Gear, gadgets en lifestyle

Hardlopen, mijn leven #leesvoer

Onlangs lanceerde Aart Stiger zijn autobiografische boek Hardlopen, mijn leven tijdens een presentatie op een locatie vlak aan het Vondelpark. Wie over hardlopen schrijft, moet lopen ook. Dus de presentatie eindigde met een loopclinic in het Vondelpark. Ondertussen zat ik in mijn hoofd al mijn agenda door te spitten om tijd te maken om dit boek zo snel mogelijk te kunnen lezen.

[heading size=4 style=underline]Visueel lezen[/heading]Waarom ik dit boek graag wilde lezen? Aart is namelijk al een jaar of 15 één van mijn trainers en daarnaast geef ik training onder de vleugels van de loopgroep van Aart en Ellen. Niets leukers dus om Aart nog eens wat beter te leren kennen en herkenbare anekdotes terug te lezen. Want dat is het grappige van een autobiografisch boek van iemand die je al wat jaren kent: onze levens zijn deels met elkaar verweven en bij sommige passages kan ik letterlijk de beelden denken. Altijd leuk voor iemand die visueel is ingesteld.
14212640_634663006716158_5799132007479557012_n
[heading size=4 style=underline]Loper van de 1e generatie[/heading]Het boek is eigenlijk opgedeeld in twee delen. Het eerste deel beschrijft vooral de loopgeschiedenisvan Aart, zoals hij zichzelf ontwikkeld heeft. Van recreatieve talentvolle loper, tot Nederlands Kampioen op de marathon, zijn carriere bij de politie, zijn liefde voor de lange afstand en vele wedstrijden op hoog (inter)nationaal niveau en masterrecords. Maar ook over blessures, het ouder worden en de frustratie van niet meer de tijden kunnen lopen, die eerder zo normaal waren en de ontwikkeling als ondernemer samen met Ellen. Aart is typisch een loper van de eerste generatie hardlopers (de golf die in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw het hardlopen groot maakte). Het boek is doorweven van eindtijden, tussentijden, voorspellingen, verwachtingen, analyses en namen van lopers die het hardlopen groot hebben gemaakt, zoals Marti ten Kate, Gerard Nijboer en Bert van Vlaanderen.  Trainingsmaten en directe concurrenten. Er werd gelopen om te presteren: snelheid en pr’s. En passie. Daar draaide het om. En daar draait het in Aart’s leven nog steeds om.
1526355_223988374450292_646849772_n
[heading size=4 style=underline]Plezier voorop[/heading]Het tweede deel staat meer in het teken van het plezier dat je in hardlopen kunt beleven. In de 40 jaar dat Aart aan hardlopen doet heeft hij zijn eigen visie ontwikkeld, die ook ten grondslag ligt aan de onderneming die Aart en Ellen opgezet hebben: een hardloopcentrum in Amerongen, van waaruit wekelijks vele loopgroepen hun training lopen. Niet alleen de manier van trainen, ook rust, voeding, het trainen van techniek, de keuzes die je in het dagelijks leven maakt en een stukje mindset zorgen er voor dat je lang plezierig en blessurevrij kunt blijven hardlopen. En hoe het hardlopen er in de toekomst uit ziet? Volgens Aart heel anders dan nu! Het boek wordt afgesloten met een vooruitblik naar 2031. En zonnegroetjes. De oefening die Aart iedere dag doet.
1604620_231463460369450_1617638219_n
Een mooie biografie van de loper en trainer die ik wekelijks zie, maar nooit eerder zo goed leerde kennen. Een blik in het leven van mijn trainer werpen? Het boek Hardlopen, mijn leven is verkrijgbaar bij Bol.com voor € 19,95.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!