oefeningen voor eerste hulp bij stress. Op zich niets nieuws, maar de praktische oefeningen maken dit onderdeel wel heel helder en bruikbaar. Het geeft vooral heel veel inzicht van het effect van gedachten en emoties op sportprestaties en daarmee geeft het mij handvaten om met mijn eigen handelen aan de slag te gaan.

[heading size=4 style=underline]Rol van de trainer[/heading]Vanaf deel 3 wordt het boek meer speficiek voor trainers. Zowel topsporttrainers, als jeugdtrainers kunnen hier hun voordeel mee doen. Vooral de rol van jij als trainer wordt uitgebreid behandeld. Want hoe kun je als coach of trainer er voor zorgen dat jouw pupil op het juiste moment presteert? Welke coachingsstijl werkt het beste bij welk soort atleet en hoe kun je er bijvoorbeeld achter komen hoe de verhoudingen in een team liggen of wat er leerft bij de atleet? En wat doe je met de beïnvloedende rol die ouders hebben op hun kind? Zijn het ouders die niet geloven in het talent, of heeft de pupil last van faalangst?

[heading size=4 style=underline]Mentale coaching[/heading]Het vierde deel van het boek is misschien wel het meest interessant, zowel voor sporter als voor trainer. Het gaat namelijk over mentale training. Misschien nog wel belangrijker dan het sportspecifiek trainen. Want op een verkeerde manier omgaan met wedstrijdspanning, tegenslag, of prestatie kunnen er voor zorgen dat je doel onbereikbaar wordt. De oefeningen in dit hoofdstuk zijn gericht op het motivatieperspectief en wat nodig is om het doel te bereiken en daar horen bijvoorbeeld ook voeding en rust bij. Door in het hier en nu te zijn, te focussen en de aandacht te richten op wat er gedaan moet worden kan de sporter beter presteren. Maar dan moet je wel weten hóe.

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]‘GAS en REM in de sport’ is een boek voor wie zijn eigen prestaties wil verbeteren, inzicht wil krijgen in zijn eigen denkwijze rondom presteren en/of regelmatig voor een groep training geeft of atleten coacht. Voor mij een heel interessant en leerzaam boek. Vooral de vele praktijkvoorbeelden maken de theorie helder en de vele oefeningen in het boek zijn mooi oefenmateriaal. Oók voor mijzelf!

GAS en REM in de sport‘ is geschreven door Daniëlle van der Klein-Driessen is sportpsycholoog. Haar boek is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 20,-.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!