Gear, gadgets en lifestyle

Kari Traa testteam: the results #2

Gisteren al warm gedraaid door de eerste resultaten van het Kari Traa testteam? Wellicht dat deze drie reviews jouw hartje nog sneller doen kloppen! Wij zijn in ieder geval allemaal heel erg enthousiast. Laat de winter maar komen, wij zijn er klaar voor!

[heading size=4 style=underline]Marieke[/heading]Als je pal aan het strand woont krijg je een opdracht mee: testen op het strand en het liefst tijdens een storm. Marieke ging door weer en vooral wind.
“De Kari Traa baselayer is warm. Hij is heul warm! Het lijkt een shirt waarmee je makkelijk kunt gaan skiën op een Noorse piste, en daar doet het shirt me het meeste aan denken, een ondershirt voor onder je wintersport kleding. Ik heb het shirt echter in een aantal totaal verschillende omstandigheden getest en helaas zijn er in december niet zo veel obstacle runs, anders had ie ook nog ‘koppie onder’ gegaan in een willekeurige sloot, maar dit komt nog wel tijdens de Mudmasters of de eerst komende Strong Viking.

Ik heb het shirt als eerste aan gedaan naar Ajax. Naar Ajax? Ja, ik ga nog wel eens voetbal kijken. En hoewel de Arena in Amsterdam overdekt is, kan het er gemeen koud zijn, helemaal als je bijna twee uur lang vrijwel stil zit. Onder mijn jas zat het shirt prima. En waar ik normaal een dikke trui aan zou doen, was ik blij dat ik verder geen laagjes aan had…. Wow! Soms had ik het gewoon heet! Misschien kwam het ook door de acties van mijn held Lasse Schöne, maar ik had totaal geen last van kou. Ik voelde me zelfs een beetje overdressed, dus heb de hele tijd mijn jas los gehad. Prima voor in een stadion, maar als baselayer voor tijdens het hardlopen?? Ik begon me een beetje zorgen te maken. Was dit shirt niet een shirt dat voor temperaturen van -10 bedoeld was?
RunAndreaRun Kari Traa TestteamHet antwoord kwam al snel. Ik doe af en toe ook brazilian jiu-jitsu. Dit is een vechtsport die nog het meeste lijkt op een wat uitgebreide variant van het grondgevecht van judo. Mijn vriend is leraar hierin en hij had een seminar georganiseerd waar ik aan meedeed. Met mijn Kari Traa shirt aan, onder mijn pak. Mijn vriend verklaarde me voor gek, want ik zou het veel te warm krijgen, gezien mijn ervaringen bij Ajax. Maar tijdens het ‘rollen’ zat de baselayer eigenlijk weer top. De warmte die ik had verwacht viel enorm mee. Ik zweette wel behoorlijk, maar dit werd goed afgevoerd en ik had geen last van té veel warmte. Het shirt ademt blijkbaar dus ook en zorgt voor verkoeling bij zweten. Wow. Nu kon ik eigenlijk me een gerust hart gaan hardlopen met dit shirt aan. Want het enige waar ik nog even benieuwd naar was, was hoe dit shirt het in winderige omstandigheden deed.
RunAndreaRun Kari Traa TestteamNu woon ik in Heemskerk, dus ben ik met 5 km op het strand. Daar waait het altijd, dus een ideale plek om het shirt te testen. Ook ben ik me aan het voorbereiden op de halve marathon van Egmond, die half januari gaat plaatsvinden. Ook op het strand! Tijdens het lopen had ik het shirt als een baselayer aan, met een heel licht running jack eroverheen. Aangezien de wind nogal kan zorgen voor een behoorlijke afkoeling als je bezweet bent, wilde ik geen risico lopen door het shirt als enige laag te gebruiken. Het is ten slotte een baselayer… toch? In het begin had ik het vrij warm, maar hoe verder ik liep, hoe beter het qua temperatuur ging. Geen last van enorme warmte, maar ook geen last van een bezweet shirt dat koud gaat worden en gaat schuren. Ik heb nog even mijn jasje uitgedaan, maar dan is de westenwind wel de baas. Ik wil niet zeggen dat de wind er volledig doorheen waaide, maar ik begon toch wel een beetje fris te worden. Snel mijn jasje maar weer aangedaan, en heerlijk een run van 15 km afgemaakt.

