Keukenprinses #48 Pompoen kokossoep
Zin in soep, maar wil je deze niet uit een pakje eten? Maak hem dan zelf! In het Runner’s World kookboek vond ik een lekker recept, dat ik een beetje heb aangepast. Resultaat: een heerlijke pompoen kokossoep. Met herfstachtig weer toch een beetje de tropen in huis.
[heading size=4 style=underline]Ingrediënten[/heading]Voor een liter pompoensoep gebruikte in de volgende ingrediënten:
– 650 gram vruchtvlees van een butternut pompoen (flespompoen)
– 250 ml kokosmelk
– 1 blokje kippenbouillon
– liter water
– 2 theelepels kerriepoeder
– paar eetlepels yoghurt
– snuf peper en zout
– naanbrood
[heading size=4 style=underline]Butternut[/heading]Hoe moet je nou omgaan met een flespompoen als je deze wilt gebruiken in een gerecht? Heel leuk zo’n ding, maar ik had geen idee wat ik er verder mee moest doen. Om te weten of de pompoen rijp genoeg is, is de schil de indicator. Deze moet hard zijn. Zo hard dat je deze niet in kunt drukken. Het steeltje van de pompoen moet kurkachtig aanvoelen. Goeie pompoen te pakken in de winkel? Dan moet je hem nog schoonmaken. Dat kost wel even tijd en spierkracht. Snij met een groot mes eerst de onderkant en bovenkant eraf, zodat je hem rechtop neer kunt zetten. Snij de pompoen vervolgens verticaal door midden. Met datzelfde mes kun je vervolgens de schil van boven naar beneden afsnijden. Lepel de pitten en draden met een lepel uit de pompoen. Je hebt nu twee schone pompoenhelften. Deze heb ik in blokjes gesneden.
by the way: je kunt ook voorgesneden pompoen kopen.
Voila, je kunt nu met de bereiding van de soep verder gaan.
[heading size=4 style=underline]Bereidingswijze[/heading]Verwarm de oven voor op 200 graden voor het afbakken van je naanbrood.
Zet twee pannen water op het vuur en wacht tot deze kookt. In de ene pan (met ongeveer een liter water) laat je het bouillonblokje oplossen. De andere gebruik je voor het stomen van de pompoen. De pompoenstukjes heb ik in een vergiet gedaan en met deksel op de pan kokend water gezet om 10 minuten te laten stomen. De pompoen is klaar als je er met een lepel door roert en de blokjes een beetje uit elkaar vallen. Laat de pompoen even afkoelen.
Schep vervolgens de pompoen, bouillon, kokosmelk en een snuf kerrie in de blender en mix het geheel tot er een romige soep ontstaat. Ik heb dit in een paar etappes moeten doen, omdat mijn blender niet alles in één keer kon mixen. Je soep giet je vervolgens in een pan. Alles gemixed? Verwarm dan de soep op een middelmatig vuur, tot tegen de kook aan. Ongeveer 10 minuten. Voeg naar smaak nog wat peper, zout en kerrie toe.
Bak ondertussen je naanbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schep vervolgens de soep in kommen en garneer deze nog even met een eetlepel yoghurt. Wedden dat je winterhumeur als sneeuw voor de zon verdwijnt?
4 reacties
Tessa
Oh heerlijk, een van mijn favorieten. De andere is met een flinke dosis gember. Lekker warm :-).
Andrea
Ooeee lekker met gember!
Mirjam
Ziet er heerlijk uit! Ik hou van pompoensoep van unox, maar zelf maken is natuurlijk een stuk gezonder. Moet ik echt is een keer proberen!
Andrea
Zeker doen!