Gear, gadgets en lifestyle

Keukenprinses #10 Aspergesoep

De schilletjes en kontjes van het recept van gisteren bewaard? Asperges kun je tot op de laatste vezel gebruiken.Verspillen van dit witte goud is zonde! Kookvocht, schilletjes en kontjes gooi je niet weg. Nee, daar maak je een verrukkelukke aspergesoep van! Ok, keukenprinses voor half-gevorderden is dit, maar dan heb je ook wat!

[heading size=4 style=underline]Wat heb je nodig?[/heading]Voor 1 liter soep gebruik ik de volgende ingrediënten en hoeveelheden:
– 2 asperges
– aspergeschilletjes, kontjes en kookvocht uit het vorige gerecht
– in totaal zo’n 1,5 liter kookvocht
– 50 gram boter
– 60 gram bloem (gezeefd)
– bouillonblokje (kip of groente voor vegetariërs)
– peper en zout
– afbak stokbrood
DSC00321Benodigd:
– paar grote pannen
– (houten) spatel
– garde
– soeplepel
– zeef
– schaaltjes
De bereidingstijd is ongeveer 50 minuten.

[heading size=4 style=underline]This is how we do it![/heading]Schil de 2 asperges en snij de houtige kontjes eraf. Snij de asperges in stukjes van 2 centimeter. Zet de asperges in een liter koud water op het vuur en laat ze 10 minuten koken. Schep vervolgens de asperges uit het water en zet ze even apart in een schaaltje of bakje. Voeg aan het kokende water de schillen, kontjes en het kookvocht uit het vorige recept en een bouillonblokje toe en laat dit 20 minuutjes trekken. Giet het kookvocht vervolgens in een andere pan via een zeef, zodat je alleen vocht zonder schilletjes en prutjes over hebt.
DSC00322Verwarm de oven voor.
En dan… de roux… De wattes? Jup, roe, maar dan dus roux. Das een goedje om je soep mee te binden en dat kan wel eens mis gaan als je het vuur te hoog hebt staan. Hiervoor heb je de boter en de gezeefde bloem nodig. Dat zeven is belangrijk, want in de roux mogen geen klontjes komen! Smelt je boter in een (grote) pan op een hoog vuurtje. De boter moet geheel gesmolten zijn en niet meer borrelen. Vuur vervolgens laag zetten, de boter mag niet verkleuren (dan is het al mislukt). Voeg een eetlepel bloem aan de boter toe en roer dat met een spatel goed door elkaar heen. Steeds een eetlepel bloem toevoegen en goed mixen, totdat je een dikke klont klei hebt: je roux. Voel zelf aan (figuurlijk… niet met je vingers graag) wanneer je goedje te heet wordt (mag absoluut niet aanbranden!) en haal zo nodig van het vuur.
asperges 2 CollageAls je roux klaar is, dan voeg je een soeplepel kookvocht toe. Met een garde mix je dit zo snel mogelijk door je roux, totdat je een glad papje krijgt. Bij de eerste 2 scheppen vocht lijkt het nog steeds een blok klei, maar dan gaat het snel. Iedere schep die je toevoegt moet je zo goed mogelijk door je roux mixen, om klontjes te voorkomen. Roer ook goed langs de bodem en randen van  de pan. Vervolgens laat je de soep 10 minuten doorkoken om de bloemsmaak weg te krijgen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Doe tegelijkertijd je brood in de oven.
Je kunt je soep zo gebonden laten worden als je zelf wilt. Wordt het te dik? Voeg dan nog wat kookvocht toe, of als je dat niet meer hebt, water.

Broodje uit de oven, soep opscheppen, een paar aspergestukjes erin en je kunt genieten van een heerlijke aspergesoep!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!