Kortom, de Kari Traa baselayer is wat mij betreft een mooi product. Tijdens het sporten zorgt het shirt voor warmte, zonder te warm te worden. Bij het stilzitten werd het shirt wel erg warm, maar blijkbaar is het hier dus ook niet voor gemaakt. Met een licht windjack eroverheen kan het makkelijk westenwind met kracht 7 aan, maar ik ga er zeker nog wat meer winterstromen mee trotseren. Als we tenminste nog een winter krijgen…”

[heading size=4 style=underline]Sietske[/heading]Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de reactie van Sietske op de zoektocht naar een testteam zag: winterkamperen. Mijn eerste gedachte was dan ook “die is gek!”. Maar misschien wel zo gek om ook deze baselayer tijdens een kampeernachtje te testen? Ja dus!
“Eerste indruk: Wat krijg ik een leuk zakje binnen en na het uitpakken ook: wat is het shirtje lekker zacht, licht en dun! Hoe krijg ik het aan, de onderkant zit dicht? Er blijkt een plastic randje in het shirt te zitten, waardoor het shirt niet over je huid/broek schuift. Hm… de mouwen zijn wat kort (maar dat heb ik wel vaker met shirtjes). Er zit een ritsje in het shirt, rond de hals. Deze zit gelukkig niet te strak.
DSCN2814Zaterdag MTB: 12-12-2014. 6 graden bewolkt. Kleding: korte fietsbroek, lange warme fietsbroek. Kari Traa baselayer, softshell. Ieder begin in altijd fris. Zo ook als je net op de fiets stapt. Na zo’n 5 minuten is de ergste kou eraf en houdt de baselayer mij lekker warm en droog, zonder te warm te zijn (ook “berg” op). Wat erg lekker is aan dit shirtje is zijn lengte. Met name met fietsen krijg ik nog wel eens een koude rug. Dus het is erg lekker dat dit shirtje lang genoeg is om je rug, ook tijdens beweging warm te houden.

16 dec. 7 graden, motregen. Kleding: hardloopbroek, baselayer, niet regendicht jasje. Wat een lekker shirtje om hard te lopen, het shirtje sluit nauw aan, schuurt nergens. Het plastic randje aan de onderzijde laat ik over mijn broek vallen. Ik heb nog niet geprobeerd hoe dat met sporten op de huid zit, maar dat zou wel eens plakkerig kunnen worden, maar de plastic rand zorgt er ook voor dat het shirtje lekker laag over mijn broek blijft zitten. Ook na een uurtje door de regen lopen. Dus mijn buitenste jasje was nat, maar ik ben niet door en door koud. Ook niet na mijn aansluitende cooling down en buikspierkwartier in het park. Happy!
RunAndreaRun Kari Traa TestteamZo 21 dec. Weeralarm of geen weeralarm. Ik heb beloofd de baselayer goed te testen, dus ik moet wel naar buiten. Gezien de regen en de wind, voldoet mijn normale jasje niet, dus ben ik veroordeeld tot de regenjas. Resultaat: snel natte benen, maar na 10 minuten nog wel een droge rug. Helaas, na 15 minuten stevig doorlopen voelt ook mijn rug niet meer zo droog. Dus een niet ventilerende buitenlaag, daar kan ook dit shirtje niet tegen op.

24 dec: kerstkamperen. Jahoor, wie mocht er kerstavond in de tuin slapen? C’est moi! Thuis was het een drukte met bezoekers en loge’s en na mijn vorige avonturen, waar ik op reis in de vrieskou buiten heb geslapen, was ik de aangewezen persoon om buiten te slapen. Kamperen vind ik fantastisch, trekken door de bergen ook, sneeuw is prachtig, maar aan 1 ding heb ik een ontzettende hekel: kou!!!! Daarom heb ik een dikke donzen slaapzak, echt goed voor de kou. Nadeel, om je slaapzak mooi te houden moet je er wel een laagje kleding aan om hem te beschermen. Katoen ventileert niet, dus je komt al snel uit op de thermoshirtjes. Mijn vorige shirtje was veel te warm voor milde (rond het vriespunt) temperaturen en dus lig je nat van het zweet in de slaapzak. Deze nacht de eer aan de Kari Traa baselayer om mij warm en droog te houden. En dat is gelukt, de hele nacht, warm en droog!! Wat een heerlijk shirtje is het toch!”
RunAndreaRun Kari Traa Testteam
[heading size=4 style=underline]Andrea[/heading]
Uiteraard testte ik de baselayer zelf ook. Ik heb de baselayer getest tijdens survivaltrainingen, hardlopen en training geven. De bedoeling was dat ik de baselayer ook bij Crossfit zou testen, maar de ervaringen die ik op deed lieten al duidelijk merken: voor Crossfit is dit shirtje te warm voor mij.

