Gear, gadgets en lifestyle

How do you run?

We zijn gewend onze ene voet gewoon voor de andere te plaatsen. Dat gebeurt en is een constante herhaling van stappen. Zo lopen wij hard. Maar heb je ooit al eens nagedacht over je looptechniek? Wist je dat een goede looptechniek kan bijdragen aan betere prestaties of juist blessures kan voorkomen?

[heading size=4 style=underline]Niets voor mij?[/heading]Een goede looptechniek is niet alleen voor de topatleten van groot belang, maar vaak wordt de techniek door de recreant onderschat. Met in gedachte: “ik hoef niet naar de Olympische Spelen”, of “ik loop gewoon voor mijn plezier” wordt het belang van een goede looptechniek al snel gebagatelliseerd. Waarom? Want juíst de recreatieve sporter is gebaad bij een goede techniek. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat lopers geblesseerd raken, omdat ze niet beschikken over een goede core stability, of niet efficiënt lopen. Dat klinkt allemaal vrij technisch, maar eigenlijk is het simpel.

[heading size=4 style=underline]Loopanalyse[/heading]Vorige week liet ik mijn loopstijl analyseren door Ard-Jan, de Runnovator. Al jaren was ik eigenlijk hartstikke nieuwsgierig naar mijn techniek en waar ik verbeteringen kon doorvoeren. Voor mezelf (en een aantal loopmaatjes) heb ik het gevoel dat ik waggel als een gans. Dat gevoel mag ik overboord zetten: ik ben geen gans, is gebleken.
Ard-Jan en ik hadden afgesproken op de atletiekbaan. Allereerst legde hij uit wat hij ging doen, namelijk mijn lopen filmen gezien vanaf de zijkant, de voorkant en de achterkant terwijl ik de bocht uitkom. Dat moest ik op vier verschillende tempo’s doen (duurloop, 10 km wedstrijdtempo, 5 km wedstrijdtempo en 1500m wedstrijdtempo). Aan de hand van de filmpjes zou hij vervolgens mijn looptechniek analyseren op compactheid, efficiëntie, synchroniciteit, stabiliteit en symmetrie.

[heading size=4 style=underline]Run it[/heading]Ik mocht beginnen met een warming up van een paar rondjes draven op de baan. Ondertussen zette Ard-Jan zijn filmmateriaal klaar. Als eerste werd ik vanaf de zijkant gefilmd, terwijl ik op de Adidas Glides liep. Omdat de baan nat en een beetje glad was, heb ik ook nog op het kunstgras gelopen om te zien of dat verschil opleverde. Deze eerste beelden leverden Ard-Jan een lach op het gezicht op: ik schijn een best goede looptechniek te hebben! Dat is heel fijn te horen, maar mijn mankootje had ik hem nog niet verteld…
Run 1 Collage
Vervolgens verplaatste Ard-Jan de camera en werd ik op de rug gefilmd terwijl ik de bocht uitkwam. En daarna liep ik recht op Ard-Jan af om de voorkant te filmen. En daar kwam het mankootje toch duidelijk in beeld. Dat scheefstaande bekken van mij zorgt er voor dat ik in stand op mijn linkerbeen met mijn bovenlijf naar buiten wijk. Een aandachtspuntje dus. De hele serie liep ik ook nog op de Asics Gel-Super J33, de schoenen waarmee ik op de baan loop.

[heading size=4 style=underline]Verbaasd[/heading]Na het filmen was het aan Ard-Jan om thuis alle filmpjes te gaan analyseren en er een rapport over te schrijven. Deze ontving ik al heel snel en de uitkomsten verrasten me eigenlijk. In positieve zin, wel te verstaan. Op de punten compactheid, efficiëntie en synchroniciteit scoor ik zeer goed, de stabiliteit is goed en de symmetrie voldoende. Het scheefstaande bekken kan hier de oorzaak van zijn. Daarnaast geeft de analyse mij inzicht in het gebruik van mijn spieren en de hoeken waarin mijn ledematen zich bewegen. De punten waar ik minder goed op scoor zijn middels oefeningen aan te pakken (al zal ik voor het bekkenprobleem nader onderzocht moeten worden of dit de oorzaak is van mijn overhelling bij de landing). Voor Ard-Jan aanleiding om deze analyse op zijn site te plaatsen. Wil je meer weten over mijn loopanalyse en de technische achtergrond, check dan deze link, inclusief filmpje (deze leek lukt het niet om hem hier online te krijgen…).

[heading size=4 style=underline]Belang[/heading]Voor mij bewijst deze analyse des te meer dat het voor iedere loper van groot belang is om inzicht te hebben in de eigen looptechniek. Aandachtspunten kunnen middels oefeningen, of gerichte krachttraining aangepakt worden, waardoor blessures kunnen worden voorkomen. Door een verbetering van je loopstijl is het ook mogelijk om je prestaties te verbeteren. En dan maakt het niet uit of je net begint met lopen of al jaren bezig bent en tig marathons achter de rug hebt. Nieuwsgierig geworden? Check dan de site van de Runnovator!

Foto’s: Runnovator

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!