
Keukenprinses #21 Appelcompote
Het appelplukseizoen is in volle gang. Of ‘appels trekken’, zoals schoonpa het noemt. Hij is deze weken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds in de weer om de appels uit de bomen te trekken. En dat levert vele kilo’s aan appelen op. Sommige zijn te groot voor gewone consumptie, maar daar kun je wel heerlijke andere dingen mee doen! Zoals deze appelcompote maken.
[heading size=4 style=underline]Ingrediënten[/heading]Voor een pan vol appelcompote heb je nodig:
– 1200 gram appels (in ons geval waren dat er 3…)
– 300 ml witte wijn (droog of zoet maakt niet uit)
– 3 eetlepels suiker
– kaneel
– een grote pan
– stamper
[heading size=4 style=underline]Appels prakken[/heading]Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd eventueel de rotte plekjes weg. Snijd ze in stukken en doe deze in de grote pan. Schenk er 300 ml witte wijn over heen en voeg de suiker toe. Laat de appeltjes op een matig vuur koken, totdat ze zacht zijn. Dat was bij deze appels ongeveer 10 minuten. Vervolgens stamp je met de stamper de appeltjes tot een grove compote (of fijner als je niet van stukjes houd). Even af laten koelen. In een schaaltje serveren en met kaneel garneren en je hebt een heerlijk bijgerecht of toetje. Overigens ook erg lekker op een pannenkoek!


2 reacties
Mams
Wat heb je met de rest van de witte wijn gedaan…??
Andrea
Die staat hier in te koelkast. Er liggen hier nog meer grote appels… :p