Gear, gadgets en lifestyle

Herzog Medical gaat voor oranje onder!

Woensdag kreeg je al een preview van de nieuwste PRO compressiekousen van Herzog Medical. Deze limited edition van de knaloranje compressiekousen en -tubes is nu verkrijgbaar bij de betere (online) hardloopspeciaalzaken. Ben jij al klaar voor oranje onder?

Mijn eerste kennismaking met Herzog Medical was in 2009. Ik was toen in voorbereiding op de marathon in Amersfoort en kreeg wat last van de kuiten en scheenbenen door de toenemende omvang van de trainingen. Eerlijk is eerlijk, zonder de tubes van Herzog Medical had ik nooit aan de start van de marathon gestaan, laat staan dat ik de marathon had uitgelopen! Ik werd eerst raar aangekeken als ik op straat liep met de kousen aan. Het ziet er ook een beetje vreemd uit, die hoge kniekousen onder een korte broek! Maar tegenwoordig lopen zoveel lopers met de kousen en tubes, dat men er wel aan gewend is geraakt. En naast de kleuren wit, blauw en zwart zijn de kousen sinds vorig jaar verkrijgbaar in trendy roze en nu ook in het oranje!

[heading size=4 style=underline]Werking[/heading]
Maar wat doen die kousen en tubes nou precies? De PRO compressiekousen en -tubes leveren een relatief hoge druk en hebben een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dat voelt wel strak om de benen, maar dit zorg er voor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. Kortom, door het dragen van de kousen herstel je sneller van je inspanning. Nog een groot voordeel van de kousen is dat er ook een preventieve werking vanuit gaat en dat ze het genezingsproces van een blessure stimuleren. Denk aan kuitklachten, shin splints, achillespees problemen, spierverrekkingen en verkrampingen. De kousen verminderen de schokbelasting waardoor (verdere) schade wordt voorkomen.
Andrea_Herzog_Oranje_04
Het verschil tussen de PRO compressiekousen en de -tubes is het missen van de ‘voet’ bij de tubes. Dit is meteen een belangrijk verschil. De tubes kunnen alleen tijdens de training gedragen worden vanwege mogelijke vochtophoping in de voet en moeten na de cooling down uit worden getrokken. Aangezien ik een paar keer in de week heen en weer naar de training rijd, zijn kousen voor mij functioneler.
Puur voor het herstellen zijn er ook nog de Active compressiekousen. Die hebben een iets minder sterke compressiewerking en bevorderen de afvoer van de afvalstoffen na inspanning en beperken de spierschade na langdurige inspanning.

[heading size=4 style=underline]Aanschaf[/heading]
Compressiekousen of -tubes aanschaffen doe je niet zo maar. Het is belangrijk dat je de juiste maat neemt. Een verkeerde maat kan leiden tot afknelling of vochtophopingen (te kleine maat) of een niet optimale werking (te grote maat). De 4 belangrijkste meetpunten zijn de lengtemaat van de voet, lengte van het onderbeen, de omtrek van de enkel en de omtrek van het breedste deel van de kuit. Als je niet zeker bent van je maat, kun je deze laten opmeten bij de betere hardloopspeciaalzaken.
Andrea_Herzog_Oranje_03

[heading size=4 style=underline]Gebruik[/heading]
Het is even wennen om de kousen aan te trekken, omdat ze zo strak zijn. Maar er is een handige manier om ze gemakkelijker aan te krijgen. Trek de kous over de arm en keer de kousen binnenstebuiten tot aan de hiel.
Andrea_Herzog_Oranje_01Trek dan het voetgedeelte over de voet met twee handen, tot aan de wreef. Zorg dat het hielstuk goed om de hiel zit en het voetstuk niet gedraaid of geplooid zit. Trek vervolgens het beengedeelte van de kous gelijkmatig naar boven en verdeel de kous zonder plooien over het onderbeen.
Andrea_Herzog_Oranje_02Trek ze niet te hoog op, maar zorg dat er ongeveer 2 cm tussen de bovenrand van de kous en de knieplooi blijft. En een tip: pas op met lange nagels of ringen.
Bij het uittrekken doe je deze handelingen in omgekeerde volgorde.

Wil je meer informatie over Herzog Medical, deze producten of de andere compressieproducten? Check dan de site van Herzog Medical.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!