Gear, gadgets en lifestyle

Getest: Adidas BOOST Energy

Verschrikkelijk. Ik kan er niet meer tegen! Ieder schoenenmerk komt met de meest waanzinnige uitvoeringen en kleuren. Ik zou bijna de neiging krijgen om schoenen aan te schaffen puur voor de looks, ook al kan ik er totaal niet op lopen! Maar dat doe ik niet, daar heb ik namelijk niets aan. En gelukkig staan de schoenen waar ik lekker op loop ook niet stil in de alle kleurontwikkelingen. Sterker nog, de Adidas BOOST Energy loopt momenteel voorop als het aankomt op nieuwe technologieën in de hardloopschoenen. En laat dit nou de schoen zijn waar ik mijn laatste wedstrijden pr’s op heb gelopen. Tijd om de Adidas Boost Eenrgy na al deze kilometers eens nader onder de loep te nemen.

[heading size=4 style=underline]BOOST[/heading]Wat is er nu zo bijzonder aan de BOOST? De zool van de schoen bestaat uit duizenden kogeltjes van thermoplastisch polyurethaan, welke worden ‘samengesmolten’ tot de zool. Dit materiaal levert een veerkrachtige zool, die voor een reactieve afzet zorgt. Temperatuur heeft geen invloed op de BOOST, zoals dat wel voor andere materialen, zoals EVA geldt. Bij lage temperaturen zijn bijvoorbeeld dergelijke dempingsplaten in loopschoenen stijver dan bij warm weer. Bij de BOOST blijven de eigenschappen van de schoen te allen tijde gelijk. Het bovenwerk van de schoen bestaat uit Techfit, dat voor comfort en support zorgt. De powerbands over het bovenwerk zorgen voor extra stabilisatie.
Dus… En dat betekent dat ik mede door deze technologie keihard vooruit stuif… ok, in mijn dromen… De impact tijdens de landing wijkt (met voorvoetlanding) niet echt af van een andere schoen, maar de bij de afzet merk je dat de zool de energie uit de impact van de landing omzet in een voorwaartse kracht. Lopen en tempo maken moet je lichaam nog steeds zelf doen, maar de reactiviteit van de schoen is opvallend. Qua pasvorm zit de schoen als een pantoffel. Maar wel een warme! Dat was mij al eerder opgevallen, maar ik hoor ook andere lopers over warme voeten. En nu het zomer is, zijn zweetkakkies bijna niet te vermijden. Wat niet wegneemt dat de schoen erg comfortabel zit. Omdat de schoen door de veerkracht wat meer ‘bounced’ dan andere schoenen merkte ik wel dat de stabiliteit van de schoen erg belangrijk is. Door het lopen op ongelijke ondergrond merkte ik dat het zwikken van de enkel, zeker als je op de voorvoet landt, in een klein hoekje zit.
Boost Collage

[heading size=4 style=underline]Testing[/heading]Zelf ben ik een loper met iets overpronatie, maar doordat ik een voorvoetlanding heb, kan ik prima met deze neutrale schoenen uit de voeten. Sterker nog, het meeste profijt van BOOST heb je als je op de voorvoet landt.
Ik heb de schoenen op verschillende ondergronden getest: baan, weg en bosgrond, maar vooral op de weg vind ik dit een erg fijne schoen. Door de demping zijn ze erg geschikt voor herstelloopjes na zware trainingen of wedstrijden of als de onderbenen wat gevoelig zijn. Na een zware wedstrijd had ik een training op de baan en ik had wat gevoelige schenen. Met de BOOST aan had ik nergens last van! Ook voor lange duurlopen vind ik ze fijn. De demping zorgt dat er net wat minder druk op de gewrichten komt en je langer zonder pijntjes kan lopen. Maar vooral in wegwedstrijden heb ik veel profijt van de reactiviteit. Is het toeval dat ik mijn pr’s op de 5 en 10 kilometer met deze schoenen verbeterd heb?
Voor de baan vind ik deze schoen wat minder geschikt. De demping van het tartan plus de demping van de schoen is dubbelop. Fijn als je licht geblesseerd bent en toch wil trainen, maar het directe gevoel van de voet op de baan ben je volledig kwijt. Dan heb ik zelf de voorkeur voor een trainingsschoen met minder demping.

[heading size=4 style=underline]Kleurtjes[/heading]De eerste BOOST waren nu niet de meest inspirerende kleuren, maar al snel kwam de Stella McCartney uitvoering. Ondertussen zijn er een paar nieuwe kleuren op de Nederlandse markt uit. Maar wil je je nog meer keuze, dan moet je toch je blik verruimen naar Amerika. Via Lady Footlocker kwam ik een keur aan kleuren tegen! Falling in love…. again….
993311_10201514207844226_709954129_n

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!