Samen met vriendinnen ben ik een paar keer een survivalparcours opgedoken en heb de Kari Traa baselayer aan een uitgebreide test kunnen onderwerpen. Over de baselayer droeg ik een longsleeve en een t-shirt (katoen) ter bescherming van de kleding als ik in de touwen hang. Ik ben een koukleum eerste klas. Met een temperatuur net boven het vriespunt en regelmatig stil staan bij de hindernissen om de uitleg aan te horen, foto’s en filmpjes te maken, de weg te zoeken en veel te ouwehoeren, was ik bang dat ik het snel koud zou hebben. Maar niets was minder waar! Zelfs toen we na twee uur bezweet terug kwamen bij de auto en eerst even de buikjes vulden kreeg ik het niet koud. Zoals de andere testers ook al aangaven: het materiaal voert zweet snel af en zorgt er voor dat je warm blijft.  Ook niet onbelangrijk: kleding mag tijdens survival niet hinderen en verschuiven. Anders ben je constant bezig om je kleding weer recht te trekken. Dat hoefde dus niet. De baselayer zit als een tweede huidje, sluit perfect aan zonder te irriteren en de antisliprand onderin het shirtje zorgt ervoor dat het ook niet omhoog kruipt. Deze test was dus zeker geslaagd!
Kari-Tra-1Nog een ultieme test: training geven. Je wilt niet weten hoe ik normaal gesproken aan de kant sta met fluit en timer in de hand: drie broeken en vijf laagjes aan het bovenlijf zijn geen uitzondering als het vriest! Nu wist ik me met de Kari Traa baselayer (inclusief de lange onderbroek) met minder laagjes warm te houden. Sterker nog: een beetje meedribbelen leidde tot heel erg rode wangetjes! Jammer genoeg geen foto’s van deze tests, want de baselayer zat goed verpakt onder de andere laagjes.
Kari-Tra-2De tests tijdens het hardlopen werden ook goed doorstaan. Van trainingen in rustig dribbeltempo, tot pittige intervals en dat alles in verschillende omstandigheden (tot sneeuwbui aan toe): ik heb het geen moment koud gehad. Normaal krijg ik het na het trainen, als ik bezweet ben, heel snel koud, omdat de natte kleding mijn lichaamswarmte dan absorbeert. Daar had ik met de baselayer geen last van. Die zorgt er voor dat je geen koude, natte stof aan je lijf hebt en je warmte kwijt raakt. Zo kon ik bij thuiskomst nog eerst even bijkomen met een hete kop thee om vervolgens te douchen.
Door de verschillende weersomstandigheden en enorme schommelingen in de temperaturen heb ik de baselayer in combinatie met andere laagjes kunnen testen en als toplayer met een bodywarmer. Dat was nog even spannend, want ik had gedacht het nu toch echt wel koud te gaan krijgen, maar nee. Zelfs dit ging goed. Al moet het niet waaien, want de koude wind voelde ik wel aan de armen. In beweging blijven dus.
Kari-Tra-4Ook mijn conclusie is positief: de baselayer zit als gegoten, irriteert niet en kruipt niet omhoog door de handige sliprand in de onderzijde van het shirtje. En stiekem heb ik het shirtje ook gewoon casual gedragen. De leuke print en fijne stof zorgt er eigenlijk voor dat je het gewoon niet uit wilt trekken. Al moet je natuurlijk ook wel eens wassen. De Kari Traa baselayer was dan het eerste item dat ik weer van het wasrek plukte! Maar het belangrijkste is dat het de baselayer doet wat een baseayer moet doen: je droog en warm houden in de meest waanzinnige omstandigheden. Nu vroor het niet dat het kraakte, maar ik geloof zeker dat ik ook die omstandigheden kan trotseren in deze baselayer!
Foto’s van mij door Harm Dommisse.

Kari Traa is verkrijgbaar via de Noorse webshop en diverse Nederlandse webshops (Zalando, Campz).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!